Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN"— Előadás másolata:

1 BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN
JELIGE: RAINOLD BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN Beengedtek? Beengedünk?! X. Országos Egészségügyi és Szociális Tudományos Diákkonferencia, Szeged, 2007.

2 Michelangelo: pl.: a Dávid szobor Albert Einstein: relativitás elmélet Charles Darwin: evolúciós elmélet Isaac Newton: differenciál – és integrálszámítás alapjai

3 Amiről beszélni szeretnék
Az autizmus A kutatásunk Kutatásunk eredményei Összefoglalás (Hipotézisek igazolása)

4 értelmi fogyatékosság
Az autizmus Nem betegség – pervazív (furcsa) fejlődési zavar. Jellemzői Az autizmus nem gyógyítható, de az autisták fejleszthetők. A sérült területek közül – szociális viselkedés, kommunikáció, rugalmas gondolkodás – legtöbb probléma a szociális interakciókban fedezhető fel. lehet önálló társulhat hozzá viselkedési vagy kommunikációs zavar társulhat hozzá értelmi fogyatékosság

5 A kutatás A kutatás célja: a környezetünkben élő emberek ismereteinek,
attitüdjeinek felmérése az autistákkal szemben. Munkamódszer: zárt kérdésekből álló kérdőíves felmérés Mintavétel: ismeretlen valószínűségű, lehetőségfüggő technika A minta száma: 183 fő

6 Hipotézisek I. Az emberek hiányos ismeretekkel rendelkeznek az autizmusról: leginkább a „csodabogár-effektus” figyelhető meg. Legtöbben az „Esőember” c. filmben látottakat vetítik az autistákra, általában nem ismerik fel őket. II. Az emberek többsége előítéletekkel viseltetik az autistákkal szemben.

7 A kérdőív kérdéscsoportjai
I. Az emberek autistákra vonatkozó általános ismeretei. II. Az emberek autistákhoz kapcsolódó attitüdjei. III. A mintában szereplők hogyan látják a többi ember magatartását.

8 A kutatás eredményei I. Az emberek autistákra vonatkozó általános ismeretei

9 II. Az emberek autistákhoz kapcsolódó attitüdjei
Hogyan reagálna, ha a buszon Ön mellé ülne egy autista, aki különösen viselkedik?

10 II. Az emberek autistákhoz kapcsolódó attitüdjei

11 II. Az emberek autistákhoz kapcsolódó attitüdjei
Ha egy termék megvásárlásával autistákkal foglalkozó intézményt segíthet, megvásárolná-e a megszokott helyett?

12 III. A mintában szereplők hogyan látják a többi ember magatartását
Ön hogyan látja, mennyire fogadja be a társadalom az autistákat?

13 Összefoglalás Hipotézisek igazolása: I.
A „csodabogár-effektus” alátámasztást nyert, megfigyelhető volt, hogy akinek az Esőember című film jutott először az eszébe a szóról, azok a tulajdonságok között elsősorban a „valamiben való kiemelkedő képességüket” és a „szokásaik rabjaikat” jelölték meg. II. Megerősítést nyert, hogy az emberek hiányos ismeretekkel rendelkeznek, mert éppen e miatt nem tudják hogyan segíthetnék őket. Leszűrtük továbbá, hogy az emberekben a segítségnyújtás szándéka megvan, de ez a támogatás inkább anyagi, mintsem erkölcsi természetű lenne.

14 Csodatévő halacskák a valóságban nincsenek!

15 Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN"

Hasonló előadás


Google Hirdetések