Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gárdonyi Géza meséi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gárdonyi Géza meséi."— Előadás másolata:

1 Gárdonyi Géza meséi

2 Gárdonyi Géza élete: 1863. augusztus 3-án született a Velencei-tó partján fekvő Agárdpusztán. Édesapja Ziegler Sándor gépész jószágigazgató a szabadságharc idején. Fegyvereket is gyártott. Édesanyja Nagy Terézia volt. 1885-ben feleségül vette Molnár (Csányi) Máriát – házasságuk boldogtalan volt.

3 Gárdonyi néhány műve: A bor A kürt A lámpás Ida regénye Egri csillagok Láthatatlan ember Isten rabjai Az én falum Ábel és Eszter

4 Gárdonyi Géza író, újságíró nemcsak a felnőtt olvasók számára alkotta meg ma már klasszikusnak számító remekműveit, de a magyar ifjúsági-, sőt gyermekirodalmat is megajándékozta néhány gyöngyszemmel. Meséi egyaránt nyújtanak önfeledt szórakozást kicsiknek és nagyoknak, és – bár a mesének ez nem feladata –, hiteles képet kapunk általuk a múlt század eleji vidéki Magyarországról is.

5 A cinege Két kislány talál egy fagyott cinegét télen, beviszik a házba egész télen náluk lakik. Gyönyörű énekeket énekel. Tavasszal elengedik. Vígan élik tovább életét mindannyian.

6 Mese a hangyáról „A hangya nem lát csak egy emberarasznyira. Az ember nem lát, csak egy istenarasznyira”

7 A sánta tyúk Gárdonyi Géza meséje a fahéjszínű sánta tyúkról. Még csirke korában sántult meg, amikor verekedett a macskával. Amióta Peti a tyúk megerősödött minden macskát elvert az udvartól. Egyszer azonban nem tojt több tojást.

8 A kutya meg a nyúl Valamikor réges-régen, A világnak kezdetén, Minden állat békességben Éldegélt a föld színén. Ki volt akkor nagyobb úr, Mint a kutya meg a nyúl! Erdőn, mezőn együtt jártak, Együtt ettek, együtt háltak; Megosztották, amit fogtak, Szóval összebarátkoztak…

9 A kis csacsi meg a nagy nyuszi

10 Mikor diák, mikor király
Ez a mese Mátyás királyról szól. Itt is mint minden másik mesében Mátyás király igazságot tesz Görbefái Görbe András és kocsisa közt.

11 Ne ugrálj bogárra! Egy kis okos történetecske. Igen tanulságos. Még én is tanultam belőle.

12 A papagáj Ennek a történetnek az eleje jól kezdődik. A következő sorokban már egy konfliktusról olvashatunk. Majd a mese vége hirtelen (úgy hogy nem is számítasz rá) befejeződik.

13 A komédiás disznó Vicces, érdekes mese, egy minden-tudó malacról. Röviden nehéz összefoglalni a tartalmát, ezért javaslom, hogy olvassátok el.

14 Csapatnév: Egri nők és Dobó Csapattagok: Gál Antal Péter Aux Sára Gulyás Rozália Papp Krisztina Tóth Veronika


Letölteni ppt "Gárdonyi Géza meséi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések