Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége"— Előadás másolata:

1 Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Előadás az „Együtt a Kárpát-medencében” konferencián, Eger, szeptember 16.

2 A térségek versenyképessége
Az elmúlt évtizedben számosan tettek kísérletet a nemzetgazdaságok versenyképességének az érté-kelésére. A célszerű módszerről is több nézet van: M. Porter szerint e versenyképesség fő mutatója a GDP/fő (ábra). Gyakoriak a nagyszámú mutatót áttekintő, s ezek rangsorait „átlagolással” értékelő vizsgálatok. Ilyen a GKI Versenyképességi Évkönyve is. A Külgazdaság évi 3-4. számában a GDP/fő alakulását irányadónak tekintő, s az ezt magyarázó tényezőket kereső faktoranalízist is publikáltunk.

3 GDP/fő, USD Forrás: IMD (Institute for Management Development): World Competitiveness Yearbook

4 A versenyképességet nagyszámú mutatóval jellemző legfontosabb kiadványok:
Institute for Management Development (IMD): World Competitiveness Yearbook World Economic Forum (WEF): Global Competitiveness Report World Bank: Doing Business. Az elmúlt években Közép-Európa „átlagos” verseny-képessége javult, Magyarországé romlott (ábra).

5 Versenyképességi rangszám
Forrás: IMD: World Competitiveness Yearbook 2008, Versenyképességi Évkönyv 2008.

6 A GKI Versenyképességi Évkönyv
A versenyképesség fő indexei az Évkönyvben : gazdasági növekedés, társadalmi jólét, a környezet fenntarthatósága, versenyképesség a nemzetközi piacokon. A versenyképesség szintjét meghatározó főbb tényezők: termelékenység, költség-versenyképesség, üzleti környezet, infrastruktúra, K+F és innováció, humán erőforrások.

7 A faktoranalízis eredményei
A vizsgálatunk kiinduló képlete a következő: GDP/fő = GDP/ ledolgozott munkaórák * ledolgozott munkaórák/fő. A lemaradás kétharmadát az első tényező: az alacsony termelékenység, a további egyharmadot a kevés munka, az alacsony aktivitás magyarázza (táblázat). Az alacsony termelékenység fő okai az elégtelen innováció (különösen a kis-közepes cégeknél), illetve a gazdaság kedvezőtlen intézményi (politikai, jogi, oktatási stb.) környezete.

8 Az aktivitása ráta korcsoportok és nemek szerint, 2004
A mélyebb elemzés itt is a problémák messze vezető, s lassan módosítható társadalmi gyökereire mutat rá.

9 A gazdaság gyenge (innovációs és egyéb) teljesítményének két típusú magyarázata van:
Hiányos a (potenciális) munkavállalók - köztük a vállalkozók, menedzserek – felkészültsége – s ez is csak hosszú idő alatt felzárkóztatható. 2. egyes okok „ugyanazok, amelyekre az összes magyar vállalat panaszkodni szokott” (Makra 2007) : a gazdasági környezet kevéssé vállalkozás-barát jellege.

10 Sok erőt a problémák felszámolásához!


Letölteni ppt "Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége"

Hasonló előadás


Google Hirdetések