Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

7. szabály – A mérkőzés időtartama. Félidők A mérkőzés két egyenlő 45 perces félidőből áll, hacsak a játékvezető és a két résztvevő csapat kölcsönösen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "7. szabály – A mérkőzés időtartama. Félidők A mérkőzés két egyenlő 45 perces félidőből áll, hacsak a játékvezető és a két résztvevő csapat kölcsönösen."— Előadás másolata:

1 7. szabály – A mérkőzés időtartama

2 Félidők A mérkőzés két egyenlő 45 perces félidőből áll, hacsak a játékvezető és a két résztvevő csapat kölcsönösen másként nem egyezik meg. Bármely megegyezésnek, amely a játékidőt megváltoztatja (például mindkét félidőt az elégtelen világítás miatt lerövidítik 40 percre), a játék megkezdése előtt kell megtörténnie, és alkalmazkodnia kell a versenyszabályokhoz. 45’ A félidők közötti szünet • A félidőben a játékosoknak joguk van a szünethez. • A félidők közötti szünet nem lehet 15 percnél több. • A félidők közötti szünet időtartamát a versenyszabályokban kell megállapítani. • Csak a játékvezető hozzájárulásával lehet a félidők közötti szünet időtartamát megváltoztatni. 15’

3 7. szabály – A mérkőzés időtartama Hosszabbítás előtti szünetek Hosszabbítás esetén a rendes játékidő vége, és a hosszabbítás megkezdése között 5 perc szünetet kell biztosítani. A szabályok értelmében a játékosoknak ezalatt az öt perc alatt valamint a hosszabbítás félidejében a játékvezető felügyelete alatt a játéktéren kell maradniuk. 5’

4 7. szabály – A mérkőzés időtartama Elvesztegetett idő miatti időbeszámítás Félidőnként minden elvesztegetett időt be kell számítani. Ilyen esetek: • játékos-cserék • sérült játékos ápolása • sérült játékos eltávolítása a játéktérről kezelés céljából • időhúzás • bármely más ok • az elvesztegetett idő beszámítása a játékvezető belátására van bízva.

5 7. szabály – A mérkőzés időtartama Az elvesztegetett idő beszámítása A sok játékmegszakítás a mérkőzés teljesen természetes része (pl.: bedobások, kirúgások). Időbeszámításra csak akkor van szükség, ha ezek túlzottan hosszúra nyúlnak. A hosszabbítás játékvezető által meghatározott minimális idejét a negyedik játékvezető jelzi az egyes félidők utolsó percében. A bejelentett hosszabbítás nem a játékból még hátralévő teljes időt jelzi. Ez az idő meghosszabbítható, amennyiben a játékvezető szükségesnek ítéli, azonban sohasem rövidíthető. A játékvezető nem ellensúlyozhatja az első félidei időmérési hibáját a második félidő meghosszabbításával vagy lerövidítésével.

6 7. szabály – A mérkőzés időtartama A hosszabbítás jelzése A negyedik játékvezetőknek az egyes félidőkre megállapított minimális hosszabbítási időt kizárólag az egyes félidők utolsó percének leteltekor szabad jelezniük. Amennyiben a hosszabbítás alatt játékoscsere, sérült játékos ápolása, sérült játékos eltávolítása a játéktérről, időhúzás, vagy bármilyen más időveszteség előfordul, a játékvezetőnek be kell számítania azt, azonban ezt a negyedik játékvezetőnek külön jeleznie nem kell. A játékvezetők felfelé kerekítsenek a hosszabbítás kiszámolásakor. A hosszabbítás lejártakor a játékvezetőnek sípolnia kell, amennyiben a hosszabbítás alatt nem volt „elvesztegetett” idő. Amennyiben a hosszabbítás vége előtt szabadrúgást vagy szögletrúgást ítélnek meg (különösen ha sárga vagy piros lap is felmutatásra kerül) azokat el kell végezni, és a mérkőzést ezután kell befejezni. A hosszabbítást a játékvezetőknek minimális játékidőként kell értelmezni, ezért sohasem fújhatnak ennek letelte előtt sípjukba.

7 7. szabály – A mérkőzés időtartama

8 Büntetőrúgás Büntetőrúgás végrehajtására vagy annak megismétlésére bármelyik félidő játékidejét meg kell hosszabbítani addig, amíg a büntetőrúgás végrehajtása megtörténik. Félbeszakadt mérkőzés A félbeszakadt mérkőzést újra kell játszani, hacsak a versenyszabályok másként nem rendelkeznek. A stadion órája Játékidőt mutató órák működhetnek a mérkőzést ideje alatt, feltéve, ha minden félidő, azaz 45. és 90. perc, végén megállítják őket. Ez a rendelkezés a hosszabbításokra, azaz a 15 és 30 percre is vonatkozik.


Letölteni ppt "7. szabály – A mérkőzés időtartama. Félidők A mérkőzés két egyenlő 45 perces félidőből áll, hacsak a játékvezető és a két résztvevő csapat kölcsönösen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések