Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A FOOTBALL kialakulása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A FOOTBALL kialakulása"— Előadás másolata:

1 A FOOTBALL kialakulása
7 osztály: Beniczky Márk Gombos Zsolt Ludányi Arnold A Football

2 A football elterjedtsége az egyes országokban
Hogyan alakult ki a football? A football elterjedtsége az egyes országokban

3 A labda rúgásával kapcsolatos játékokat a történelem során számos országban játszották.
A FIFA szerint "nagyon kezdetleges volt a játéknak az a szakasza, amit Kínában gyakoroltak az i. e. 2. és az i. e. 3. évezredben (a játék neve cuju volt)". Kínában, az egész nép körében elterjedt kultikus jellegű labdajáték a tsu-küh (rúgni-labda) volt. Közép-Mexikóban az olmékok a tlacstli labdajátékot művelték egy tömör kaucsuklabdával Az Ókori Róma játéka, a harpastum, egy rögbiféle játék volt, leginkább ez lehet a labdarúgás távoli elődje. A római légiók hóditó útjukra magukkal vitték a szőrrel bélelt felfújt hólyagot, a bőrlabdát. 1400 körül Firenzében a calció labdajátékot játszották előírt szabályok mellett, rögzített méretű játéktéren. A modern szabályok alapjait a 19. század közepén akkor fektették le, amikor különválasztották a rögbit és a futballt.

4 Az angol football szövetség nemzetközi bizottsága tegnap tartott ülésében kimondotta, hogy a kapus ezentul nem a saját térfelében, hanem csakis a 16-os büntető területen belül érintheti kézzel a labdát. A labdajátékok számos variációját játszották a középkori Európában, melynek különböző területein a szabályok nagymértékben eltérőek voltak. 1400 körül Firenzében a calció labdajátékot játszották előírt szabályok mellett, rögzített méretű játéktéren. Az 1850-es évek alatt sok klub nem állt kapcsolatban az iskolákkal és egyetemekkel, így különféle formáit játszották a labdarúgásnak. Közülük néhány saját szabályzattal bukkant fel, a legnevezetesebb a Sheffield Football Club, melyet korábbi középiskolai tanulók alapítottak 1855 októberében.[2] 1862-ben John Charles Thring a Uppingham Schoolból megalkotta a befolyásos szabálykönyvet.

5 Labdarúgás 3 győzelem Németország 1972, 1980, 1996 2 győzelem
          Franciaország 1984, 2000 1 győzelem           Szovjetunió 1960           Spanyolország 1964           Olaszország 1968           Csehszlovákia  1976           Hollandia 1988           Dánia 1992           Görögország 2004

6 Japánban is megjelent a sportág őse, kemari néven, s itt már kultikus szerepet játszott: a kemari eleinte ugyanis csak a főnemesség kiváltsága volt, amiben később a miniszteri rangú hivatalnokok is részt vehettek. A szabályok szerint 4-6 játékos körbeállt a pályán, s lábbal próbálták a labdát minél tovább a levegőben tartani. Mindezt persze kimonóban. Európa már a kezdetekben is nagyon ott volt e téren, hiszen mind a görögök, mind a rómaik  játszottak olyan sportokat, amelynek a lényege a labdaterelés, a passzolás és a gólszerzés volt. Mindezt persze kimonóban

7 A védők a kapus munkáját segítik
A csatár lényegében a gólszerző A középpályások a támadok munkáját és a védőkét is segítik A védők a kapus munkáját segítik A kapus az ellenfél támadóinak lövéseit akadályozza meg

8 A labdarúgás már a NŐK körében is elterjedt játéknak ismerhetjük.

9 A mai értelemben vett futball a 14. századi Angliából származik
A 14. század elején megjelent a firenzei calcio, Európában az első körülhatárolt városi pályán zajló, mérkőzésvezető által irányított csapatjáték. A modern értelemben vett labdarúgás bölcsője Anglia volt, valamikor a 14. században. Az első labda a legenda szerint egy dán bandita feje volt, de a játék képe másban is eltért kissé a mai meccsektől. A mai értelemben vett futball a 14. századi Angliából származik Egy legenda szerint az első labda egy dán bandita feje volt, de nemcsak ebben tért el az akkori játék a maitól. A parasztok és iparosok által űzött sport nemcsak mélyen lenézett volt az arisztokraták által, de olykor még a betiltása is felvetődött. Az egész napos mérkőzések tömegverekedésbe torkolltak, a résztvevők száma 500 és 1000 fő között mozgott. A kapuk, pontosabban a cél, gyakran akár 5 kilométeres távolságra voltak egymástól. FOOTBALL 1857 október 24-én alapították meg az első amatőr futballegyesületet, az FC Sheffieldet. William Prest és Nathaniel Creswick éjszakákba nyúló beszélgetése nyomán egy olyan sportnak az alapjait szerették volna letenni, amelynek a segítségével a telek idején is meg tudják őrizni az állóképességüket.

10 A szabályokról annyit lehet tudni, hogy a játéktér közepére egymástól kb. 4 méter távolságra két kb. 4 méter magas bambuszrudat állítottak, közéjük hálót feszítettek. Az első feljegyzések e fontos ügyben az időszámításunk utáni 200 körül keletkeztek. Ekkor a kínaiaknál egy olyan játék hódított, amelynek a lényege egy szőrrel és tollal kitömött bőrlabdával való cselezés volt. 1863. október 26. valószínűleg a legfontosabb dátum a futball történetében. Ekkor alakul meg az Angol Labdarúgó Szövetség(Football Association), amelyet később 140 követ a világ minden táján, végképp nemzetközivé téve a sportot.

11 Kr.e. 2000 körüli időkből fennmaradt a labdarúgás 25 fejezetből álló kézikönyve.
1862-ben John Charles Thring a Uppingham Schoolból megalkotta a befolyásos szabálykönyvet

12 Itt látható a pest megyei labdarúgó csapat címere.

13 A football lényege

14 Itt láthatjuk a világ két legjogbb focistáját
Cristiano Ronaldo Rood Van Nisterooy Itt láthatjuk a világ két legjogbb focistáját

15 1928-ban a francia Jules Rimet és Maurice Delaunay azzal az ötlettel állt elő, hogy a nemzeti válogatottak világbajnokságon mérjék össze az erejüket május 26.-án a FIFA amszterdami kongresszusán 23 szavazattal az 5 ellen eldöntötték, hogy egy versenyt rendeznek a világ összes nemzeti szövetségének részvételével. A labdarúgó Európa-bajnokság az európai labdarúgás és egyben az UEFA legfontosabb eseménye óta rendezik meg, 4 évente. Kezdetben Európai Nemzetek Kupája volt az elnevezés, de 1968 óta már labdarúgó Európa-bajnokságnak hívják. A sportág vezető testületét, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (Fédération International de Football Association) 1904 május 21-én alapították Párizsban a francia, belga, dán, holland, spanyol, svéd és svájci szövetségek közreműködésé Napjainkban a labdarúgást az egész világon amatőr- és hivatásos szinten űzik. A FIFA 2001-es felmérése szerint több mint 200 országból körülbelül 240 millió ember rendszeresen futballozik. Nemzetközi Futballszövetség (FIFA) már több országot tömörít magába, mint az ENSZ. Az emberek milliói mennek ki a stadionokba, hogy figyelemmel kísérjék a kedvenc csapatukat, miközben milliárdok nézik a mérkőzéseket a televízión keresztül.

16 Itt 2006 világbajnok csapatát és a világbajnoki kupát láthatjuk.
1900 óta a labdarúgás megtalálható a Nyári Olimpiai Játékok programjában is, az 1932-es Los Angeles-i játékok kivételével. Eredetileg csak amatőrök játszhattak. Annak ellenére, hogy az 1984-es nyári játékok óta a hivatásosokat is lehet nevezni, a különböző megkötések miatt az országok nem a legerősebb csapatukat küldik. Jelenleg az olimpiai férfi tornán csak a 23 év alattiak játszhatnak, adott számú "túlkoros" mellett. Ennek következményeként a trófeának nincs akkora presztízse és jelentősége, mint a világbajnokságnak. A női labdarúgás 1996-ban kapott helyet a programban, azonban a férfiakéhoz hasonló megszorítások nélkül. Így a nemzetközi megítélése hasonlít a Női Labdarúgó Világbajnokságéra. Itt 2006 világbajnok csapatát és a világbajnoki kupát láthatjuk.


Letölteni ppt "A FOOTBALL kialakulása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések