Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szelektív hulladékgyűjtés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szelektív hulladékgyűjtés"— Előadás másolata:

1 Szelektív hulladékgyűjtés
Készítette: Fülöpné Kovács Krisztina

2 Mi a szelektív hulladékgyűjtés?
Szelektív hulladékgyûjtésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor valaki a háztartásban keletkezõ, a számára már felesleges, de hasznosítható anyagokat külön gyûjti, és megfelelõ módon adja tovább hasznosításra, ipari feldolgozásra. Amennyiben jó minõségû válogatott hulladékot kívánunk nyerni, az osztályozást a hulladék keletkezési helyén kell elvégezni, azaz az egyes háztartásokban, gyárakban, hivatalokban és intézményekben stb.

3 A szelektív hulladékgyűjtés célja:
a lerakóba kerülõ hulladék mennyiségének csökkentése, a másodnyersanyagok (pl. papír, mûanyag üveg) kinyerése és hasznosítása, ezáltal a primer erõforrások (pl. fa, természeti erõforrások) kímélése, környezetünk védelme, annak terhelésének és szennyezettségének csökkentése.

4 A szelektíven gyûjtött háztartási szilárd hulladék értékes, hiszen újrahasznosítható.
Másodnyersanyag keletkezik belõle, amit újra fel lehet használni termékgyártáshoz (pl. papírból újra papír). A másodnyersanyagok felhasználása ugyanakkor jelentõs energia- és nyersanyag-takarékossággal is jár, mivel ezek a folyamatok már kevesebb technológiai lépést igényelnek.

5 A szelektív hulladékgyûjtés helye otthon
A szelektív hulladékgyûjtéshez sem nagy beruházásra, sem nagyobb helyre nincs szükség. Csupán a lakásban lévõ hulladékgyûjtõ edényünket kell két kisebbre cserélni. A „szelektív gyûjtõ” lehet egyszerû papírdoboz is, hiszen a tisztán, külön gyûjtött hulladék nem szennyezett, száraz és nincs szaga.

6 A szelektív gyûjtés titka
A szelektív hulladékgyûjtés sikerességének alapja, hogy minden fajta másodnyersanyagot a lehetõ legtisztábban adjunk tovább hasznosításra!

7 Európai Uniós elvárások a szelektív hulladékgyûjtés területén
Jelenleg Magyarország nem minden településén megoldott a szelektív hulladékgyûjtés, de azt a mostani szabályozások értelmében 2005-ig az ország legalább 40%-ára ki kell terjeszteni. Ugyanekkor a csomagolási hulladékok területén el kell érni az 50%-os hasznosítási arányt.

8

9 A hulladékok nagy részérõl elmondható, hogy nem szemét, amitõl mielõbb meg
kell szabadulnunk, hanem az ipar számára értékes másodnyersanyag. Az elkülönített gyûjtéssel elérhetõ, hogy a papírt, mûanyagot, üveget, fémet újra lehessen hasznosítani. A kerti és konyhai hulladék komposzttá válhat.

10 Az újrahasznosítás során kevesebb lesz az a szemét, ami a depóniára kerül, így
kevesebb hulladéklerakóra lesz szükség. Hisz, ha nem változtatunk hulladékkezelési szokásainkon, lassan elborít mindent a szemét.

11

12 Anyagtípusok a szelektív hulladékgyûjtési rendszerben
PAPÍR Mibõl készül? A papírgyártás fõ alapanyaga a fa, de fontos alapanyag a rongyhulladék is. A szelektív hulladékgyûjtési rendszerek elterjedésével, gazdasági és környezetvédelmi okokból, egyre jelentõsebb nyersanyaggá vált a hulladékpapír is.

13 Hasznosítás A hulladékpapírból elõállított papír gyártásához sokkal
kevesebb energiára van szükség, mint a fából vagy rongyból készülõhöz. Az újrahasznosítás alapfeltétele, hogy a hulladékpapír ne legyen szennyezett és a fóliázott, esetleg kevert anyagú, laminált vagy felületkezelt papírok ne kerüljenek a papírhulladékok közé. A begyûjtött papírhulladékot elsõsorban anyaguk szerint (újságpapír, kartonpapír) válogatják szét. A használt papírból jó minõségû hajtogatott kartondobozok, konyhai papír törlõkendõk, írólapok, füzetek stb. készülnek.

14 MÛANYAG Mibõl készül? A mûanyagok kõolajból, széntartalmú vegyületekbõl kémiai reakciók által létrehozott anyagok. Földünk kõolaj készlete véges, és ez az ásványkincs nagyon hosszú idõ alatt újul meg. A mûanyag a csomagolások közül a legváltozatosabb kémiai szerkezetben rendelkezésünkre álló anyagtípus.

15

16 Hasznosítás A begyûjtött mûanyag csomagolóanyagokat a válogatóban
fajtánként válogatják szét, majd tömörítéssel bálázzák. A bálákat az újrahasznosítás helyére történõ szállítás után aprítják, majd a mûanyag darabkákat vegyszerek felhasználásával megtisztítják a szennyezõdésektõl. A megtisztított mûanyagdarabkákat ezután granulálják. Az így nyert félkész terméket többek között PET-palackok, mûanyag kerti székek, virágládák és csövek elõállításához használják fel újra. Azokat a mûanyagokat, melyek már nem használhatók új mûanyag elõállítására, elégetik, az égetéssel hõenergiát nyernek belõlük, ami pl. fûtési célra hasznosítható.

17 ÜVEG Mibõl készül? Az üveget homokból és mészkõbõl készítik olvasztás
útján. Sokszor apróra zúzott üvegcserepet is adnak a masszához. A folyékony üvegnek formázógépek adják meg a végleges alakját. Az üvegek színe szerint a csomagolóipar fehér és un. színes üveget állít elõ.

18

19 Hasznosítás A gyûjtõedényekben színük szerint (fehér és színes)
külön gyûjtött üveget tisztítás után darabokra aprítják, zúzzák. Ezt követõen a válogatóban mágnes segítségével eltávolítják belõle a fémdarabkákat (gyûrûk, kupakok), majd az egyes színeket elkülönítik egymástól. Ezután az üvegdarabokat beolvasztják és formába öntik, azaz újra termékeket készítenek belõle a csomagolóipar számára. Ha szín szerint válogatva gyûjtjük az üvegeket, akkor azok szinte 100%-ban újrahasznosíthatók és a végtermék minõsége is szinte azonos az új üvegekével mindamellett, hogy a folyamat során 10- 20 % energia-megtakarítás is elérhetõ.

20

21 Sajnos gyakran elõforduló probléma,
hogy a szelektív konténerek mellé kommunális hulladék, lom, építési törmelék kerül. A kellemetlen esztétikai látvány mellett ez a szigetek rendeltetésszerû használatát is megnehezíti, hiszen a szigetekre érkezõ gyûjtõautók az anyagfajtánként különválogatott hulladék begyûjtését és nem a szemét eltakarítását végzik.

22 Aki közterületen illegálisan szemetet rak le, az ellen szabálysértési eljárás indítható.
Kérjük Önöket, hogy a szelektív szigetek konténereibe csak újrahasznosítható hulladékokat helyezzenek. A konténerek mellé se tegyenek egyéb hulladékot!

23 ALUMÍNIUM ITALDOBOZOK GYÛJTÉSE
Mibõl készül? A fémeket a föld mélyérõl vagy külszíni fejtéssel termelik ki. Ésszerû takarékoskodni a fémekkel, hiszen nemcsak nyersanyagot takarítunk meg, de jelentõs mennyiségû energiát is. Az alumíniumot kedvezõ fizikai és kémiai tulajdonságai – könnyû alakíthatóság, nagy szakítószilárdság, sterilitás – tették nélkülözhetetlenné a csomagolóiparban. Bányászata során jelentõs a környezetterhelés, elõállítása során vörösiszap keletkezik, ami veszélyes hulladék, ezért is fontos az alumíniumhulladék szelektív gyûjtése és hasznosítása.

24 Hasznosítás Az alumínium anyagában könnyen újrahasznosítható fém. A szelektíven gyûjtött dobozok beolvasztásával készülõ termék 95 %-os energia-megtakarítás mellett állítható elõ. Ennek köszönhetõen a világ alumínium-felhasználásának 1/3-át újra hasznosított fémalapanyag biztosítja. A begyûjtött fém csomagolóanyagokat a válogatóban fajtánként (alumínium, vas, bádog stb.) szétválogatják, majd tömörítéssel bálázzák. A bálákat a hasznosítás helyére történõ szállítás után aprítják. A fémtömböket kohókban beolvasztják és szállítható rudakba öntik. A rudakat a felhasználás helyén hengerelik, ezáltal lehetõvé válik, hogy újra különbözõ készterméket készítsen belõlük a feldolgozóipar, pl.: kerékpár-, autó- és motoralkatrészeket.

25 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Szelektív hulladékgyűjtés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések