A Leader program problémái Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
1 Területi koordinációs kapacitások Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) Péti Márton főtervező.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
RTM kínálatának alakítása
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Az ÚMVP intézményrendszere
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSÉI TERV (NSRK 2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK NÉHÁNY VITAPONTJA Dr. Faragó László MTA RKK 44. Közgazdász vándorgyűlés, Nyíregyháza.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A vidéki tér sikertényezői
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
Közösen Hatvan kulturális fejlődéséért A TOP CLLD Program
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
„Út a munkához” program tapasztalatai
LEADER, Identitás, Sport
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Európai Uniós ismeretek
Lisszaboni Szerződés tükrében
Előadás másolata:

A Leader program problémái Magyarországon Póla Péter, tudományos munkatárs MTA KRTK RKI http://recherche.univ-montp3.fr/artdev/aldetec/

Célok Vidéki szereplők ösztönzése és támogatása a térségük lehetőségeiről történő együttgondolkodásban, természeti és a kulturális adottságok gazdagítása, gazdasági környezet megerősítése, közösségek önszervező képességének javítása, együttműködések ösztönzése; a fejlesztésben potenciálisan szerepet vállaló helyi csoportok együttműködésének erősítésével az integrált, alulról jövő fejlesztési kezdeményezések támogatása gazdaságfejlesztés „csak” egy módszer, közösségépítés Mi magyarázza a kiábrándulást, a kezdeti lelkesedés csökkenését?

az akciócsoportok mintegy ¾-ében volt valamilyen előzménye. Előzmények A jelenleg futó Leader-program (ÚMVP-Leader) előzményei: Gyors Reagálás Program SAPARD kísérleti leader AVOP leader Valamilyen közösségi irányítású vidékfejlesztési program végrehajtásának az akciócsoportok mintegy ¾-ében volt valamilyen előzménye.

A Leader-források növekedése

Leader-alapelvek területiség decentralizásió, szubszidiaritás (háromoldalú) partnerség, innováció integrált intézkedések hálózatosodás

1. területiség Helyismeret  reális célmeghatározás, projektkiválasztás Hatékony lehet a helyi endogén erőforrások felhasználása. A közelség, az ismertség a számon kérhetőséget, a helyi akciócsoport a demokratikus legitimitást erősíti.   Települések száma a HACS-okban átlagosan 13 (3-48). A HACS-ok többsége túl nagy (ld. pl. Zengő-Duna), nem homogén eltérő fejlesztési prioritások, Gyenge az a belső kohézió, ami egy motivált, valóban alulról építkező eredményes fejlesztési programhoz nélkülözhetetlen. (A vidéki közösségek, az emberi kapcsolatok és a bennük gyökerező társadalmi tőke a vidék fejlődésének fontos erőforrása) Az egy kistérségre épülő akciócsoportok összekapcsolása (méret duplázása) mögött politikai szándékok is sejthetők.

Akciócsoportok és választási körzetek választókörzetek kistérségek Mecsekvidék Zengő-Duna

2. Decentralizáció - szubszidiaritás A vidékfejlesztést koherens európai keretek között, de lokálisan, a helyi közösségek által irányítottan kell megvalósítani. A döntéseket az érintettekhez legközelebbi szinten, azok együttműködésével kell meghozni. (Ld: corki nyilatkozat!) A programkidolgozás és a végrehajtás során önkéntesség, aktivitás A növekvő források elosztása - helyi kompetencia A szubszidiaritás segíti a részvétel növelését és a helyi erőforrások mozgósítását. Ezzel szemben Magyarországon: A HACS-ok önállósága a döntéshozatalban korlátozott, a központi irányítás kontrollja erős. A HACS-ok inkább végrehajtók. Az MVH „túl sok felesleges intézkedést, adminisztrációt erőltet bele a rendszerbe”.

3. Partnerség A helyi akciócsoportok alapja a helyi önkormányzatok, vállalkozók, társadalmi szervezetek és magánszemélyek partnersége. Ebben az együttműködési rendszerben kell elkészülnie a helyi vidékfejlesztési tervnek és ebben kell a tervben foglaltakat megvalósítani. A szabályozás szintjén még minden rendben van. Ahogy az alulról építkezéshez, úgy a háromoldalú partnerséghez is szükség van a helyi érdekeltségre. A magyar gyakorlatában az önkormányzati szféra aktivitása a legerőteljesebb, a civil szféra aktivitása változó, a vállalkozók érdeklődése gyenge.

4. Innováció A diverzifikáció helyi kreativitást is igényel. A sikeres vidék többnyire újszerű, kreatív fejlesztések mentén alakul, válik versenyképessé. A kreativitást, az innovatív stratégiaalkotást, a helyi fejlesztési elképzelések innovatív jellegét az Internet alapú tervező rendszer kötelező használata jelentősen akadályozza . A rendszer ugyan kreál egy, az ország szinte valamennyi térségének adottságait egységes szerkezetben listázó adatbázist, a szükségletek felmérése megvalósul, de azok főként szociális és alap-infrastruktúra fejlesztési igényeket tükröznek. A sablonosság, kreatív ötletek hiánya, az alacsony fokú innováció néhány üdítő kivételtől eltekintve mindenütt jellemző. A teljes lefedettség  verseny

HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STARTÉGIA Kapacitásépítés: a társadalmi tőke létrehozása és fejlesztése. Megelőzi és kiegészíti a fejlesztési stratégia megalkotását. A tervezési szoftvernek egyetlen apró előnye, hogy a helyzetfeltárásnak egy meglehetősen részletes eredményét rögzíti. A sematikus rendszer miatt ez kormányzati szinten könnyen összehasonlítható adatbázist eredményez. Ez az összehasonlíthatóság azonban a helyi szinten kevésbé hasznavehető. A szoftver komoly hibája a sematikussága és a korlátozott karakterszámok, amelyek helyenként nem is tették lehetővé a problémakör részletes bemutatását. „teljesen elvesznek a helyi specialitások prezentálásának lehetőségei és az innovativitás is a tervezési folyamatban” Prioritások és intézkedések koherenciája a pályázati kiírásokkal gyenge, nehéz az illeszkedés vizsgálata is. HPME logika: a projektek ezek nélkül is működőképesek, a forrásallokáció logikus és egyértelműen kijelöli, hogy mekkora a mozgástér az egyes támogatandó területek között.  A jogcímek irányítanak, a HPME-k az adminisztrációt bonyolítják.

A vidék fejlődését akadályozó tényezők Tőkehiány Támogatási források hiánya Együttműködési készség hiánya Fejletlen infrastruktúra Ismeretek hiánya Érdektelenség Innovativitás hiánya jogszabályi korlátok Bizalom hiánya Forrás: (Kis – Köteles, 2010)

HACS-ok feladatai Több mint forráselosztás! Kapacitásfejlesztés, képességfejlesztés (népességmegtartó képesség helyett képességmegtartó népesség?)  aktivitás fokozódik. A HACS-ok legfontosabb feladataiknak az alábbiakat tekintik: (Kis – Köteles, 2010) Támogatási források nyújtása, odaítélése Helyi gazdaság élénkítése, információáramoltatáson keresztül Térségi kapcsolatok erősítése, partnerségépítés

Finanszírozás A HACS-ok jelentős része finanszírozási problémákkal küzd. A működési források jelentős részét a kérelemkezelés, az adminisztráció köti le, így alig marad szabad kapacitás más fontos fejlesztési feladatok ellátására: fejlesztések generálása partnerségépítés

További problémák Pártpolitikai érdekek megjelenése. Vállalkozások várakozások alatt vállalnak szerepet (turizmus, helyi élelmiszer). Az önkormányzatok és az önkormányzati beruházások sok esetben ránehezednek a Leader-programra. Traktorvásárlásra kreált pályázati rendszer alkalmazása. Pályázati rendszer és a döntési mechanizmusok bonyolultsága. Túl rövid pályázási időszak. ÚMFT – ÚMVP összhang és szinergia probléma.

és szakmai szolgáltatás nyújtás (tanácsadás) annak érdekében, összegzés Nem Magyarország az egyetlen ország, ahol a fent jelzett problémák felmerülnek. De talán az egyetlen ország, ahol valamennyi probléma megtalálható. Túlzott bürokrácia Csúszás a finanszírozásban Politikai befolyás Központi irányítás túlzott szerepvállalása, Működési forráshiánya Helyi társadalmi tőke nagyon mérsékelt növekedése Innovativitás gyenge Helyi szereplők kiábrándulása – főként a vállalkozói és a civil szféra (következmény) A szereplők két legfontosabb álma: folytatást 2014-től egyszerűbb, gyorsabb, a nagyobb önállóságot biztosító rendszer A részletekbe menő szabályozás helyett a központ feladata a keretek kijelölése és szakmai szolgáltatás nyújtás (tanácsadás) annak érdekében, hogy ezeket a kereteket a HACS-ok jól töltsék fel tartalommal.