Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal"— Előadás másolata:

1 Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal
A Vízuminformációs Rendszer működése, eddigi tapasztalatok, a fejlesztéssel kapcsolatos várható feladatok

2 VÍZUMINFORMÁCIÓS RENDSZER (VIS) EMLÉKEZTETŐ (MI IS AZ A VIS?)
A vízuminformációs rendszerben (VIS) a vízumokra vonatkozó adatok cseréje lehetséges. A VIS célja: a vízumkérelmekkel kapcsolatos adatok tagállamok közötti cseréjének megkönnyítése; A VIS javítja a közös vízumpolitika végrehajtását, a konzuli együttműködést és a központi vízumhatóságok közötti konzultációt. Megkönnyíti a vízumkérelmezési eljárást és megakadályozza a „vízum shoppingot”. Megkönnyíti a csalás elleni küzdelmet, és a külső határátkelőhelyeken és a tagállamok területén végzett ellenőrzéseket, mivel segítséget nyújt az olyan személyek azonosításában, akik esetleg nem, vagy már nem teljesítik a tagállamok területére történő beutazásra, az ottani tartózkodásra vagy letelepedésre vonatkozó feltételeket. Megkönnyíti egy harmadik ország állampolgára által a tagállamok egyikében benyújtott menedékjog iránti kérelem megvizsgálásáért felelős tagállam meghatározására vonatkozó feltételeket és eljárási szabályokat, valamint hozzájárul a bármely tagállam belső biztonságát érintő fenyegetések megelőzéséhez.

3 A Hivatal felhasználói jogköre
A Hivatal a VIS-hez a Központi Nemzeti Vízumrendszeren keresztül központi vízumhatóságként (NEF-SEO,IDR-VO) tagállami területen külföldiek ellenőrzéséért felelős hatóságként, menedékjogi kérelmek elbírálásáért felelős hatóság minőségében, valamint úgy is, mint a tagállamok egyikében benyújtott menedékjogi kérelem megvizsgálásáért felelős tagállam meghatározásának feladatát ellátó hatóság rendelkezik hozzáféréssel. Mindezeken felül a Hivatal a VIS rendelet 41. cikk (4) bekezdésében meghatározott adatkezelő, azaz VIS központi hatóság.

4 A VIS Rendelet 15. cikkében biztosított lekérdezést:
VO, szükség szerint a SEO-val konzultálva (mint központi vízumkonzultációs hatóságok), Nyugat-Dunántúli Regionális Igazgatóság, mint a határon benyújtott vízumkérelmek elbírálásáért felelős szervezeti egység, továbbá valamennyi regionális igazgatóság engedélyügyi és idegenrendészeti osztálya a vízumok hosszabbítása, megsemmisítése és visszavonása érdekében jogosult elvégezni.

5 Menedékjogi kérelmek elbírálásához és dublini eljáráshoz biztosított hozzáférés
A 22. cikk szerint a menedékjogi kérelmek elbírálásának folyamatában a menekültügyi hatóságnak lehetősége van a menedékkérő ujjnyomatának felhasználásával történő lekérdezésre. Az ujjnyomattal történő lekérdezés eredménytelensége esetén személyes-és úti okmány adatokkal történő keresést lehet lefolytatni. A lekérdezés eredményeként a következő adatokba nyerhetnek betekintést: személyes adatok, fénykép, döntés, kapcsolódó kérelemfájlban szereplő családtagok személyes adatai

6 RIG feladatok Vízumvisszavonással, megsemmisítéssel, meghosszabbítással, (adott esetben érvénytelenítéssel, megszüntetéssel-megszakítással) kapcsolatos feladatok ellátása a VIS-ben. fenti eljárásoknál, ahol jogorvoslati útra lehetőség van, az új vagy megismételt eljárásban vízumkiadása esetén (eredeti állapot helyreállítása) a korábbi elutasító-visszavonó-megsemmisítő stb. döntés törlése Vízumok elbírálása érdekében biztosított VIS hozzáférés Tartózkodási jogosultság ellenőrzését célzó hozzáférés: személyellenőrzés, személyazonosítás Magyarország területén

7 BMH KÖZPONTI VÍZUMHATÓSÁG FELADATAI (VO):
Más tagállam, Rendőrség, magyar külképviselet által visszavont, megsemmisített, érvénytelenített MAGYAR vízum VIS-be történő bevezetése, rögzítése. A más tagállam által visszavont, megsemmisített, érvénytelenített magyar vízummal kapcsolatos művelet, adat nem megy át a VIS-ből a KNVR-be, ezért van szükség a VO intézkedésére a tagállami értesítés alapján. Vízumok elbírálása érdekében történő hozzáférés: vízum kiadással, vízum elutasítással, vízumvisszavonással, megsemmisítéssel, meghosszabbítással, (adott esetben érvénytelenítéssel, megszüntetéssel-megszakítással) kapcsolatos feladatok ellátása a VIS-ben; Adatkezeléssel (adatpontosítás stb.), állampolgárság elnyeréssel, konzuli üzenetváltással kapcsolatos feladatok (további előadás része).

8 VISMail konzultációs rendszer használata és funkcionalitása:
Támogató dokumentumok továbbítása Adatpontosítás, törlés kérése Konzuli együttműködés üzenetei Állampolgárság elnyeréséről szóló értesítések A VIS Mailen keresztül kizárólag a VIS-ben rögzített vízumkérelmekre vonatkozóan lehet információt cserélni. (Kevés tagállam használja)

9 Statisztikai adatok (2018. I. félév)
Előzetes tagállami konzultációk: db ügy, Képviseleti konzultációs ügy: 37 db, Schengeni vízum visszavonására vagy megsemmisítésére vonatkozó tényről 46 alkalommal tájékoztattuk a tagállamokat, illetve kaptunk tájékoztatást 21 db VIS Mailen bonyolított üzenetváltás (részben adatpontosítás kérésére, részben pedig konzuli együttműködési kérelemre irányuló beérkező üzenetek voltak)

10 Várható fejlesztések, a Hivatalt érintő ezzel kapcsolatos feladatok
Az Entry-Exit System kapcsolódni fog a VIS-hez, így szükség lesz annak módosítására, fejlesztésére. A Hivatal a nemzeti egységes interfészhez történő közvetlen kapcsolódódást tartja indokoltnak. A fejlesztéssel kapcsolatban ORFK-val lesz szükséges az együttműködés

11 KÉRDÉSEK

12 BMH IDEGENRENDÉSZETI IGAZGATÓSÁG
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Dr. Mándi Viktor BMH NEF SEO tel:19-733, fax:19-559 VAS ADRIENNE BMH IDEGENRENDÉSZETI IGAZGATÓSÁG VO


Letölteni ppt "Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal"

Hasonló előadás


Google Hirdetések