Atomok kvantumelmélete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE A hidrogénatom Schrödinger-egyenlete.
Advertisements

Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
FOL függvényjelekkel Zsebibaba anyja A 2 harmadik hatványa a oszlopában az első blokk Ezek is nevek, de nem in- konstansok Azért, mert összetettek Predikátum:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore Közlekedési.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Atomrácsos kristályok Azokat az anyagokat, amelyekben végtelenül sok atom szabályos rendben kovalens kötésekkel kapcsolódik össze, atomrácsos kristályoknak.
Röntgen. Röntgen sugárzás keltése: Wilhelm Konrad Rontgen ( ) A röntgensugárzás diszkrét atomi elektronállapotok közötti átmenetekbôl vagy nagy.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA VILLAMOS ENERGIA FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
Geometriai transzformációk
3. tétel.
Valószínűségi kísérletek
2. előadás Viszonyszámok
Áramlástani alapok évfolyam
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A mozgás kinematikai jellemzői
Atommodellek.
1. Dobozba zárt elektron alap energiája 0,6 eV
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
SZÁMVITEL.
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
A legnagyobb közös osztó
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Bevezetés a jog- és államtudományokba
A mozgási elektromágneses indukció
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Idojaras szamitas.
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk
Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
KOLLEKTÍV MOZGÁS STATISZTIKUS FIZIKÁJA
Pontrendszerek mechanikája
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
KINEMATIKA (MOZGÁSTAN).
1.Szénhidrogének.
Az anyagi pont dinamikája
2. Bevezetés A programozásba
Szerkezetek Dinamikája
Mi a káosz? Olyan mozgás, mely
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
Automatikai építőelemek 8.
Ptolemaiosztól Newton-ig
Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája.
Elektromos alapjelenségek
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
AVL fák.
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Környezeti Kontrolling
Az iskolai szervezet és fejlesztése
szabadenergia minimumra való törekvés.
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Egymáson gördülő kemény golyók
Biofizika Oktató: Katona Péter.
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval
Az atom tömege Az anyagmennyiség és a kémiai jelek
Az elektromágneses indukció
Röntgen.
Munkagazdaságtani feladatok
A bioszféra.
Vektorok © Vidra Gábor,
A geometriai transzformációk
Hagyományos megjelenítés
Az atomok felépítése.
Elektromos alapfogalmak
Előadás másolata:

Atomok kvantumelmélete Műszaki fizika alapjai Atomok kvantumelmélete Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika Tanszék Győr, Egyetem tér 1.

Az elektron a mag erőterében mozog. (kötött állapotban van.) A hidrogénatom Egydimenziós Schrödinger egyenlet (dobozba zárt részecske): Az elektron a mag erőterében mozog. (kötött állapotban van.) Háromdimenziós Schrödinger egyenlet: (r,t) és En megoldásokat keressük.

Az elektron energiája n: főkvantumszám, A kötött elektron mozgása csak meghatározott energiák, az un. energia-sajátértékek mellett valósulhat meg. n: főkvantumszám, Ugyanazokat az energia szinteket kapjuk, mint a Bohr-modell esetében!

Elektron állapotok a hidrogén atomban Kapcsolat a Bohr-modell elektronpályáival.

A hidrogénatom állapotfüggvényei Térbeli kitüntetett irányt nem adó csomógömbök (g) Térbeli irányultságot eredményező csomósíkok (l) A főkvantumszám n=(g+l)+1, a mellékkvantumszám (l).

A hidrogénatom állapotfüggvényei Az l=0 állapotok mind gömbszimmetrikusak. n=l+g+1 n=g+1 A g=0, 1, 2, … számok a csomógömbök számát határozzák meg. Ezeket az l=0 állapotokat s-pályáknak nevezzük. A főkvantumszám szerint 1s, 2s, 3s,…. pályákról beszélünk.

A hidrogénatom állapotfüggvényei Az l=1 állapotokban már van egy csomósík is, ami térbeli irányultságot eredményez. n=(l+g)+1 n=g+2 Az l=1 állapotokat p-pályáknak nevezzük. Az l=1 állapot három lényegesen különböző helyzetben létezhet.

A hidrogénatom állapotfüggvényei Az l=2 állapotokban két egymásra merőleges csomósík van. n=(l+g)+1 n=g+3 Az l=2 állapotokat d-pályáknak nevezzük. Az l=2 állapot öt lényegesen különböző helyzetben létezhet.

A hidrogénatom állapotfüggvényei Összegzés Az elektron állapotok energiáját főkvantumszám jellemzi. A csomógömbök és csomósíkok együttes száma, azaz a (g + l) = n-1. Az adott elektron állapot alakját a g és az l egyidejű megadásával adhatjuk meg. (az n főkvantumszám mellett az s, p, d, f…. megadásával) Nem ismerjük még a csomósíkok pontos orientációját, ami egy újabb kvantumszám bevezetését igényli (például: 2px).

Az elektron pálya-impulzusmomentuma Bohr-féle kvantumfeltétel: a mag körül keringő elektron pálya-impulzusmomentumára tett kvantálási feltétel Az elektron a kvantummechanikai leírás szerint is rendelkezik jól meghatározott kvantált pálya-impulzusmomentummal Különböző elektronállapotokhoz tartozó impulzusmomentum nagysága. l=0,1,2…n-1 (a csomósíkok száma)

A mágneses kvantumszám (m) A klasszikus vektormennyiségek kvantummechanikai megfelelői nem mutathatnak a tér tetszőleges irányába. L Iránykvantálás L Ha meghatározunk egy irányt a térben, akkor az impulzus-momentum vektornak erre az irányra vett vetületei csak meghatározott nagyságúak lehetnek.

Az elektron mágneses momentuma Miért mágneses kvantumszám? A Bohr-modell keringő elektronja köráramot képvisel, amelynek mágneses momentuma van. B – Bohr magneton Az elektron mágneses momentumának iránya is kvantált.

Az elektron mágneses momentuma Az elektron mágneses momentuma akkor válik lényegessé, ha az atom mágneses térbe kerül. A külső tér irányához képest különböző irányú mágneses momentummal rendelkező elektronok energiája különbözővé válik. Homogén mágneses tér hatására a színképvonalak száma megnő. Egy-egy eredeti színképvonal több egymáshoz közeli vonalra hasad szét. B Zeeman-effektus

A mágneses momentum irány kvantáltsága Inhomogén mágneses térben a mágneses momentumokra erő hat, ezért az atomok eltérülnek eredeti mozgásirányuktól. A mágneses momentum nagysága meghatározható. Igazolható a mágneses momentum iránykvantáltsága. Mekkora a vizsgált elektronállapot mellékkvantumszáma? Stern-Gerlach kísérlet

Az elektron saját-impulzusmomentuma Az alapállapotú hidrogénatomok két foltban csapódnak be az ernyőre. A hidrogén atomok alapállapotában l=0, tehát nem lehet mágneses momentuma sem. Az elektronnak létezik saját mágneses momentuma. Stern-Gerlach kísérlet

Az elektron saját-impulzusmomentuma Az elektronnak létezik saját mágneses momentuma. Következésképpen elektronnak létezik saját impulzusmomentuma is. Az elektron saját impulzusmomentumát spinnek nevezzük. A saját impulzusmomentum egy kitüntetett irányra vonatkoztatott vetülete mindig: A spin irányának jellemzésére a spin-kvantumszámot használjuk.

A hidrogénatom elektronjainak jellemzése kvantumszámokkal n=1, 2, 3, …. főkvantumszám Döntően meghatározza az elektron energiáját. l=0, 1, 2, 3, …., n-1 mellék kvantumszám Az elektron állóhullámok csomósíkjainak a számát, és ezzel a hullámfüggvény alakját adja meg. m= -l, …0, …, +l mágneses kvantumszám Az elektron állóhullámok térbeli orientációját szabja meg. s=-1/2, +1/2 spin kvantumszám Az elektron sajátperdületének állását szabja meg.

A Pauli-elv Több elektront tartalmazó kvantummechanikai rendszerben (atom, molekula, kristály, stb.) minden egyes elektron más-más kvantumállapotban van. Az elektron állapotát jellemző négy kvantumszám közül legalább egynek különbözőnek kell lennie, ha az atom bármely két elektronját összehasonlítjuk.

Az elemek fizikai tulajdonságai

Az elemek kémiai tulajdonságai

Az elemek periódusos rendszere A magasabb rendszámú atomok elektronszerkezetét felépíthetjük úgy, hogy egy Z számú protont tartalmazó mag terében először egy elektront helyezünk el, majd fokozatosan egyre több elektronnal népesítjük be a mag környezetét. Rendszám Vegyjel n l m s 1 H 1/2 2 He -1/2 3 Li 4 Be 5 B -1 6 C 7 N 8 O 9 F 10 Ne 11 Na

Köszönöm a figyelmüket! Köszönöm a figyelmüket! folytatása következik…. 22