Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

3. szabály A játékosok száma. A A játékban két csapat vesz részt, legfeljebb 11-11 játékossal, ezek közül 1-1 a kapus. A mérkőzés nem kezdhető el csapatonként.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "3. szabály A játékosok száma. A A játékban két csapat vesz részt, legfeljebb 11-11 játékossal, ezek közül 1-1 a kapus. A mérkőzés nem kezdhető el csapatonként."— Előadás másolata:

1 3. szabály A játékosok száma

2 A A játékban két csapat vesz részt, legfeljebb 11-11 játékossal, ezek közül 1-1 a kapus. A mérkőzés nem kezdhető el csapatonként 7 játékosnál kevesebbel! A folytatáshoz szükséges minimális létszámot a tagszövetségek határozzák meg. Egy mérkőzés nem FOLYTATANDÓ, ha bármelyik csapatban 7 játékosnál kevesebben van.

3 A játékosok száma Játékos cserék száma A FIFA, a kontinentális szövetségek és a nemzeti szövetségek égisze alatt játszott bajnoki és díjmérkőzéseken legfeljebb három cserejátékos szerepeltethető. A bajnokság (kupa) szabályzatának elő kell írnia, hogy hány cserejátékos nevezhető ezek száma háromtól hétig terjedhet. Más mérkőzések A nemzeti A csapatok mérkőzésein legfeljebb 6 cserejátékos alkalmazható. Az összes többi mérkőzésen ennél több játékos csere alkalmazható feltéve, ha: -A két csapat megállapodott a cserék maximális számában -E megállapodást a mérkőzés előtt közlik a játékvezetővel Ha a játékvezetőt nem tájékoztatták, vagy a két csapat nem tudott megegyezni a mérkőzés előtt, akkor legfeljebb hat játékos cserélhető.

4 A játékosok száma Játékos cserék végrehajtása A cserejátékosok nevét a mérkőzés előtt meg kell adni a játékvezetőnek. Azok a cserejátékosok, akiknek a nevét nem adták le a játékvezetőnek, nem vehetnek részt a mérkőzésen. Hogyan történik a csere? - akkor hajtható végre, ha a labda játékon kívül van - a cserét be kell jelenteni a játékvezetőnek - a játékvezető engedélyt ad a cserére - a cserejátékos a felezővonalnál léphet a játéktérre, meg kell várnia, míg a lecserélendő elhagyja a pályát - a lecserélendő játékosnak nem kötelező a felezőnél elhagyni a játékteret - a csere akkor van végrehajtva, ha a cserejátékos pályára lép - a lecserélt játékos a továbbiakban nem vehet részt a mérkőzésen

5 A játékosok száma Játékos cserék végrehajtása Minden cserejátékos a játékvezető döntési jogkörébe tartozik, akár részt vesz a játékban, akár nem. A csere visszautasítható…! …ha a cserejátékos nem kész arra, hogy játéktérre lépjen (pl.: nem megfelelő a szerelése) - Az a cserejátékos, aki nem fejezte be a csere végrehajtását azzal, hogy belépett a játéktérre, nem indíthatja újra a játékot (szöglet, bedobás) - Ha a lecserélendő játékos visszautasítja a játéktér elhagyását, akkor a játék folytatódik (!) - Ha a cserét a szünetben vagy a hosszabbítás előtt hajtanak végre, akkor azt be kell fejezni a játékrész kezdőrúgása előtt A kapuscsere Bármely más játékos cserélhet a kapussal, ha… …a csere előtt bejelentik a játékvezetőnek …akkor hajtják végre, ha áll a játék

6 A játékosok száma Szabálysértések és büntetések Egy cserejátékos vagy egy lecserélt játékos a JV engedélye nélkül a pályára lép: - a JV megállítja a játékot (nem azonnal, ha nem avatkozik játékba) - Figyelmezteti a vétkest és felszólítja a játéktér elhagyására - Ha a JV megállította a játékot, akkor közvetett szabadrúgást kell ítélni az ellenfél javára onnan, ahol a labda a játék megállításakor volt Egy játékos helyet cserél a kapussal, mielőtt engedélyt kaptak volna: - A játék folytatódik! - Ha a labda játékon kívülre kerül, a JV figyelmezteti a játékosokat Minden más szabálysértés esetén: - A játékosokat figyelmeztetni kell - közvetett szabadrúgást kell ítélni az ellenfél javára onnan, ahol a labda a játék megállításakor volt

7 Ha a mérkőzés kezdetén egy benevezett cserejátékos egy benevezett játékos helyett lép a pályára anélkül, hogy a játékvezetőt erről tájékoztatják: • A játékvezető engedélyezi a benevezett cserejátékosnak a mérkőzés folytatását • A benevezett cserejátékossal szemben ne alkalmazzon fegyelmezési szankciót • A vétkes csapat számára engedélyezett cserék száma nem változik • A játékvezetőnek az esetet jelenteni kell az illetékes szövetségnek

8 Játékosok és cserejátékosok kiállítása Az a játékos, akit a játékvezető a kezdőrúgás előtt kiállított, csak a benevezett cserejátékosok egyikével helyettesíthető. Az a benevezett cserejátékos, akit a játékvezető akár a kezdőrúgás előtt, akár az után kiállít, nem helyettesíthető.

9 A játékosok száma Rendkívüli személyek a játéktéren Ki számít rendkívüli személynek? Külső személyek Csapatvezetők Játéktéren kívüli játékos Cserejátékos, lecserélt játékos

10 A játékosok száma Külső személy a játéktéren Bárki, akit nem jelöltek játékosként, cserejátékosként, csapatvezetőként + a kiállított játékos Ha a játéktérre lép: - A JV megállítja a játékot (nem azonnal, ha nincs hatással a játékra) - El kell távolíttatni a játéktérről, és annak közvetlen környezetéből - Ha a JV megállította a játékot, akkor Labdaejtéssel kell újraindítani a játékot onnan, ahol a labda a játék megállításakor volt.

11 A játékosok száma Csapatvezetők a játéktéren Az edző vagy más, a csapat összeállításában felsorolt személyek (játékosok és cserejátékosok kivételével) - A JV megállítja a játékot (nem azonnal, ha nincs hatással a játékra) Ha a játéktérre lép: - El kell távolíttatni a játéktérről, ha megbízhatatlan a viselkedése, akkor a játéktér közeléből is - Ha a JV megállította a játékot, akkor Labdaejtéssel kell újraindítani a játékot onnan, ahol a labda a játék megállításakor volt.

12 A játékosok száma Játéktéren kívüli játékos Az a játékos, aki a JV engedélyével elhagyta a játékteret (pl.: felszerelés rendbehozatala, ápolás) Ha a játéktérre lép a JV engedélye nélkül: - Ha szükséges,le kell küldeni a pályáról (vérzés, szerelés rendbehozatala) - A JV megállítja a játékot (nem azonnal, ha nincs hatással a játékra) - Figyelmeztetni kell engedély nélküli játéktérre lépésért - Ha a JV megállította a játékot, akkor az ellenfél javára megítélt Közvetettszabadrúgással kell újraindítani a játékot onnan, ahol a labda a játék megállításakor volt.

13 A játékosok száma Cserejátékos vagy lecserélt játékos Ha a játéktérre lép a JV engedélye nélkül: - A JV megállítja a játékot (nem azonnal, ha nincs hatással a játékra) - Figyelmeztetni kell engedély nélküli játéktérre lépésért - A játékosnak el kell hagynia a játékteret - Ha a JV megállította a játékot, akkor az ellenfél javára megítélt Közvetettszabadrúgással kell újraindítani a játékot onnan, ahol a labda a játék megállításakor volt.

14 A játékosok száma Gól elérése, amikor rendkívüli személy van a játéktéren A JV a játék újraindítása előtt észreveszi, hogy egy rendkívüli személy volt a játéktéren, amikor gólt szereztek: Gól Nem gól Ha a rendkívüli személy - egy külső személy, és nem volt hatással a játékra - A gólt kapó csapat játékosa, cserejátékosa, lecserélt játékosa, csapatvezetője Ha a rendkívüli személy - egy külső személy, és hatással volt a játékra - A gólt elérő csapat játékosa, cserejátékosa, lecserélt játékosa, csapatvezetője

15 A játékosok minimális száma Ha a versenyszabályok úgy rendelkeznek, hogy minden játékost meg kell nevezni a kezdőrúgás előtt, és az egyik csapat 11-nél kevesebb játékossal kezdi a mérkőzést, akkor a játékosok megérkezése esetén csak a kezdőként benevezett játékosokkal egészíthető ki a csapat 11 főre. Ha egy csapatnak azért van hétnél kevesebb játékosa, mert egy vagy több játékos szándékosan elhagyja a játékteret, a játékvezetőnek nem kötelező megállítani a játékot, sőt előnyszabályt is alkalmazhat. Ilyen esetekben, ha a labda játékon kívülre kerül, és az egyik csapatnak nincsen meg a minimális hét játékosa, a játékvezető nem engedheti a mérkőzés folytatását.

16 A játékosok száma Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "3. szabály A játékosok száma. A A játékban két csapat vesz részt, legfeljebb 11-11 játékossal, ezek közül 1-1 a kapus. A mérkőzés nem kezdhető el csapatonként."

Hasonló előadás


Google Hirdetések