Ókori római régészeti leletek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szentendre Épített örökségek. Szentendre a Duna-parton """"A templomokra rávillan az alkony, A kusza város csillag bíborában, Csobban a Duna lassú.
Advertisements

Az Akropolisz 5/B.
Híres épületek a Reformkorban
A Darvaza-i kráter.
SZICÍLIA ahogy én láttam 1. rész Saját fotóiból készítette:
Készítette:Fekete Ágnes
Ókori mezopotámiai régészeti leletek
Készítette: Albert Krisztina
AZ AJANTA BARLANGOK INDIA.
Szigetszentmiklós Készítette: Aszódi Anita. Története Szigetszentmiklós több, mint 700 éves település, január 1. óta város. Ásatások alapján valószínűsíthető,
Szigetszentmiklós Készítette:Haász Valter.
Mezopotámiai régészeti leletek
NYON 1.
Cella Septichora.
Szigetszentmiklós Készítette: Csengeri Beatrix.
Róma.
Régészet Szerényi Dóra
1963-ban egy derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepe, Törökország) otthonában egy falat bontott le és a fal mögött meghökkenve fedezett.
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
Ókori görög régészeti leletek
Budapest mint világváros
Budapest Mint Világváros
POMPEI Zene: Gheorghe Zamfír
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Magyarország világörökségei
Gyönyörű tényleg! Mint a festmény. Egy hely Kínában. Kattintásra.
Készítette: Fröhlich Noémi
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Pécs turizmusa.
Budapest.
Készítette:Szőke Gréta
Budapest turisztikai marketingje
Színes világban élünk.
KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Világ legrégebbi még lakott városa
Ókori görög régészeti leletek
Róma alapítása Készítette: Lizsicsár Dániel 10.a.
Sorozatok. A manók elindultak a nagyvilágban hogy találjanak egy helyet maguknak ami csakis az övék. Figyeldd meg a képen az emberi élet szakaszait.
A csillagászat keletkezése
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Kondákor Flórián (Piarista Általános.
Ókori Róma.
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Róma Róma.
Egy csipetnyi Egerszalók Bánik Dominka, Fazekas Árnika 11.e
Olaszország.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó től volt újra látogatható, miután az es szabadságharc során.
Ókeresztény Sírkamrák
A Holt-tengeri tekercsek
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
ADVENTI MŰEMLÉKI SÉTA SOPRONBÁNFALVÁN
Kastélyok és várak szerepe a turizmusban
Lednice - vár
KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
A Kheopsz piramis.
London történelme London alapítása London a középkorban A nagy tűzvész
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Sao Paulo.
Kinizsi pál 1431?-1494.
TOSCANA olasz építészet.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Ókori római régészeti leletek

Capitoliumi farkas

Capitoliumi farkas A capitoliumi farkas egy 0,75 méter magas bronzszobor, amely egy szoptatós nőstényfarkast ábrázolt. A szobor eredetileg a Laterán előtti téren állt, erről már a 10. században említést tettek források. 1471-ben került mai helyére, a római Palazzo dei Conservatori antik múzeumába. A szobor stílusa alapján a Kr. e. 5. században keletkezhetett Közép-Itáliában, esetleg Etruriában. A szobor alatt látható két gyermekalak, Romulus és Remus, eredetileg nem tartozott a szoborhoz, csupán a reneszánsz korban készült, ekkor helyezték a farkas alá őket, utalva a Róma alapításáról szóló mondára. A szoborról több másolat készült, amelyeket a világ számos városában felállítottak.

Római kori mozaik

Római kori mozaik Herculaneumban található a Neptunuszt és Amphitritét (tengerek királynőjét) ábrázoló mozaik, amelynek egyik jellegzetessége a rendkívül ritka kék és zöld színű mozaikszemek alkalmazása. Az előkerült mozaikok többsége a nápolyi múzeumban tekinthető meg. A római kori mozaikok egy része visszafogott színvilágú, a szemcsék fehérek, barnák, vörösek. A gazdag emberek otthonaikat is mozaikokkal díszítették, ahol gyakori téma volt főúri szórakozás témáinak ábrázolása, mint például a szicíliai Piazza Armeniánál feltárt villa (Villa del Casale) vadászatot bemutató színes padlómozaikja

Pompeji

Pompeji 79. augusztus 24-én a Vezúv kráterét évezredekig elzáró lávadugó váratlanul, iszonyú erővel zúdult ki. A tűzhányó kilométernyi magasságba lövellte a kőtörmeléket, és fülsiketítő égzengés kíséretében felrobbant a hegy csúcsa. Pompejit 7–8 méter vastag hamuréteg fedte be, és kövek szüntelenül hulló zápora temette el Az első leletekre 1592-ben bukkant rá Domenico Fontana, nápolyi mérnök, aki a Sarno-folyó csatornázási munkálatait vezette. Ekkor kerültek a felszínre az első márványtáblák, érmék, amelyek iránt akkoriban nem volt nagy tudományos érdeklődés Az ásatásokat hivatalosan 1748. április 6-án kezdték meg Rocqu Joaquín de Alcubierre spanyol mérnök vezetésével, akinek nevéhez fűződik Herculaneum 1738-as felfedezése is 1763-ban egy táblát találtak, Respublica Pompeianorum felirattal, ekkor sikerült a várost véglegesen beazonosítani Mostanra a város közel kétharmadát már kiásták. Az intenzív, nagy felületű feltárásokat leállították, a régészek inkább rekonstruálják és dokumentálják a már feltárt épületeket. A legértékesebb leleteket a nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeumban, illetve a helyszínen kialakított bemutatóhelyen őrzik Napjainkban Olaszország egyik kiemelt turisztikai célpontja, a Világörökség része

Aquincum

Aquincum Aquincum egy római település és katonai tábor volt a mai Budapest (Óbuda) területén Aquincum feltárása 1778-ban kezdődött, amikor egy óbudai szőlősgazda római padlófűtés maradványaira talált munka közben. A leletet Schönvisner István egyetemi könyvtáros azonosította Aquincum városával Azóta szinte folyamatosan zajlanak a feltárások Aquincum városában, és a II. világháború utáni helyreállítási munkák és a folyamatos korszerűsítések miatti óriási földmunkák során sorra kerülnek elő a föl alól az ókori emlékek, ezért a 2000 éves Aquincum nemcsak a jelenlegi romterület, hanem a teljes budai oldal és a pesti Belváros területe is. Aquincum feltárása Magyarország legnagyobb régészeti vállalkozásának tekinthető, 2004-ig összesen 742 ásatást végeztek itt. Az ásatások körülményei nem ideálisak, mert többnyire a városi forgatagban, a közlekedés leállítása nélkül kell dolgozni, és az ásatásnak lépést kell tartania az adott építkezés ütemtervével. Ez nem egyszerű, mert az építkezés gépesített, míg a régészeti munka időigényes, kézi tevékenység. 1971 és 2001 között Aquincum 25 európai nagyvárosban mutatkozott be