Útvesztő számukra a világ…

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyt az esélyteleneknek
Advertisements

A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
A kölcsönös befolyásolás
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Érvek, érvelés.
A kommunikáció fogalma, formái, szabályszerűségei
Kommunikációs stratégiák
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
MAG Megelőzés Alkalmazkodás Gondoskodás Készítette: Fidler Mária
Önismeret Horváth Renáta.
Alkoholizmus.
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
A mentális betegségek osztályozása,
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány.
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Közösségi portálok használata
TÁMOP /A/ számú pályázat Projektzáró előadás
Soft skills.
Az emberi tanulás.
Közösségi oldalak használata
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
Az informatika tanítása Montessori-jellegű iskolában
Testi és szellemi fogyatékos gyermekek ápolása
Skizofrénia.
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
A DIFER használata.
Mindennapi veszteségeink
A „diszes” problémák korai jelei
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
Zeneterápia a Kerek Világ Alapítványban
Egyenlő Bánásmód Hatóság TAPASZTALATÁTADÓ TALÁLKOZÓ Diszkrimináció és autizmus
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Tévhitek az autizmusról előadások nem csak szakembereknek
Demens gondozás (Kommunikáció) Készítette: Jónyer Lajosné
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
TÖRTÉNET §Autos = önmaga §Ernst BLEUER 1911; – szkizofrénia egyik tünete §Leo KANNER 1943; Baltimore §Hans ASPERGER 1944; Bécs.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Barátság Készítette: Kovács Mária.
Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára
11. Érzelmek és kogníció, autizmus Bircher Julianna Affektív Pszichológiai Tanszék
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Miért választottam a BME mérnökinformatikus szakot?
A diszfunkcionálisan működő család
Jelen lenni nem elég, szakértelem kell
Előadás másolata:

Útvesztő számukra a világ… AZ AUTIZMUS Készítette: Budai Ibolya 2012.

Az autizmus Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. eredete ismeretlen, de a genetikai tényezők fontosnak tűnnek. okait jelenleg is kutatják.

Az autizmus típusai Bizonyos régebbi tipológiák két típusát különböztették meg: a súlyosabb Kanner-szindrómát és a kevésbé súlyos Asperger-szindrómát. Ma már csak autisztikus zavart, illetve az Asperger-szindrómát különböztetik meg. Az autizmus úgynevezett spektrumzavar (ASD), ahol nincs éles határ: az átmenetek folytonosak a különböző kategóriák között. Az autizmus ritkán fordul elő magában; jellemzően együtt jár más rendellenességekkel, például értelmi fogyatékossággal.

Mi okozza az autizmust, és mennyire gyakori? Pontosan sajnos nem tudjuk. A szakembe-rek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza. A tágabban értelmezett autisták arányát általában 0,25 százalékosra becsülik. A diagnosztizált betegek száma azonban a diagnosztizálási módszerek fejlődésével párhuzamosan folyamatosan nő.

Gyógyítható-e az autizmus? A tudomány pillanatnyi állása szerint nem. Létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek.

Terápia Vizuális támogatás: képek, feliratok /PEX-kártya/ Viselkedéses megközelítés: pozitív, megerősítő /ne segítsük állandóan!/ Strukturált oktatás: tananyag felépítése mennyiségben és mélységben Egyéb: Állatterápia, szenzomotoros tréningek, zenei, mozgásos tevékenységek JUTALOMként a szeretett tevékenység

Mik a fő tünetek? Az autizmussal élő emberek három fő területen küzdenek nehézségekkel egész életük során: a kommunikáció és a társas kapcsolatok problémái mellett úgynevezett szociális képzeleti nehézségekkel. A kommunikáció alatt elsősorban nem a beszédet kell érteni. A társas kapcsolatok terén az jelenti a fő gondot, hogy az autisták nem értik meg és ebből következően nem tudják betartani az íratlan társadalmi szabályokat. A szociális képzelet pedig mások szándékainak, érzelmeinek megértését jelenti.

Az autizmus korai jelei http://www.auti.hu/index.php/alapveto-informaciok/alarm-jelek/246

Milyen kommunikációs problémákkal küzd egy autista? Nehezen értik és használják az arckifejezéseket, nem értik a szójátékokat, a szarkazmust, az átvitt értelmű kifejezéseket, vagy adott esetben oda nem illő mondatokat kevernek a beszélgetésbe. Segítséget jelent nekik, ha világosan, egyszerűen és rövid mondatokat használva beszélünk velük, valamint ha képeket használunk és elég időt hagyunk számukra az elmondottak megértésére.

Mit jelent az, hogy nem tudják betartani az íratlan társadalmi szabályokat? Az autisták nehezen ismerik fel vagy értik meg más emberek érzéseit, problémáit, ezért adott esetben akár érzéketlennek is tűnhetnek. Ez nem jelenti azt, hogy nem is szeretnének kapcsolatba kerülni más emberekkel. Ami az íratlan társadalmi szabályokat illeti, ezek figyelmen kívül hagyása olyan dolgokban nyilvánulhat meg a hétköznapokban, minthogy például túl közel állnak egy másik emberhez.

Miben állnak a szociális képzeleti nehézségek? Nehezen tudják az emberek viselkedéséből megjósolni, hogy mi fog történni a következő pillanatban, és nem biztos, hogy észreveszik a veszélyt jelentő helyzeteket. Az autista gyermekek nem szívesen játszanak szerepjátékokat, de kortól függetlenül nem kedvelik a változásokat, és nehezen boldogulnak ismeretlen helyen vagy helyzetben.

Mennyiben képes alkalmazkodni egy autista gyerek az iskolához? Ha egy autista gyerek IQ-ja 160-as, akkor is mindenképpen szüksége van segítségre. Azoknak a gyerekeknek az oktatásához, neveléséhez is nélkülözhetetlen bizonyos autizmus-specifikus segítség, akik egyébként a mindennapokban képesek a többiekkel együtt létezni, tanulni. Nagyon leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy bizonyos dolgokra folyamatosan és fokozottan oda kell figyelni náluk.

Változik az autizmus súlyossága, vagy ez környezetfüggő? A tünetek mintázata változhat az évek során: bizonyos szokások, megnyilvánulási formák eltűnnek, helyettük újak jönnek, a kommunikációs és szociális készségek pedig a megfelelő eszközök segítségével bizonyíthatóan fejleszthetők.

Az autisták részéről előfordulhatnak rohamok és heves dühkitörések Az autisták nehezen vagy egyáltalán nem értik a maguk körül tapasztaltakat, és ez frusztrációt okoz nekik. Ez szélsőséges esetekben agressziós rohamokhoz is vezethet.

Egy film részlete, melyet mindenkinek látnia kellene: http://www.youtube.com/watch?v=YC7rNhvXJ4A