ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vasúti szabályozás változásai: az „új” vasúti törvény előkészítése
Advertisements

EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Elektronikus Ügyfélkapu – kapcsolat az ügyfél és a közigazgatás között
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Az egészségbiztosítási rendszer átalakítása
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
EU IV.. Európa Parlament – Strassbourg Titkársága - Luxemburg - tagországok állampolgárai választják a tagjait (Magyarország 23 fő) - elfogadja a költségvetést.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Európai Parlament kontra az Európai Közösségek Tanácsa és az Európai Közösségek Bizottsága C-181/91. és C-248/91.
Munkahelyi egészség és biztonság
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Az adatvédelem szabályozása
NÉHÁNY GONDOLAT A KISREPÜLŐTEREKRŐL …
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Szabó András: Biztonságirányítás a vasútvállalatoknál Biztonságirányítás a vasútvállalatoknál Szabó András PQRS Quality Referenc System Zrt. Közlekedéstudományi.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlődése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, november 16.
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Polgári perjog előadás
A jogforrási rendszer II.
Tájékoztató a évi OSAP összeállításának előrehaladásáról
Nemzetközi magánjog II.
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
Előadás másolata:

ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály Bűnügyi Nyilvántartó Hatóság 2018. október 10.

ECRIS EURÓPAI BŰNÜGYI NYILVÁNTARTÁSI INFORMÁCIÓS RENDSZER DECENTRALIZÁLT INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIAI RENDSZER BŰNÜGYI NYILVÁNTARTÁSI INFORMÁCIÓ TOVÁBBÍTÁSÁRA SZOLGÁL AZ EURÓPAI UNIÓ VALAMELY TAGÁLLAMÁNAK BÍRÓSÁGA ÁLTAL EGY MÁSIK TAGÁLLAM ÁLLAMPOLGÁRÁVAL SZEMBEN HOZOTT JOGERŐS ÍTÉLET MEGHATÁROZOTT ADATAIT TOVÁBBÍTJA LEHETŐSÉGET BIZTOSÍT BŰNÜGYI NYILVÁNTARTÁSI INFORMÁCIÓ IRÁNTI KÉRELEM KÜLDÉSÉRE ÉS MEGVÁLASZOLÁSÁRA

AZ ECRIS HATÉKONYABBÁ TÉTELE CÉL A HATÉKONYABB INFORMÁCIÓCSERE BIZTOSÍTÁSA A HARMADIK ORSZÁGOK ÁLLAMPOLGÁRAINAK BŰNÜGYI NYILVÁNTARTÁSI ADATAIRÓL. AZ ELSŐ JAVASLAT EGY DECENTRALIZÁLT MEGOLDÁS VOLT, MELYET A TAGÁLLAMOK A FELMERÜLT NEHÉZSÉGEKRE TEKINTETTEL ELVETETTEK. A JELENLEG TÁRGYALT JAVASLAT TÁRGYA EGY KÖZPONTI UNIÓS ADATBÁZIS LÉTREHOZÁSA, AZ EURÓPAI UNIÓ VALAMELY TAGÁLLAMÁBAN ELÍTÉLT HARMADIK ORSZÁGOK ÁLLAMPOLGÁRAI SZEMÉLYAZONOSÍTÓ ADATAI SZÁMÁRA.

ECRIS-TCN SZABÁLYOZÁS TARTALMA: OLYAN RENDSZER LÉTREHOZÁSA, AMELY HARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK BÜNTETŐJOGI FELELŐSSÉGÉT MEGÁLLAPÍTÓ KORÁBBI ÍTÉLETEKRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓT ŐRZŐ TAGÁLLAM(OK) AZONOSÍTÁSÁRA SZOLGÁL. AZON FELTÉTELEK MEGHATÁROZÁSA, AMELYEK ALAPJÁN AZ ILLETÉKES HATÓSÁGOK AZ ECRIS-TCN RENDSZERT HASZNÁLHATJÁK. AZ EURÓPAI UNIÓ TAGÁLLAMAINAK BÜNTETŐBÍRÓSÁGAI ÁLTAL JOGERŐSEN ELÍTÉLT HARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK SZEMÉLYAZONOSÍTÓ ADATAI KEZELÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK MEGÁLLAPITÁSA. AZ ECRIS-TCN RENDSZER FEJLESZTÉSÉHEZ ÉS MŰSZAKI KIVITELEZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES, BIZOTTSÁG ÁLTAL ELFOGADANDÓ VÉGREHAJTÁSI JOGI AKTUSOK TÁRGYÁNAK MEGHATÁROZÁSA.

ECRIS-TCN FONTOSABB FOGALMAK: HARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁR: OLYAN SZEMÉLY, AKI NEM UNIÓS POLGÁR, VAGY HONTALAN SZEMÉLY, VAGY OLYAN SZEMÉLY, AKINEK AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁGA NEM ISMERT AZON TAGÁLLAM SZÁMÁRA, AMELYBEN ÍTÉLETET HOZTAK AZ ADOTT SZEMÉLLYEL SZEMBEN SZEMÉLYAZONOSÍTÓ ADATOK: ALFANUMERIKUS ADATOK, UJJNYOMAT ADATOK, ARCKÉPMÁS ILLETÉKES HATÓSÁGOK: A TAGÁLLAMOK KIJELÖLT KÖZPONTI HATÓSÁGAI ÉS A RENDELETBEN MEGHATÁROZOTT UNIÓS SZERVEK

AZ ECRIS-TCN RENDSZER HASZNÁLATA A TAGÁLLAMOK KÖZPONTI HATÓSÁGAI JOGOSULTAK: AZ ADATOK ECRIS-TCN RENDSZERBE TÖRTÉNŐ FELTÖLTÉSÉRE, AZ ECRIS-TCN RENDSZERBE FELTÖLTÖTT ADATOK MÓDOSITÁSÁRA, AZ ECRIS-TCN RENDSZERBE FELTÖLTÖTT ADATOK TÖRLÉSÉRE. AZ ECRIS-TCN RENDSZERHEZ HOZZÁFÉRÉSSEL RENDELKEZŐ SZERVEK: A TAGÁLLAMOK KIJELÖLT KÖZPONTI HATÓSÁGAI, EUROPOL, EUROJUST, [EURÓPAI ÜGYÉSZSÉG].

ECRIS-TCN AZ ECRIS-TCN RENDSZER RÉSZEI: KÖZPONTI RENDSZER; AZ EGYES TAGÁLLAMOK NEMZETI KÖZPONTI HOZZÁFÉRÉSI PONTJAI; INTERFÉSZ SZOFTVER; KOMMUNIKÁCIÓS INFRASTRUKTÚRA. AZ ECRIS-TCN RENDSZER FEJLESZTÉSE ÉS ÜZEMELTETÉSI IGAZGATÁSA, VALAMINT AZ ECRIS REFERENCIAALKALMAZÁS TOVÁBBFEJLESZTÉSE ÉS KARBANTARTÁSA AZ EU-LISA FELADATA.

AZ ECRIS-TCN RENDSZER FEJLESZTÉSÉVEL KAPCSOLATOS TAGÁLLAMI FELADATOK A NEMZETI BŰNÜGYI NYILVÁNTARTÁSI ADATBÁZISOK ÉS UJJNYOMAT ADATBÁZISOK, VALAMINT A NEMZETI KÖZPONTI HOZZÁFÉRÉSI PONT KÖZÖTTI BIZTONSÁGOS KAPCSOLAT LÉTREHOZÁSA; AZ ELŐZŐ PONTBAN EMLÍTETT KAPCSOLAT FEJLESZTÉSE, MŰKÖDTETÉSE ÉS KARBANTARTÁSA; A TAGÁLLAMOK NEMZETI RENDSZEREINEK ÉS AZ ECRIS REFERENCIAALKALMAZÁS KÖZÖTTI KAPCSOLAT BIZTOSÍTÁSA; A KÖZPONTI HATÓSÁGOK ÁLTAL FELHATALMAZOTT SZEMÉLYI ÁLLOMÁNY SZÁMÁRA AZ ECRIS-TCN RENDSZERHEZ HOZZÁFÉRÉS BIZTOSÍTÁSA, VALAMINT AZ ILYEN ALKALMAZOTTAK JEGYZÉKÉNEK ÖSSZEÁLLÍTÁSA ÉS RENDSZERES FRISSÍTÉSE.

AZ ECRIS-TCN RENDSZER FEJLESZTÉSÉNEK KÖLTSÉGEI AZ ECRIS-TCN RENDSZER LÉTREHOZÁSÁVAL ÉS MŰKÖDTETÉSÉVEL KAPCSOLATBAN FELMERÜLT KÖLTSÉGEKET AZ UNIÓ ÁLTALÁNOS KÖLTSÉGVETÉSE VISELI. A TAGÁLLAMOK VISELIK A TÖBBI KÖLTSÉGET, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A MEGLÉVŐ NEMZETI BŰNÜGYI NYILVÁNTARTÁSOK, UJJNYOMAT ADATBÁZISOK ÉS KÖZPONTI HATÓSÁGOK ECRIS-TCN RENDSZERHEZ VALÓ KAPCSOLÓDÁSÁNAK KÖLTSÉGEIRE, VALAMINT AZ ECRIS REFERENCIAALKALMAZÁS ELHELYEZÉSÉNEK KÖLTSÉGEIRE. AZ EUROJUST, AZ EUROPOL, VALAMINT [AZ EURÓPAI ÜGYÉSZSÉG] ECRIS-TCN RENDSZERHEZ VALÓ KAPCSOLÓDÁSÁNAK KÖLTSÉGEIT E SZERVEK KÖLTSÉGVETÉSE VISELI.

AZ ECRIS-TCN RENDSZER MŰKÖDÉSÉNEK MEGKEZDÉSE AZ EU-LISA A RENDELET HATÁLYBALÉPÉSÉT ÉS A VÉGREHAJTÁSI JOGI AKTUSOK BIZOTTSÁG ÁLTALI ELFOGADÁSÁT KÖVETŐEN A LEHETŐ LEGKORÁBBAN KIFEJLESZTI ÉS ÜZEMBE HELYEZI AZ ECRIS-TCN RENDSZERT. A TAGÁLLAMOK AZ EU-LISA ÁLTALI ÁTFOGÓ TESZTELÉSÉT KÖVETŐEN, A BIZOTTSÁG ÁLTAL A RENDELETTEL ÖSSZHANGBAN MEGHATÁROZOTT IDŐBEN KEZDIK FELTÖLTENI AZ ADATOKAT AZ ECRIS-TCN RENDSZERBE. AZ ILLETÉKES HATÓSÁGOK EZT KÖVETŐEN KEZDIK HASZNÁLNI AZ ECRIS-TCN RENDSZERT.

INTEROPERABILITÁS AZ ECRIS-TCN RENDELET NEM TARTALMAZ INTEROPERABILITÁSRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEKET; AZ ECRIS-TCN RENDSZER INTEROPERABILITÁSÁRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK AZ UNIÓS RENDSZEREK KÖZÖTTI INTEROPERABILITÁS KERETEINEK MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ RENDELETBEN TALÁLHATÓK; AZ ECRIS-TCN RENDSZERBEN NYILVÁNTARTANDÓ EGYES SZEMÉLYAZONOSíTÓ ADATOK AZ EURÓPAI KERESŐPORTÁLON KERESZTÜL VÉGZETT LEKÉRDEZÉS SZÁMÁRA LESZNEK ELÉRHETŐEK; A LEKÉRDEZÉST VÉGZŐK NEM AZ ECRIS-TCN RENDSZERHEZ RENDELKEZNEK MAJD HOZZÁFÉRÉSSEL.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!