Egy kis futball történelem

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
15. SZABÁLY – A B erugás. 15. SZABÁLY – A BE RUG ÁS A be rug ás a játék újrakezdésének egyik módja. Be rug ást kell ítélni annak a csapatnak a javára,
Advertisements

Magyarországon új sportként, minél szélesebb körben megismertetni az általunk oly szeretett játékot. Olyan környezetet teremteni, ahol harmonikus közösségben.
A FOOTBALL kialakulása
A foci Varga Dávid.
Vonalbírói tevékenység. Vonalbírók szerepe •Részei a mérkőzés játékvezetői testületének •Magas szintű mérkőzésen elengedhetetlen a működésük •Fontos szerepük.
3. szabály A játékosok száma. A A játékban két csapat vesz részt, legfeljebb játékossal, ezek közül 1-1 a kapus. A mérkőzés nem kezdhető el csapatonként.
II. FociFesztivál...mindenki labdába rúg.... Mi is az a FociFesztivál? - A FociFesztivál egy hagyományteremtő szándékkal létrehozott nagyszabású, országos.
A sport és a magyar olimpikonok
Bozsik Gyermek Egyesületi Program U8/9
3. szabály A játékosok száma. A játékban két csapat vesz részt, legfeljebb öt-öt játékossal, akik közül egy-egy a kapus. A mérkőzés nem kezdhető el csapatonként.
MAGYAR LÁBTENISZ SZÖVETSÉGI VERSENYEK  Magyar Lábtenisz Szövetség.
Magyar labdarúgó hagyományok - a jövő útja
9. szabály – A labda játékban és játékon kívül. 9. szabály – A labda játékban és játékon kívül A labda játékon kívül A labda játékon kívül van, ha: •
Játékjogosultság A) Európai Unió-beli és azzal azonos elbírálású labdarúgók: A bajnoki mérkőzéseken a sportszervezet számbeli korlátozás nélkül jogosult.
VETÉLKEDŐ. 1.kérdés H3 játékos gólt lő, a játékvezetők megadják a gólt, de amikor beírnák a jegyzőkönybve, akkor veszik észre, hogy H3-as nem szerepel.
A labdarúgás története
Lány Ádám Labdarúgás Testnevelés.
OTP - MOL - Bozsik Labdarúgó Akadémia - Játékszabályok
Készítette: Pisák Bence Tantárgy: Testnevelés. Először is mi a játék lényege:  A játék célja, hogy a labdát az ellenfél endzone-jába vigyék, és ezzel.
1905->. A csapat amióta létrejött még soha nem esett vissza a Spanyol másodosztályos bajnokságába.
A MAGYAR NŐI KÉZILABDÁZÁS
16. SZABÁLY – A KIRÚGÁS. A kirúgás a játék újrakezdésének egyik módja. Kirúgást kell ítélni, amikor a labda utoljára támadójátékost érintett, majd teljes.
A kosárlabda története, rekordjai, halhatatlanjai
Testnevelés (Labdarúgás)
8. szabály – A játék kezdete és újraindítása. Kezdőrúgás A játék kezdetének vagy újraindításának egy módja. Mikor lehet kezdőrúgás? A mérkőzés elején.
8. szabály – A játék kezdete és újraindítása. Kezdőrúgás A játék kezdetének vagy újraindításának egy módja. Mikor lehet kezdőrúgás? A mérkőzés elején.
9. szabály – A labda játékban és játékon kívül. 9. szabály – A labda játékban és játékon kívül A labda játékon kívül A labda játékon kívül van, ha: akár.
17. SZABÁLY A SZÖGLETRÚGÁS. 17. SZABÁLY – A SZÖGLETRÚGÁS A szögletrúgás a játék újrakezdésének egyik módja. Szögletrúgást kell ítélni amikor a labda utoljára.
2. szabály A labda. 2. Szabály – A labda gömbölyű bőrből vagy más alkalmas anyagból készült kerülete 70 cm-nél nem több és 68 cm-nél nem kevesebb mérkőzés.
15. SZABÁLY – A BEDOBÁS. A bedobás a játék újrakezdésének egyik módja. Bedobást kell ítélni annak a csapatnak a javára, amelyiknek ellenfele utoljára.
International Football Assotiation Board 126. éves rendes ülése Pennyhill Park Hotel, Surrey, Anglia március 3. ( szombat )
3. szabály A játékosok száma. A A játékban két csapat vesz részt, legfeljebb játékossal, ezek közül 1-1 a kapus. A mérkőzés nem kezdhető el csapatonként.
A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI FILOZÓFIÁJA
UEFA STUDY GROUP OCT 2008 A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG TECHNIKAI OSZTÁLYA A MŰKÖDÉS Michel Sablon , 17: :15.
évi adatok labdarúgó csapatok száma versenyengedélyes labdarúgók száma amatőr sportszervezetek száma.
A pálya 5 mezőnyjátékos és 1 kapus lehet maximum a pályán egy csapatból. Ha egy csapat leviszi a kapusát, akkor helyette egy mezőnyjátékos jöhet fel.
6. Szabály - A JÁTÉKVEZETŐ ASSZISZTENSEK. A játékvezető asszisztensek hatásköre Két játékvezető asszisztens működhet egy mérkőzésen (a 3. számú játékvezető.
16. SZABÁLY – A KIRÚGÁS. A kirúgás a játék újrakezdésének egyik módja. Kirúgást kell ítélni, amikor a labda utoljára támadójátékost érintett, majd teljes.
8. szabály – A játék kezdete és újraindítása. A kezdőrúgás meghatározása A kezdőrúgás a játék kezdetének vagy újraindításának egy módja. a mérkőzés elején.
A golf pálya 61 hektáron elterülő, gyönyörű természeti környezetben található, Debrecentől 25 km-re, 25 perc távolságra gépkocsival. 1 Boya Eagles Golf.
Ha nem, akkor figyelj!!!.  Az egészséges életmód könnyen betartható, ha oda figyelünk arra, hogy egészségesen táplálkozunk, naponta legalább félórát.
A labdarúgás elmélete, gyakorlata és oktatásmódszertana
Amatőr labdarúgó csapat felkészítése
2. szabály A labda. 2. Szabály – A labda gömbölyű bőrből vagy más alkalmas anyagból készült kerülete 64 cm-nél nem több és 62 cm-nél nem kevesebb mérkőzés.
119 éve nyerte Magyarország első és második olimpiai bajnokságát
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
3. szabály A játékosok száma. A A játékban két csapat vesz részt, alapesetben játékossal, Akik közül 1-1 fő kötelezően a kapus. A mérkőzés nem kezdhető.
 Multilaterális iskolai együttműködési pályázat  Célja: a partnerországok megismerése a kultúra minél több oldaláról  Részt vevő országok:
Csütörtök Vészkijárat 07 – FORD-ulat 0 : 3 Csapat-összeállítás: Ganzer Zs. Bagonyai, Szokol Z. – Mészáros – Domián K, Bencsics K Cserék:
Kézilabda.
Puskás Ferenc.
Real Madrid.
Robert Capa KÉSZÍTETTE: TALLÉR FRUZSI „ Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel. ”
A Labdarúgás.
FEJÉR MEGYEI NŐI ÉS LEGEA ÖREGFIÚK BAJNOKSÁG INTEGRÁLÁSA AZ MLSZ VERSENYRENDSZERÉBE
Alsó korhatár: 16. életévét a mérkőzés napjáig naptári napra betöltötte A mérkőzésre kötelezően nevezendő legalább 3 fő január 1. és utána született.
A magyar gyeplabdázás története
Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság Döntők.
Fordította: Hornok Miklós. Versenyzési formák: Rövid játszmák ( 4-ig ) Rövidített játszmák 3 nyert szettre Előny nélküli számolás Többszörös verseny.
Outdoor-indoor mozgásprogramok 2.
A DANONE és az MLSZ együttműködésében
Az olimpia története „ Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben” Készítette: Horváth Patrik, Nigovicz Dávid, Porga Dávid.
PSV AKADÉMIA 2007/2008.
UEFA Grassroots Tornák szervezése
Földrajzi elhelyezkedés
ĦåℓℓǿฟєєИ Ҝǿ√áčṧ Ṁΐℓáή .
MIÉRT éppen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar?
Az első kínai császár agyaghadserege
Különleges fejezetek a magyarországi zsidó sport történelméből
Különleges fejezetek a magyarországi zsidó sport történelméből
Előadás másolata:

Egy kis futball történelem

Az ősi kezdetek Kína - legősibb formája szerepel a forrásokban - Kr.e. 200 körül Huang-ti császár a katonák kiképzésében használta - az egész nép körében elterjedt - fennmaradt a labdarúgás 25 fejezetből álló kézikönyve - szabályok: 8 bőrdarabból varrt, tollal és bőrrel kitömött labda kapu = 4 m magas bambuszrudak közötti háló felső részén levő 60 cm átmérőjű nyílás lábbal, fejjel, mellel, ököllel kellett a kapuba juttatni a labdát Japán - kemari néven szerepelt a foci őse - a főnemesség kiváltsága volt a játék - szabály: 4-6 játékos kimonóban körbeállt a pályán a labdát lábbal minél tovább a levegőben kellett tartani

A középkorban „határlabdázás” Ny-Európában - eredete a rontásűző mágia pogány szokása - bőrbatyuba gyömöszölik a veszedelmeket és a cél: minél messzebbre rugdosni földjüktől calcio megjelenése Olaszországban - az első körülhatárolt városi pályán zajló csapatjáték, bíróval - csapatonként 27 játékos, meghatározott rendben - labdát rúgni vagy ököllel ütni lehetett - a másik fél várát jelképező sátorba kellett belőni a labdát - a bíró vigyázott a szabályok betartására

Az angol kezdetek az első futballmérkőzés leírása 1280-ból származik - Ashington közelében fekvő Ulgham mezején vívott küzdelem - az összecsapás során egy ember meghalt nem is meglepő, hogy 1314-ben London polgármestere II. Edward angol király parancsára betiltatta a játékot ennek ellenére, vagy talán éppen ezért, a futballt továbbra is játszották, sőt egyre nagyobb népszerűségnek örvendett 1581-ben Richard Mulcaster, az Eton Egyetem diákja, már úgy emlegeti a futballt, mint egy szervezett csapatjátékot 1660-ban megjelent az első futballal foglalkozó könyv továbbra is megőrizte népszerűségét első amatőr futballegyesület: 1857. FC Sheffield 1888-tól megindult az angol bajnokság

A magyar foci kezdetei az első „footballt” Esterházy Miksa hozta be 1875-ben a legrégebbi írásos emlék: 1879 -> Molnár Lajos: Atlétikai gyakorlatok című könyvében ismerteti az addig újdonságnak számító sportot, a labdarúgást 1897. május 9: lejátszották az első hivatalos mérkőzést Budapesti Torna Club két csapata csapott össze a csapat tagja volt Hajós Alfréd is, az első magyar olimpiai bajnok (1896-ban 100m és 1200m gyorsúszásban) 1897. ősz: az első nemzetközi klubmérkőzés BTC a Vienna Cricket and Football-Club ellen 1901. január 19: megalakult a Magyar Labdarúgók Szövetsége az első magyar labdarúgó bajnokság 5 csapattal indult 1902. október 12: a labdarúgó-válogatott hivatalos debütálása az osztrák válogatott ellen került sor