Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az olimpia története „ Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben” Készítette: Horváth Patrik, Nigovicz Dávid, Porga Dávid.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az olimpia története „ Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben” Készítette: Horváth Patrik, Nigovicz Dávid, Porga Dávid."— Előadás másolata:

1 Az olimpia története „ Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben” Készítette: Horváth Patrik, Nigovicz Dávid, Porga Dávid

2 Az első olimpiai játékok Az ókori Görögországban több mint ezer éven át rendeztek Zeusz főisten tiszteletére atlétikai játékokat. Ezeket egy kisvárosban, Olümpiában tartották. Az esemény olyan fontos volt a görögöknek, hogy az első olümpiai játékoktól kezdték saját időszámításukat, Krisztus születése előtt 776-ban.

3 Versenyek minden mennyiségben
Az első olimpia még csak egyetlen versenyszámból, a 192 méteres stadionfutásból állt. Később újabb versenyszámokkal bővült. A legösszetettebb versenyszám a pentatlon volt, diszkoszvetés, távolugrás,futás, birkózás, gerelyhajítás is. Volt ökölvívás, lovaglás, kocsiverseny, pankráció is.

4 A győztes mindent vitt…
Az olimpikonokat nagy becsben tartották, nem kellett adót fizetniük. A győztes a szent olajfáról levágott olajágból font koszorút kapott. Szobrokat állítottak nekik. Ingyenjegyet kaptak a színházi előadásokra. A második helyezettnek és a többi legyőzöttnek nem járt semmi.

5 Az újkori olimpiai játékok
1894. június 23. a modern olimpiai játékok születésnapja. Ekkor alakult meg a NEMZETKÖZI OLIMPIAI BIZOTTSÁG, a NOB. Pierre de Coubertin francia báró élesztette újjá, és egész életében részt vett az olimpiák szervezésében.

6 1896-ban, Athénban tartották az első újkori nyári olimpiát
1896-ban, Athénban tartották az első újkori nyári olimpiát. Az alábbi sportágakban versenyeztek: atlétika, birkózás, kerékpározás, sportlövészet, súlyemelés, tenisz, torna, úszás és vívás.

7 A magyar olimpiai válogatott
Magyarország 7 sportolójával érkezett meg Athénba. Atlétikában Dáni Nándor 800 méteren második, míg Kellner Gyula maratoni futásban harmadik lett, miután kiderült, a harmadikként célt érő görög versenyző csalt. Kellnert György király egy aranyórával engesztelt ki.

8 A „magyar delfin” Hajós Alfréd
Hajós Alfréd az első újkori olimpiai játékok kétszeres olimpiai bajnoka 100 és 1200 méteren.

9 Szimbólumok Legismertebb az olimpiai karikák.
Az 5 kontinens egységét szimbolizálják. Az olimpiai fehér zászlón is az 5 karika szerepel, amit minden nyitóünnepségen felvonnak, a zárón pedig leeresztenek. Az olimpiai lángot, a görögországi Olümpiában lobbantják lángra. Ezzel gyújtják meg a nyitóünnepségen elhelyezett hatalmas fáklyát, ami a verseny végéig lobog.

10 XXXI. nyári olimpiai játékok Mottó: Éld át a szenvedélyt
Brazíliában, Rió de Janeiro városában kerül megrendezésre. 2016. augusztus 5 – augusztus 21. között. Az olimpiai lángot április 21-én Olümpiában gyújtják meg és május 3-án érkezik Brazíliába.

11 Versenyszámok Asztalitenisz, atlétika, birkózás,cselgáncs, evezés golf, gyeplabda, íjászat, kajak-kenu, kerékpár, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, lovaglás, műugrás, ökölvívás, öttusa, rögbi, röplabda, sportlövészet, súlyemelés, szinkronúszás, Taekwondo, tenisz, tollaslabda, torna, triatlon, úszás, vitorlázás, vívás, vízilabda.

12


Letölteni ppt "Az olimpia története „ Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben” Készítette: Horváth Patrik, Nigovicz Dávid, Porga Dávid."

Hasonló előadás


Google Hirdetések