Az intézményi pedagógiai innováció A református köznevelési intézmények vezetői és fenntartók képviselői számára szervezett intézményvezetői konferencia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BALOGH GÁBOR Magyar Diáksport Szövetség Elnök
Advertisements

MTA Regionális Kutatások Központja Együttműködési irányok és kapcsolathálózati struktúrák a hazai kis és közepes méretű vállalkozások körében GENERÁCIÓK.
Innováció konferencia
Tanfelügyelet – A megújuló külső értékelési rendszer
A tanári munka értékelése
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Minőségi oktatás, versenyképesség, oktatási innováció A Microsoft magyarországi innovációs napja Magyar Tudományos Akadémia 2009 november 30 Halász Gábor.
AZ ORSZÁGOS EGYHÁZI TISZK KÜLDETÉSE. A fenntartók elvárásai a TISZK, a Felügyelőbizottság és az intézmények felé Olyan szakképzési intézményrendszeri.
A matematikatanítási kutatások néhány kutatás-módszertani kérdése Mennyire zavarja az oktatási folyamatot az oktatási kísérlet? Dr. Munkácsy Katalin ELTE.
A fejlesztés hatása a szervezetre
A pedagógusok munkájának értékelése 1 Teljesítményértékelés vagy amit akartok…? Dilemmák, tabuk, lehetőségek…
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
A FEJLETT ÉS A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK SZEREPE KORUNK VILÁGGAZDASÁGÁBAN.
Észak-Alföldi TIOK Kisújszállás
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Innovációs stratégia hatások Termék életciklus Nemzeti sajátosság
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal.
Sólyom Andrea PhD Hallgató
A „jó gyakorlatok” Ötlettől a minősítésig
A vidéki tér sikertényezői
A Stratégia értékelése, visszacsatolása
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
Szervezetfejlesztés, vezetésfejlesztés, oktatásszervezés
Innovatív Magyarország
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
ONK 2011 Békési Kálmán Budapest november 3-5. A prezentált eredmények alapja a TÁMOP kutatási projekt. A projekt az Oktatáskutató és.
Intézményi minőségfejlesztés (TÁMOP-3.1.8)
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
Innováció az oktatásban – szakmai konferencia Szabó Mária szeptember 22. Az oktatási és a szakpolitikai gyakorlat - műhely.
Workshop ‘International reflections’ Meghívott előadók: Maruja Gutierrez Diaz Tom Schuller Stephan Vincent-Lancrin Levezető elnök: Bodnár Viktória.
Intézményfejlesztés = vezetésfejlesztés?
Reflektív gondolkodás
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Fókuszcsoportos interjú
Iskolai tehetséggondozó tevékenység az online kérdőíves felmérés tükrében Sági Matild.
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
ELTE Innovációs Nap 2016 Innováció és partnerség az oktatási ágazatban: az ELTE PPK EDiTE-EJD H2020 programjának perspektívája és gyakorlata Halász Gábor.
Természettudományos nevelés Réti Mónika kutató Kutatási, Elemzési és Értékelési Igazgatóság Iskola- és Módszertanfejlesztő Központ V.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Az informatikai stratégia tervezése BPR üzleti folyamatok újjászervezése Dr. Kovács Árpád Endre SZIE – GTK TATA Kiválósági Központ és Informatikai Intézet.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Intézményi szintű oktatási innovációk Magyarországon: az óvodáktól a doktori iskolákig Innováció, kutatás, pedagógusok HuCER május Halász.
A szakiskola jelene és jövője
Ez az előadás „A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” („Innova kutatás” - OTKA/NKFIH azonosító: )
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
KREATIVITÁS ÉS VERSENYKÉPESSÉG
Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet)
Intézményi szintű oktatási innovációk Magyarországon: az óvodáktól a doktori iskolákig Innováció, kutatás, pedagógusok HuCER május Halász.
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Országos Kompetencia Mérés 2011
„Aperitif” Innovációs potenciál az Arany János Kollégiumi és Kollégiumi Szakiskolai Programba programban AJKP-AJKSZP ORSZÁGOS TANÉVNYITÓ Kiskunfélegyháza.
Előadás másolata:

Az intézményi pedagógiai innováció A református köznevelési intézmények vezetői és fenntartók képviselői számára szervezett intézményvezetői konferencia 2017. február 10 Halász Gábor ELTE/OFI Ez az előadás „A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” („Innova kutatás” - OTKA/NKFIH azonosító: 115857) c. kutatás eredményeinek felhasználására épül

Mit jelent az innováció és miért kell vele foglalkoznunk? Az „innovációs kényszer” avagy mit mond a magyar építőanyag-fuvarozó és mit az OECD Az innovációról való tudományos gondolkodás és a nemzeti innovációs szakpolitikák gyökerei

Hazai gondolkodás az oktatási innovációról Nemzeti oktatási innovációs stratégia (NOIR) Az ELTE PPK „Innova” kutatása („Helyi-intézményi oktatási innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása”) 3

Mit mond az oktatási innovációról az „Innova” kutatás/1 Az „Innováció” egyszerre eredmény és folyamat Oktatási innováció és innováció a közszférában Az oktatási innováció szintjei A helyi oktatási innovációk keletkezése Az oktatási innováció vizsgálatának „Innova” modellje 4

Mit mond az oktatási innovációról az „Innova” kutatás/2 A magyar oktatási rendszer innovációs aktivitása Az oktatási rendszer egyes, intézménycsoportjainak innovációs aktivitása Innováció és szervezet Milyen innovációk vannak Az oktatási innováció egyenlőtlen területi megoszlása 5

Mit mond az oktatási innovációról az „Innova” kutatás/3 Miért újítanak a pedagógusok és az iskolák Innováció és eredményesség Fordított oksági összefüggés Jó és rossz innovációk Az innováció mint „kockázatos utazás” Szükség van-e helyi-intézményi szintű oktatási innovációkra? Hogyan csökkenthető a helyi-intézményi innovációs aktivitás kockázata (van akit bátorítani, és van, akit visszafogni érdemes) 6

Néhány konklúzió Az oktatásra Magyarországon komoly intézményi szintű innovációs aktivitás jellemző (az intézmények kb. 2/3-a) Az oktatási innovációk világát nagyfokú diverzitás jellemzi (pl. jelentéktelen/jelentős, pozitív/negatív hatású, eltérő területek) Az oktatásnak szüksége van az intézményi szintű innovációra, de erre nem minden intézmény képes ez nem mindig jár az eredményesség javulásával A sikeres innovációkra való képesség nagymértékben függ a szervezeti adottságoktól, és ezek az adottságok fejleszthetőek 7

Köszönöm a figyelmüket! Ez az előadás „A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” („Innova kutatás” - OTKA/NKFIH azonosító: 115857) c. kutatás eredményeinek felhasználására épült