Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Érvek, érvelés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Érvek, érvelés."— Előadás másolata:

1 Érvek, érvelés

2 Fogalma Olyan megállapítás vagy körülmény, amellyel véleményünk igazságát bizonyítjuk A véleményünk elfogadtatása, a másik meggyőzése a célunk, akkor érveket használunk, vagyis érvelünk

3 Felépítése: tétel és bizonyíték
Csoportosítása: milyen logikai úton jutunk el a tételben megfogalmazott következtetésig

4 Az internet információs forrás, amely segítségével egymástól távol lévő emberek is képesek kapcsolatot teremteni, és általa egyszerűen lehet számos információhoz hozzájutni. Az internet használata nélkülözhetetlen a modern kor embere számára. Az alma zárvatermő növény, magháza körül vitaminban gazdag gyümölcshús található. Rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

5 1) meghatározásból levezetett érv

6 Kati beteg már két napja, ezt ő mindig nehezen viseli el, hiányzott neki a beszélgetés. Ének órán már nem tanulunk semmi újat, csak ismétlünk, ezért mentünk el óra helyett őt meglátogatni, bár kockázattal járt, de a barátért ezt vállalni kell. Először a vonat késett 20 percet, de a ettől függetlenül a buszt utána még elértük, de az meg lerobbant. Ne haragudj, nem a mi hibánk volt, hogy elkéstünk!

7 2) körülményekből levezetett érv

8 A barátság olyan, mint a gyümölcsfa
A barátság olyan, mint a gyümölcsfa. Ápolni kell, hogy gyümölcsöt hozzon. Ha elhanyagoljuk, akkor pedig elpusztul. Az osztálytársak olyanok, mint a narancsgerezdek. Mindegyikre szükség van, hogy egésszé álljon össze.

9 3) összehasonlításon alapuló érv

10 A vidámnak lenni jó dolog
A vidámnak lenni jó dolog. A szomorú, kedvetlen emberek betegesebbek, nem szívesen beszélgetnek, dolgoznak velük együtt. A rendszeres táplálkozás fontos az egészség megőrzéséhez. A rendszertelen táplálkozás emésztőrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

11 4) ellentéten alapuló érv

12 Az egész iskola elmegy a nyári táborba, nekünk is ott a helyünk.
Európában az oktatás a társadalom előrehaladásának fontos tényezője. Magyarországon is fejleszteni kell az oktatást a társadalmi fejlődés érdekében.

13 5) általános-egyes elvén alapuló érv

14 A nő alig volt 50 kiló, nem tudott volna egy ilyen nagyméretű és súlyos tárgyat elmozdítani.
Kati cipője sáros, megint lerövidíthette az utat a parkon keresztül, pedig kértem, hogy ne tegye.

15 6) valószínűségen alapuló érv

16 1991-ben Magyarországon a férfiak 71%-a soha nem mosott, vasalt otthon, tehát a dolgozó nők a családban, a házimunkában nagyobb terhet viseltek. Az első világháború után a fizetések 40-60%-kal csökkentek. Az életkörülmények romlottak.

17 7) bizonyítékból származtatott érv

18 Házi feladat: olyan érvelő esszé megírása (1,5-2 oldal), amely a bemutatott érvek mindegyik fajtáját tartalmazza. Használj irodalmi és történelmi példákat! Ha kész a fogalmazás, számozd be a szövegedben - a fentiek alapján - az érvtípusokat! „A romantikus középkori rablók ideje lejárt. A világ megváltozott, ma más mércével mérnek. Elutasítani a világ kínálta játékszabályokat kényelmesebb ugyan, de rendszerint nem célravezető.”


Letölteni ppt "Érvek, érvelés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések