December 2003 Szelektív hulladékgyűjtés Készült az IKSZ részére 2004. november 4.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az internetezők véleménye a magyarországi vállalatok ügyfélkezeléséről. Az Infoteka Kft. – a Sugar CRM partnerje - magyarországi képviseletének megbízásából.
Advertisements

A hulladékok újrahasznosítási célja
Kutatási eredmények Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár ügyfelei között végzett telefonos közvéleménykutatásról 2008 Április.
Felmérés a magyar lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásairól SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS A MINDENNAPOKBAN, AHOGY AZ UTCA EMBERE LÁTJA Sajtótájékoztató.
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
A Hulladék Torma Sándor Szabolcs XI.B.. Megváltozott fogyasztói szokásaink, de főleg az ipar fejlődése következtében egyre több olyan anyaggal találkozunk.
A Főváros települési szilárd hulladék
Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet
A HULLADÉKOKRÓL.
December 2003 Szelektív hulladékgyűjtés az italoskarton esetében évi eredmények Készült az IKSZ megbízásából november.
HULLADÉKOK A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN
A Szelektív Hulladékgyűjtés
Készítette: Kapcsa Szabina Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon 1144.
Hulladékkezelés, szén monoxid
A hulladék szerepe az ember életében
TÖMÖR VÁLASZ EGY TERJEDELMES PROBLÉMÁRA LÁNCSZEM BT.
A szemét útja, ártalmatlanítása, illetve újrahasznosítása
T HE G ALLUP O RGANIZATION 1 „Bulisofőr” reklámkampány vizsgálat a HAFRAC számára két hullámban 2007.
E-hulladék Zöldikék. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? A régi, megunt elektronikai.
Kartondoboz Környezetvédelmi Egyesület
A Szemét Útja Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
A szemét útja Készítette: Kovács Dávid Felkészítő tanárom: Papp Attila
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
A szemét útja Készítette: Tyukody Anita Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Mi is az a hulladék? Egyes megfogalmazás szerint hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek.
A hulladék körforgása - hasznosítás
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
E-hulladék Öko-Öku boglárkák.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
Tanulóink környezettudatossága. A kérdőív kérdései 1. Szervezünk-e az iskolában szelektív hulladékgyűjtés? 2. Világítunk-e feleslegesen az iskolában?
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Szelektív hulladékgyűjtés
Civil Kezdeményezések Programja
Ember és környezete Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Környezetvédelem.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Nyugat-Mecseki TIT területi kutatás Összefoglaló 2005.április.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Hulladékgyűjtés a Délép Ipari Park Kft.-nél
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Mi így gyűjtjük a szemetet
Szelektív hulladékgyűjtés
KIÉGETTSÉG VIZSGÁLAT 2011/12.
Értékteremtés szelektív hulladékgyűjtéssel 10 éves az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés Baka Éva Ügyvezető igazgató Italos Karton Környezetvédelmi.
MISKOLC ÉS TÉRSÉGE TELEPÜLÉSI SZILÁRDHULLADÉK-KEZELÉSI RENDSZERÉNEK TOVÁBBFEJLESZTÉSE – KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS A PROGRAM ÁLTAL ÉRINTETT LAKOSOK KÖRÉBEN PROJEKTAZONOSÍTÓ:
A fejlesztés céljainak meghatározása
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
Szelektív hulladékgyűjtés
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
7.évfolyam. Feladataink  E.ON látogatás  Interjúk  Iskola és környezete.
Hatékony házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési kampány indul Bátaszéken és környékén lévő 10 településen! Akommunális hulladékgyűjtő edény mellé kell.
Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam
TÖBBCÉLÚ KÖZÖSSÉGI TEREK FEJLESZTÉSE AZ IKSZT-KUTATÁS ELSŐ EREDMÉNYEI II. SZAKMAI MŰHELY KŐVÁGÓSZŐLŐS, 2015 MÁJUS 21.
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
. Ötdobozos Játékok. KI LESZ A SZELEKTÍV GYŰJTÉS BAJNOKA? Ötdobozos Játékok - Eredményhirdetés Baka Éva Ügyvezető igazgató Italos Karton Környezetvédelmi.
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
Erőszakos médiatartalmak fiatal fogyasztói Székely Levente.
Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből
Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Rendszer közvélemény-kutatás az általános és középiskolások körében.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Tisza mente – Óbecse Közüzemi Szolgáltató Kft.
Szelektív hulladékgyűjtés
a logger-használat kérdései
Előadás másolata:

December 2003 Szelektív hulladékgyűjtés Készült az IKSZ részére november 4.

2 A kutatás Fő célja, hogy a gyűjtőhelyek környékén élők hulladékkezelési szokásait és attitűdjét megismerjük, különös tekintettel az italos kartonok esetén annak érdekében, hogy az őket a szelektív gyűjtésre leginkább ösztönző, motiváló módszert alkalmazzuk a jövőben A célcsoport attitűdjét és szokásait először mélyinterjúkkal térképeztük fel, majd ezt követően telefonos interjúk segítségével számszerűsítettük az eredményeket. A telefonos kutatás október között zajlott, Budapesten, vidéki nagy- és kisvárosokban Összesen 360 olyan válaszadót kérdeztünk meg, ahol biztosan van a közelben szelektív gyűjtőhely és 80 olyat, ahol nincs ilyen lehetőség

A kutatás főbb eredményei

4 Ahol van szelektív hulladékgyűjtési lehetőség a közelben, a lakosság döntő hányada tud ennek létezéséről és saját bevallásuk szerint használják is azt rendszeresen Tud Ön arról, hogy a lakóhelyük közelében van szelektív hulladékgyűjtő? Bázis: teljes minta n=360 Naponta Hetente 4-6 alkalommal Hetente két-három alkalommal Hetente egyszer Két-három hetente Havonta egyszer Ritkábban Soha 74% használó 62% rendszeres használó Milyen gyakran szokott Ön a szelektív hulladékgyűjtőhöz szemetet vinni?

5 A gyűjtők többsége elég pontosan fel tudja sorolni, milyen hulladéktípusok gyűjthetők szelektíven. A leggyakrabban gyűjtött szemétfajták a legtöbb helyet foglaló műanyag palack és a hagyományosan „hasznosnak” tartott újságpapír. Tudomása szerint milyen hulladéktípusokat lehet ennél a szelektív gyűjtőnél külön konténerekben elhelyezni? (spontán válaszok) Bázis: akik legalább havonta visznek szemetet a gyűjtőhelyre n=255 Szokott-e Ön a gyűjtőhelyre vinni … -t? (az igen válaszok aránya) Papír (nem részletezve) Újságpapír Karton / italoskarton Műanyag Üveg (nem részletezve) Színes üveg Fehér üveg Fém Elem / akkumulátor Gyógyszer Használt sütőolaj Újságpapír Tejes ill. üdítős dobozok Műanyag palackok Színes üveg Fehér üveg Fém italosdobozok Elem / akkumulátor Gyógyszer Használt sütőolaj Bázis: akik legalább havonta visznek szemetet a gyűjtőhelyre n=255

6 Akik nem gyűjtenek szelektíven hulladékot, holott van gyűjtőhely a közelükben, elsősorban arra hivatkoznak, hogy messze van tőlük a konténer, míg a gyűjtők szerint ők egyszerűen lusták, nem veszik a fáradságot. Miért nem szokott Ön szelektív gyűjtőhelyre szemetet elvinni? (spontán válaszok, %) Bázis: akik nem, vagy nagyon ritkán visznek szemetet a gyűjtőhelyre n=105 Bázis: akik legalább havonta visznek szemetet a gyűjtőhelyre n=255 Ön szerint azok, akiknél van a közelben szelektív gyűjtő, de nem visznek oda szemetet, miért nem teszik ezt? (spontán válaszok, %) Messze van / nincs elég közel37 Nem esik útba a gyűjtőhely12 Macerás / körülményes külön szedni a hulladékokat fajtánként8 Időigényes a szelektív gyűjtőhöz elvinni a szemetet8 Kevés ilyen gyűjtőhely van6 Időigényes külön szedni a hulladékokat fajtánként4 Macerás / körülményes külön tárolni otthon a hulladékokat fajtánként3 Macerás a szelektív gyűjtőhöz elvinni a szemetet3 Nincs elég helyem a lakásban / konyhában, hogy külön tároljam az egyes hulladékokat2 Minden szemetem belefér a rendes kukába2 Nem úgy szoktam meg2 Lusták / rendetlenek63 Messze van nekik / nincs elég közel15 Macerás / körülményes külön szedni a hulladékokat fajtánként14 Nem érdekli őket a környezetük / a környezetvédelem9 Időigényes a szelektív gyűjtőhöz elvinni a szemetet9 Nem úgy szokták meg9 Macerás / körülményes külön tárolni otthon a hulladékokat fajtánként8 Időigényes külön szedni a hulladékokat fajtánként8 Rövidtávon gondolkoznak / nem érdekli őket a jövő8 Macerás a szelektív gyűjtőhöz elvinni a szemetet6 Nem látják értelmét5 Még túl új ez a dolog Magyarországon4 Nincs elég helyük a lakásban / konyhában, hogy külön tárolják az egyes hulladékokat4 Kevés ilyen gyűjtőhely van3 Nem látják előnyét a maguk számára3 Nem esik nekik útba a gyűjtőhely3

7 A gyűjtők magukat környezettudatos, hosszútávon gondolkodó embernek tartják, de sokaknak a praktikus szempontok is fontosak (ingyen van, nem lesz hamar tele a saját kukájuk, stb.) Mit gondol, azok, akiknek van a közelében szelektív hulladékgyűjtő, és így gyűjtik otthon a szemetet, miért használják ezt a lehetőséget? (spontán válaszok, %) Bázis: akik legalább havonta visznek szemetet a gyűjtőhelyre n=255 Fontos nekik a környezetvédelem / környezettudatosság miatt66 Jó, hogy újra tudják hasznosítani a szemetet37 Jó ötletnek tartják22 Előrelátó, hosszútávon gondolkodó emberek13 Ez ingyenes, míg a szemétszállításért fizetni kell11 Lassabban telik meg így a saját kukájuk10 Lelkileg jó érzést ad, hogy odafigyelnek a környezetükre9 Nem érzik macerásnak / időigényesnek / körülményesnek9 Nem a saját kukájukba kell tenni a szemét nagy részét, mert abba nem férne bele minden7 Így szokták meg / ezt látták otthon is / nekik ez így természetes7 Jó, hogy nem a szemétégetőbe / szeméttelepre megy az, amit akár lehetne hasznosítani5

8 Átlagosan hetente 6-7 italoskarton gyűlik össze egy háztartásban, de még azok sem tudják pontosan, hová is kell dobni ezt a szemétfajtát, akik rendszeresen elviszik azt a gyűjtőhelyre. Akik nem gyűjtik az italoskartont, gyakran azért nem teszik ezt, mert nem tudják, mit kell vele kezdeni. Hová, melyik gyűjtőedénybe szokta Ön dobni a tejes ill. üdítős dobozokat? Papír Karton Műanyag Normál kuka Bázis: akik szelektíven gyűjtik az italoskartont n=196 Miért nem gyűjti a tejes ill. üdítős dobozokat is külön, ha mást egyébként szokott szelektíven gyűjteni? Nem veszek tejet / üdítőt ilyen csomagolásban Kevés ilyen szemét lenne, nem érdemes külön gyűjteni Nem vagyok benne biztos, hogy hova kell dobni A papíron kívül más is van benne Úgy hallottam, ezt nem lehet se papírként, se műanyagként feldolgozni Nem fér el / helyhiány (a lakásban) Megszokás / még nem szokta meg Nem esik útba / nincs ilyen gyűjtő / lustaság Nem higiénikus, büdösödik Bázis: akik nem gyűjtik szelektíven az italoskartont n=85

9 Következtetések A kutatás eredményei azt sugallják, hogy van hajlandóság a hulladék, és ezen belül az italoskarton szelektív gyűjtésére amennyiben van szelektív gyűjtősziget a lakóhely közelében. Ugyanakkor, a fizikai közelség megítélése szubjektív, a szelektíven gyűjtők megítélése szerint gyalog átlagosan 3-5 perc távolságra van a szelektív gyűjtősziget, míg a nem szelektíven gyűjtők ugyanezt a távolságot 5-10 percre becsülik. A fizikai közelség hiánya (akár szubjektív, akár tényleges) a legfőbb indok arra, hogy országosan viszonylag alacsony a szelektív gyűjtés aránya. A szelektíven gyűjtők szemszögéből azonban a szelektív gyűjtés nem jár olyan jelentős kényelmetlenségekkel, amelyek elfogadható indokot jelentenének a nem gyűjtésre: ennek megfelelően, azokat, akiknek a közelében van szelektív gyűjtősziget, viszont nem élnek a lehetőséggel, jellemzően lusta, rendetlen, míg magukat környezettudatos, hosszútávon gondolkodó embereknek tartják. Hasonlóan a műanyag palackhoz, az italoskartonra is úgy gondolnak az emberek, mint potenciálisan környezetszennyező, le nem bomló hulladékra. Ugyanakkor információhiányból fakadóan, a műanyag palackok gyűjtési arányához képest ezt kevesen gyűjtik szelektíven. Akik szelektíven gyűjtik az italoskartont, láthatóan nem biztosak abban, hogy milyen hulladéktípus között van/lenne a helye: közel annyian dobják a műanyagok közé, mint a papír konténerbe, és több mint egynegyedük a helyes eljárást nem ismerve, végül a háztartási hulladékkal együtt kezeli.