Forgalmas főutak, a Balaton (Siófok, Balatonföldvár) és Kaposvár közelében fekszik… … ám a somogyi dombok elrejtik Zala községet, ahogyan sokan nevezik,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dafen - Kína A "hamisítók" városa.
Advertisements

Biblia Levelez ő Iskola „Idegen vagyok a földön, ne rejtsd el el ő lem parancsaidat”
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
Készítette:Fekete Ágnes
Készítette: Albert Krisztina
Bodó Sándor (Szamosszeg 1920 –.
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése
NYON 1.
Rodostói kakukkok.
ZICHY MIHÁLY.
Animáció: Dr. Surányi István Képváltás: kézi vezérléssel
Folytatáshoz kattints ide!
Realizmus II A városi műfaj.
A szőlő a művészetben.
Gárdonyi Géza meséi.
Érmindszent, Ady Endre szülőháza
Képek a korabeli Magyarország állapotáról
Forradalmi költészete
Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.
Lous Comfort Tiffany ( ) Tiffany amerikai művész és ipari tervező, aki jól ismert műveit üveggel társítja. Az Art Nouveau (Új művészet) mozgalom.
A század legnagyobb hatású regényírója. Vágyott a hírnévre. A nagy irodalmi mű megalkotásáról álmodott – így jött létre a 7 részes regényfolyama.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Offset nyomda, Budapest, 1977
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A barokk, mint művészeti irányzat
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Az ember tragédiája 20/B.
Tihany.
A Ráday-kastély helyén Ráday I. Pál ( ) – II. Rákóczi Ferenc titkos kancellárja és diplomatája – kezdett építkezésbe, míg a ma látható, Grassalkovich.
F: Laci A Melki apátság Zene: Gregorian - Voyage - voyage Automatikus diaváltás.
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
Voltaire és Rousseau 23/B.
Apokalipszis 12/C.
Kiállítás-tervező Kipróbáljuk, milyen feladatokkal kell megbirkóznia egy kis múzeum kiállításkészítő muzeológusának. Egy dia legyen egy szokásos múzeumi.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Bihar az I. Világháború előtt, alatt és után
Alfons Mucha A csehországi Ivančicében született polgár szülők gyermekeként ben Bécsbe költözött, és ott színpadi díszleteket készített.
EGRI VÁR.
A stockholmi metro A stockholmi metrót "a világ leghosszabb művészati galériájának" nevezik. 3 fő vonala (a kék, a vörös és a zöld) közel 110 km.
Csaták, hadvezérek, katonák
A Wikipédiából, a szabad enciklopédia felhasználásávavl készítettem.,a Peles –Kastélyról ezt az összeállítást. Rámánia legszebb és legnevezetesebb emlékművéről,
Lednice - vár
A BALLADA Formája: verses Szerzője: népballada – ismeretlen
Az Olasz Reneszánsz Írta és Rendezte: Auerbach István.
A világ egyik legromantikusabb városa,amely a divat, és a kultúra terén talán a legtöbbet kínálja nekünk. Festőket, szobrászokat, zeneszerzőket,és írókat.
Erdélyi barangolások:
ABA - NOVÁK (1894 – 1941) a barbár zseni Életmű - kiállítás MODEM Debrecen
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Csáki Fanni (Piarista Általános.
LOUIS MARIE DE SCHRYVER
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Susann Nordströms Orkester - True Love
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Schönberger Armand Nézzük együtt….  Schönberger Armand magyar festőművész, grafikus  Született:1885 Galgóc  Meghalt:1974 Budapest, Magyarország.
Kép- és film a művészetben, eljárások, irányzatok 1. témakör:
Arany János Élete és munkássága.
Zene:Edvard Grieg.Morning Mood.
Zala okt Szentpétervár február 28.
Wolfgang Amadeus Mozart
RODOSTÓ (Tekirdag) Törökország.
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Rendezte: Dr. Németh Antal
~Paulay Ede rendezésében~
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Előadás másolata:

Forgalmas főutak, a Balaton (Siófok, Balatonföldvár) és Kaposvár közelében fekszik… … ám a somogyi dombok elrejtik Zala községet, ahogyan sokan nevezik, Zalafalut.

Zichy Mihály, a „rajzoló fejedelem” Ebből a több, mint 700 éves, kicsiny, ám csodálatos természeti adottságokkal, gazdagon termő földdel megáldott faluból indult el pályáján másfél évszázada… Zichy Mihály, a „rajzoló fejedelem”

Zichy Mihály minden magyar számára Az ember tragédiájának és Arany Balladáinak képi megalkotója,

Georgiában nemzeti hős, Rustaveli „A tigrisbőrös lovag” c Georgiában nemzeti hős, Rustaveli „A tigrisbőrös lovag” c. eposzának illusztrátora,

Oroszországban a cárok festője,

Párizsban a Magyar Egylet örökös elnöke,

skót királyi kastélyok falait az ő vadászjelenetei díszítik,

világszerte elismert művész. A kalandos életút során mindig ide jött megpihenni, abba a kúriába, ahol ma emlékmúzeuma működik.  világszerte elismert művész.

A festészeti terem, a nemesi kúria egykori szalonja impozáns hatásával lepi meg a látogatót. A művész 17–20 éves kori, a bécsi művészeti életben átütő sikert kivívó pályaindulását reprezentáló korai olajfestmények sorakoznak.

„Koporsó-lezárás – Az anya fájdalma” (1846) „Krisztus levétele a keresztről” (1847)

A dokumentációs szoba falán grafikák, Lermontov illusztrációk, a vitrinekben a művész életútját követő archív fotók, levelek, okiratok, kitűntetési oklevelek gyűjteménye látható.

A családi szobában találjuk a művész által festett rokoni arcképeket és a ház egykori lakóira vonatkozó korabeli fényképes dokumentumokat. Ott van a művész bölcsője is.

A grafikai terem az irodalmi művek illusztrátorának állít emléket A grafikai terem az irodalmi művek illusztrátorának állít emléket. A Madách illusztrációkat 1885-ben kezdte el rajzolni. Az ember tragédiája színeihez egy, vagy több bravúros finomságú szénrajzot készített. Arany János balladáinak illusztrálásán öt évig dolgozott. Maga rajzolta képhez a szöveget is, hogy a sorok közé stílusegységben apró jeleneteket ékelhessen be. A különálló rajzokban a ballada leginkább drámába illő cselekményét sűrítette össze.

Madách-illusztrációk „Danton a nyaktilónál” (IX. párizsi szín) „A paradicsomban” (II. szín) „Londoni vásár” (XI. londoni szín) „Vége a komédiának” (XV. szín)

Arany-illusztrációk Illusztráció Arany János „Hídavatás” c. művéhez Illusztráció Arany János „Tetemrehívás c. művéhez

A következő terem a közel 4000 kötetet tartalmazó könyvtárszoba, amely Zichy rajzművészetét megihlető, széles irodalmi látókörét hivatott képviselni. Az európai irodalom színe-java, a görögök, a latinok művei a művész szerzeményei. A könyvek közt érdekes apró kincsek, régiségek, művészien faragott elefántcsont kupa, szobrok, kínai vörös lakk ládika, elefántcsont pipatórium csodálható meg.

Zichy 1881-ben Georgiába utazott Zichy 1881-ben Georgiába utazott. Tbilisziben óriási sikert aratott azzal, hogy színpadi élőképeket rendezett a georgiaiak nemzeti eposza, Sota Rusztaveli „A tigrisbőrös lovag” című történet jeleneteiből. Zichyt a georgiaiak a mai napig is nemzeti művészükként ünnepelik. Emlékét a georgiai fővárosban egészalakos szobor, utcanév és múzeumi kiállítás őrzi.

A georgiai szobában az elrendezett szokatlan stílusú bútorokkal kelet egzotikuma hat a nézőkre. Az apró gyöngyház és réz intarziadíszítés a bútort, tükröt, dobozkákat és puskatusokat egyaránt beborít. Európai múzeumban csak itt látható egy kicsiny testalkatra szabott sámán öltözék, a hozzávaló agancsos koronával, ökör fejes jogarral és a sámán dobbal, végezetül a halbőr köpennyel - a szibériai tunguz-evenki néptől.

A rajzoló Zichy legfontosabb műtermi kellékei vannak középen elrendezve. Szembeötlő a szétnyitható, feltámasztható táblás rajzasztal. Nemcsak a gyűjtőszenvedély, hanem a hiteles ábrázolási igény vezette a tárgyainak hallatlan gazdag összetételű gyarapításához. A romantikus-historizáló felfogása révén, a történelmi korszakok hiteles fegyver és ruha viselete dolgában Zichy szakember volt. A műterembe lépve, a bejárattal szemközti falat egészen kitöltve fogadja a látogatót a nagy hatású főmű, „A pusztítás géniuszának diadala” című festmény. A művész Párizsban készült a tehetségéhez méltó, elismerést hozó, nagyszabású festménnyel kitűnni. A 25 négyzetméteres képpel a korabeli nagyhatalmak háborús politikáját úgy állította be, mint amelyet egy ördögi démon vezérel. A világkiállítás zsűrije felismerte a képen a korabeli uralkodókat, botrány tört ki, a kép a kiállításon nem jelenhetett meg. Ezért Zichy a festményt egy bérelt teremben mutatta be. Később Zichy visszatért Oroszországba, ahol a cári udvar jól fizető állással fogadta s nagy megbecsülésnek örvendett az 1906-ban bekövetkezett haláláig.

a XX. század apokaliptikus víziójának beteljesülése. Csicsery-Rónay István azt vallotta, hogy a Zichy Emlékház „A pusztítás géniuszának diadala” című festmény által a XX. század apokaliptikus víziójának beteljesülése. Zichy Mihály művészetén és Csicsery-Rónay István életútján keresztül célunk a Hírünket a világban bemutatni és terjeszteni.