Gazdasági Versenyhivatal

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A klaszterek jogállása, jogi szabályozása Magyarországon
Advertisements

A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi tevékenysége dr. Grimm Krisztina október 21.
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Joint Venture Szövetség rendezvény, Budapest, február 3. Sárai József Gazdasági Versenyhivatal A magyar EU csatlakozást érintő közösségi versenyjogi.
I. VERSENY – GAZDASÁGI VERSENY
Joint Venture Szövetség rendezvény: „EU versenyjog – tilalomfák és lehetőségek” Pécs, április 12. Sárai József Gazdasági Versenyhivatal A közösségi.
Dr. Csermely Tibor GÉPJÁRMŰBIZTOSÍTÁSI HELYZETKÉP
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
SZABÁLYOZÁSI KIHÍVÁSOK
Műhelyvita december 13. Pécs, PTE-ÁJK Tóth András: Az elektronikus hírközlés és média gazdasági szabályozásának alapjai és versenyjogi vonatkozásai.
Járműkereskedelem és a gazdasági versenyképesség erősödése
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
DR. SARKADY ILDIKÓ MÉDIAPIACI TENDENCIÁK Jogi kihívások „Célkeresztben a fogyasztó” NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA Budapest Mariott Hotel március 30.
NAMS szakértői kerekasztal november 28. IJC Tóth András: Versenyjog – médiaszabályozás - NAMS.
Új hatóság – új kihívások Szalai Annamária elnök INFOTÉR PARLAMENT június 2.
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
Industrial Organization - alapvető modellek
A középkori filozófia főbb kérdései
Versenyjog és fogyasztóvédelem
Az NHH szabályozási stratégiájának tervezése Tóth László stratégiai igazgató IX. Telecom Konferencia Budapest
Mi akadályozza és mi segíti Magyarországon az internet alapú audiovizuális szolgáltatások terjedését? Rozgonyi Krisztina NHH Tanácstag Hírközlés 2006 CEBC.
Dr. Molnár-Bíró György A piacok újragondolása (avagy hogyan készül az EU elektronikus hírközlési szakpolitikája) Kende Ügyvédi Iroda 1113 Budapest, Karolina.
A versenytörvény alkalmazásának gyakorlata
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
A villamosenergia piacnyitás szomorú állapotáról Dr. Nagy Márta elnökhelyettes Gazdasági Versenyhivatal 46. Közgazdász-vándorgyűlés, Eger június.
A NEM KONZISZTENS VERSENYMODELL VESZÉLYEI A HÁLÓZATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBAN Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK.
Dominancia versus versenyhatásteszt a fúziókontrollban Csorba Gergely GVH & MTA-KTI
A Jelentős Piaci Erő jogintézménye a villamosenergia-piac szabályozásában Nagy Csongor István SZTE-ÁJK, BME-GTK.
Verseny és Szabályozás konferencia
MTA Regionális Kutatások Központja A környezet- és természetvédelem regionális kihívásai Magyarországon Fodor István MTA Regionális Kutatások Központja.
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
A Digitális televíziózás versenyjogi vonatkozásai Dr. Tóth András Gazdasági Versenyhivatal – Infokommunikációs Iroda Április 29 V. INFOKOMMUNIKÁCIÓS.
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
Az innováció forrásai.
A klaszterek jogi szabályozottsága
Eljárás fajták a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás alá tartozó tevékenységek szerint.
Verseny és szabályozás 2013 MTA KRTK KTI Bemutató konferencia szeptember 30.
Spektrumliberalizáció és hatósági spektrum stratégia Bánhidi Ferenc Hírközlés 2008 Budapest 2008 november 14.
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
A kelet-közép európai villamos energia átviteli hálózatok értékelése közgazdasági modellezésen alapuló költség-haszon elemzéssel Mezősi András – Szabó.
„2007 a médiaszabályzás kezdete” 12. Televízió és hangtechnikai konferencia Budapest, május 2-3. Dr. Sarkady Ildikó MeH, Médiapolitikai Főtanácsadó.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
EURÓPAI AUTÓSZERVIZEK MAGYARORSZÁGI EGYESÜLETE
Szellemi alkotások és a versenyjog évi LVII. Új törvény (Versenytörvény), amely január 1-jén lépett hatályba évi LVII. Új törvény (Versenytörvény),
A médiapiac szabályozásának változó eszközei Polyák Gábor
BMGE Közgazdaságtan Tanszék1 A hozzáférés és az összekapcsolás szabályozása Az összekapcsolási szolgáltatások piaca Az EU 97/33/EC összekapcsolási.
BMGE Közgazdaságtan Tanszék1 Az infokommunikáció piacszabályozása Az „általános keretek” és az EHT Árszabályozás Hozzáférés és összekapcsolás.
A versenytörvény módosítása
Az Európai Unió gazdasági joga Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Versenypolitika az Európai Unióban. Az összeurópai versenypolitika alapvető céljai: A szabad piaci verseny korlátozásának megakadályozása A szabad piaci.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Üzleti Jog I. Versenyjog I. Dr. Pázmándi Kinga Tanszékvezető e.doc. Üzleti Jog Tanszék.
Kereskedelmi gyakorlatok megítélése a hatóságok joggyakorlatában dr. Dobó-Kocsis Veronika Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztály 2016.
A médiarendszer fejlődése közszolgálati monopólium frekvenciaszűkösség politikai és kulturális megfontolások duális médiarendszer a kereskedelmi műsorszolgáltatás.
A gazdasági erőfölénnyel való visszaélés Előadó: dr. Dán Judit Gazdasági Versenyhivatal.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
A Versenyjogi szabályozás rendszere Dr. Pázmándi Kinga
Gyakorlati útmutató kis- és középvállalkozásoknak az EK versenyjogról
Piacnyitás az energiaszektorban
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Életmód, szabadidő A fogalmak tisztázása.
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
Szerzői jogi reform az Európai Unióban
Előadás másolata:

Gazdasági Versenyhivatal Tóth András Az elektronikus hírközléspiaci liberalizáció és verseny fejlődése révén a versenyjogi jogalkalmazást érő kihívások PPKE-JÁK 2007. június 8. péntek

Tartalom Létezik versenyt teremtő és versenyt fenntartó versenyjogi jogalkalmazás? Versenyjogot érő elektronikus hírközléspiaci kihívások: Digitalizáció Konvergencia Befektetés védelem

verseny teremtés/fenntartás Versenyjog és verseny teremtés/fenntartás Léte Liberalizáció és versenyjog A versenyjog a versenyt annak fejlődési stádiumára tekintet nélkül védi; A versenyjog nem alkalmas versenyteremtésre > strukturális piaci kudarcok

verseny teremtés/fenntartás Versenyjog és verseny teremtés/fenntartás Léte Liberalizáció és versenyjog Az elektronikus hírközléspiaci versenyt nem a versenyjogi jogalkalmazás teremtette de előmozdította: Atlas/Phoenix, Telia/Telenor A liberalizációs szabályozást kiegészítette: Ahol volt, de hibával: DT Ahol nem volt: hangposta, IC link

Kihívások Digitalizáció Konvergencia Befektetés-védelem Technológiai szűkösség csökken, de más szegmensekben megmarad: Reklámpiacok: árakat összehangoló sales house agreemnet-ek, kizáró hatású rabat-ok Jogokhoz való hozzáférések, kizárólagosságok (Coditel II. NewsCorp., UEFA, Bundesliga) , indokolatlan elzárkózások (Magill, Ladbroke)

Kihívások Tartalom és átvitel közti összefonódások: Digitalizáció Konvergencia Befektetés-védelem Tartalom és átvitel közti összefonódások: ösztönzöttség vizsgálata: EKSz 82. (Tetra Laval, GE/Honeywell) kötelezettség szabása: létező szabályozási köt. figyelembe vétele (ENS) átvitel a domináns: must-carry tartalom domináns: must-offer

Kihívások Digitalizáció Konvergencia Befektetés-védelem A verseny fejlődésével egyre több a versenyben eszközölt befektetés: létezik egyáltalán versenyjogi befektetés védelem? Szellemi tulajdon (Magill, Microsoft) eltérő megítélés alá esik a fizikai input csak azért mert versenyben állt elő? 1. Mely input versenyző? (Discussion Paper)

Kihívások Digitalizáció Konvergencia Befektetés-védelem 2. Versenyző fizikai inputhoz hozzáférés biztosításának szintjei emerging market átmenti mentesség (Discussion Paper) nélkülözhetetlenség objektív szintje (Bronner) > ex-ante szabályozás?

Összegzés toth.andras@gvh.hu Kihívások Konvergencia - összefonódások: kötelezettségszabásánál a párhuzamos szabályozás figyelembe vétele Felértékelődő tartalom és reklám piac- megállapodások: fizikai, időbeli terjedelem, párhuzamos értékesítés, árak összehangolása Befektetések - erőfölény: fizikai (mentesség, objektivitás), szellemi inputok (újszerűség v. teljes iparág)