A komplex alapprogram bemutatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
Értékelés a pedagógiában
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázati felhívásához
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Innováció Kecskéd közoktatási intézményeiben
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A gyakorlatvezető mentor
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Kéttanítós modell Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Óvoda, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó Törökszentmiklós.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Kaposvári Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Tagiskola
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Pedagógus értékelési rendszer
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Okosdoboz.hu digitális taneszköz
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
A köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertani megújítása
Barcsák Marianna - KPSZTI
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
EGY PESSZIMISTA MINDEN LEHETŐSÉGBEN LÁTJA A NEHÉZSÉGET, EGY OPTIMISTA MINDEN NEHÉZSÉGBEN MEGLÁTJA A LEHETŐSÉGET Dr. GLOVICZKI ZOLTÁN SONKÁD, június.
főosztályvezető-helyettes
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
Előadás másolata:

A komplex alapprogram bemutatása

A tanítás régen… A Komplex Alapprogram kidolgozásának egyik mozgatórugója az volt, hogy a tanítási módszerek nem olyan ütemben fejlődtek, mint ahogy a technika, az oktatási környezet vagy épp a tanulók igényei. A két kép azt mutatja be (kissé vicces formában), hogy korábban miként valósult meg az oktatás, és ma miként valósul meg. Esetenként nem sok a különbség. …és ma 2 2

A Projekt EFOP 3.1.2-16 kiemelt projekt keretében Időtartam: 2017. 01. 01. – 2021. 09. 30. Résztvevők: EKE, ELTE, SZTE, PTE, NYE, DE, ME, OH A Komplex Alapprogram egy EU-s finanszírozású projekt, mely időtartama a dián látható. 7 egyetem valósítja meg az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) vezetésével, a felsorolt egyetemek részvételével, valamint az Oktatási Hivatal monitoring és minőségbiztosítási tevékenységével.

A Komplex alapPROGRAM célja A végzettség nélküli iskolaelhagyásra vonatkozó stratégia prevenciós célú beavatkozásainak megalapozása; a lemorzsolódás megelőzésére alkalmas, tanulást támogató pedagógiai módszerek kidolgozása és országos elterjesztése az alapfokú oktatásban részt vevők számára, a pedagógiai szemléletváltás elősegítését szolgáló pedagógusképzési és -továbbképzési tartalmak megújítása. A projekt célja a pedagógusok támogatása, pedagógiai módszerek kidolgozása, valamint a pedagógiai szemléletváltás elősegítése. Emellett megjelenik a szervezetfejlesztés is és a tanulástámogatás. A program része a végzettség nélküli iskolaelhagyás mérséklését célzó prevenciós célú intézkedéseknek. Ez a megelőzést jelenti, azaz a cél olyan pozitív élmények és eredményes tanulási folyamat biztosítása a tanulóknak, mely ösztönzi őket a középfokú és/vagy felsőfokú tanulmányok folytatására. 4 4

Komplex Alapprogram Alprogramokkal támogatott Rendszerbe foglalja a differenciált fejlesztést Képesség-, készségfejlesztő Ha felmerül a kérdés, hogy röviden mi is a program, akkor azt lehet mondani, hogy egységes rendszerbe foglalja a differenciált fejlesztéshez kapcsolódó tanítási módszereket. Ebben vannak korábban alkalmazott és a program által kidolgozott módszerek is. A differenciált fejlesztés lényege, hogy a tanulókat képességeiknek, motivációjuknak és egyéni tanulási útjaiknak megfelelő módon tanítsuk. A program hangsúlyossá teszi a képességfejlesztést is, melynek alapja, hogy a megszerzett tudásukat a tanulók alkalmazni tudják. A képességek fejlesztése célirányosan az alprogrami foglalkozásokon keresztül valósul meg.

A Komplex alapPROGRAM felépítése A program felépítését mutatja be ez az ábra. A program középpontjában a programot megalapozó értékek és célok állnak. Ezek az élményközpontú, differenciált, méltányos, esélyteremtő oktatás, ahol minden tanuló képessége személyre szabottan kerül fejlesztésre, valamint az egyéni tanulási utak segítése. A célokra épülnek, és a teljes programot megalapozzák a program alapelvei. Ezek: az adaptivitás, a méltányosság, a közösségi lét, a tanulástámogatás, a komplexitás. A program tanítási startégiája a Differenciált Fejlesztés Heterogén Tanulócsoportokban. Ez egy korszerű tanítási módszereket összefoglaló módszertani repertoár, melyet a pedagógusok alkalmazni tudnak. Az alsós és felsős tantárgyak a hatályos köznevelési törvény alapján valósulnak meg, építve a program alapelveire és a DFHT-ra. A program innovatív elemei közé tartoznak az alprogramok is. Öt alprogram tartozik ide: Digitális alapú, Művészetalapú, Testmozgásalapú, Logikaalapú, Életgyakorlat-alapú. Ezek az alprogramok fejleszteni tudják azon képességeket, melyek az eredményes tanuláshoz és a beváláshoz szükségesek. 6 6

A Komplex alapPROGRAM mint nevelési-oktatási program A Komplex Alapprogram egy nevelési-oktatási program. Magába foglal egy pedagógiai koncepciót, a Komplex Alapprogram Koncepcióját (KAK), egy tanítási programot (DFHT), egy szakmai támogatórendszert (SZTR), módszertani eszköztárakat (ATK, FTK, AP), pedagógus-továbbképzéseket, valamint a program értékelési rendszerét. 7 7

A DFHT célja A kép a program tanítási stratégiájának szemléletét mutatja be. Ez alapján a méltányos, egyenlő esélyt biztosító oktatás nemcsak a felzárkóztatást és a hátránykompenzálást jelenti, hanem a tanulók támogatását. Minden tanulónak más mértékben és más területeken érdemes segítséget nyújtani. Ez a segítség tantárgyanként és képességterületenként is eltérő.

A DFHT célja Az alulmotiváltság megszüntetése, A tanulmányi eredmény javulása, A gyermekek közötti kapcsolat javulása, harmonikussá válása, A csoportos és az egyéni siker elérése, A magatartás-problémák mérséklődése, Az önbizalom növekedése, a tanuló önértékelésének helyes szintre kerülése, Motivált, lelkes, nyitott tanulók.

A program tartalmi elemei A puzzle a program elemeit mutatja be. A bal felső sarokban az eddigi módszerekkel tanított órák nagyjából 80%-os arányban megmaradnak. Kb. 20% arányt javasol a program a DFHT-val megtámogatva a kötelező tanítási órák esetében. A program eleme a Ráhangolódás foglalkozás, mely a szociális képességeket és a kommunikációs képességeket fejleszti. A Komplex óra is része a programnak, mely a tantárgyakon átívelő tartalmak tanítását szolgálja, erősíti a tantárgyköziséget. A ”Te órád” a tanuló igényeiből indul ki. Az iskola lehetőségeihez mérten heti minimum egy óra időtartamban olyan tevékenységeket ajánl a tanulóknak, mely érdeklődési körüknek megfelelő. Ez lehet képességfejlesztés, művészet, dráma, tánc, népművészet stb. A program további elemei az alprogrami foglalkozások, melyek jellemzően a délutáni időszakban valósulnak meg legalább heti egy alkalommal.

A komplex alapprogram Alprogramjai Testmozgásalapú alprogram: Az alprogram célja, hogy élményszerű, a testmozgáson és a mozgásos tanuláson alapuló módszereket és tevékenységeket integráljon a tanítási folyamatba, melyek segítségével a tanulási folyamat eredményessége fejleszthető, valamint a tanulók kognitív, affektív, szociális, valamint pszichomotoros képességei, készségei fejlődhetnek. Életgyakorlat-alapú alprogram: Az alprogram célja, hogy az életben hasznosítható ismereteket, tapasztalatokat szerezzen a gyermek, amely sikeres életvezetési kompetenciákkal vértezi fel. Cél továbbá, hogy megalapozza a vitakultúrát, a kritikus gondolkodást és az önálló felelősségvállalást. Művészetalapú alprogram: A Művészetalapú alprogram a művészeti nevelést célzó tanórák, a művészeteket pedagógiai eszközként felhasználó osztálytermi tanulás és a szabadidős művészeti tevékenységek terén nevelő/oktató pedagógusok metodológiai fejlesztésén keresztül hat a végzettség nélküli iskolaelhagyás mérséklésének irányába. Logikaalapú alprogram: A Logikaalapú alprogram a tanulók gondolkodásának fejlesztését támogató módszerek és stratégiák megismertetésével szeretné növelni a pedagógusok módszertani repertoárját az iskolai élet területein. Digitális alapú alprogram: Az alprogram célja, hogy a tanulás és a tudás megszerzése legyen örömforrás a digitális alkalmazások használatával, ezzel növelve a tanulók motivációját, kognitív képességeik színvonalát, tanulásmódszertani repertoárjukat, pályaorientáció szempontjából releváns ismereteiket, (inter)diszciplináris ismereteik körét.

A program szakaszai KAPOCS iskolahálózat Élménysuli KAP bevezetése A program iskolai megjelenése 3 nagyobb szakaszból áll. A pedagógusok képzése után a bevezetés szakasza valósul meg, amikor is a pedagógusok alkalmazzák az új módszertant és a program fejlesztő elemeit. A Komplex Alapprogramot bevezető iskoláknak lehetőségük van csatlakozni a KAPOCS-iskolahálózathoz, melynek célja a tudásmegosztás és az iskolák közötti együttműködés elősegítése, támogatása. A programot mintaértékűen megvalósító intézmények pályázat útján nyerhetik el az Élménysuli címet.

értékelés Az értékelés az iskola nevelőtestülete által elfogadott értékelési rendszer szerint folyik. Nincs osztályzás a reggeli Ráhangolódáson, az alprogrami foglalkozásokon, illetve a DFHT tanítási-tanulási startégián belül a státuszkezelő módszer (KIP) szerint szervezett órákon. Az erkölcstan/etika órán a jelenleg érvényben lévő törvény szerint kell értékelni. A programban az értékelés formája a törvényben meghatározott módon (szövegesen és érdemjeggyel) valósul meg, azonban a program a fejlesztő célú (formatív) értékelést helyezi a középpontba, mely támogatja a tanulók fejlődését. Cél, hogy az értékelésen keresztül visszajelzést kapjon a szülő és a tanuló a fejlesztendő területekről, ugyanakkor kiemelésre kerüljenek az erősségei is.

Szülői Tapasztalatok Lelkesebbek, nyitottabbak a tanulók, jobban szeretnek tanulni; együttműködőbbek a gyerekek, „csapatokban” dolgoznak, segítenek egymásnak; empatikusabbak, jobban elfogadják a többi gyereket; többet mesélnek otthon a tanórán szerzett élményekről; már nem görcsölnek úgy a gyerekek, kevesebb a szorongás bennük, örömmel mennek iskolába; érdekesebbé váltak a tanórák az újszerű módszerek alkalmazása során; növeli önbizalmukat, magabiztosabbá teszi őket fellépéseikben; sikeresebbnek érzik magukat, jobban kinyílnak; perifériára szorult tanulók is lehetőséget kapnak, hogy kibontakozhassanak, a tanulás sikerélményt ad számukra is; kevesebb a konfliktus, erősödik az osztályon belüli és az osztályok közötti közösség; a csoportmunkák során új barátságok szövődnek.

Gyerekek mondták… „A tanító néni észrevette, hogy valamit változtatni kell, ezért egy kicsit feldobta az órákat.” „Érdekesebbek a feladatok, ezért szívesebben foglalkozunk velük.” „Jobban szeretünk most iskolába járni, mert várjuk, hogy kistanárok legyünk.” „Jobbak lettek a tanulmányi eredményeink, sikeresebbek és eredményesebbek vagyunk dolgozatíráskor.” „Jobb lett az a és b osztály kapcsolata az alprogrami foglalkozások miatt, ahol együtt dolgoztunk a csoportfeladatokon.” Többet segítenek egymásnak: „Nem megmondták az eredményt, hanem elmagyarázták nekem.” Szerintük az idén jobban összetartanak, kevesebb a konfliktus közöttük, új barátságok is szövődtek.

elérhetőség A Komplex Alapprogramról (KAP) további információ az alábbi linken olvasható: https://komplexalapprogram.hu/

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!

18