AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos Kompetencia Mérés 2009 Bródy Imre Gimnázium, Szakközépiskola Készítette: Jákliné Tilhof Ágnes.
Advertisements

A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Az IKER önértékelő IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
„A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K ) Az „Innova” kutatás „A helyi innovációk keletkezése,
Internet tudományos használata
Gazdasági informatika - bevezető
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Szaktanácsadásról Miben segíthet a szaktanácsadó?
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Kompetenciamérés a Szakiskolai Fejlesztési Program II. keretében 2007
Pályaválasztási tanácsadás
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
A magyar LLG Tanács ülése
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Kispálné Horváth Mária
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
szakmai referens, országos versenyszervező
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Szervezetfejlesztés II. előadás
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
A bemeneti kompetenciamérések és a visszajelzéseken alapuló fejlesztő munka bemutatása a Farkas Gyula Közoktatási Intézmény Dr. Illyés Sándor intézményegységében.
HHR.
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS GIMNÁZIUM felvételi tájékoztatója a 2018/2019-as tanévre „Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok.
középfokú felvételi eljárás
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
Bemutatkozik az iskolapszichológus
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Általános iskola eredménye, értékelése
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az értékelési szempontok.
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
Országos kompetenciamérés MATEMATIKA.
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
KRÉTA-ESL Bemutató.
Bemeneti kompetenciamérés 2007/2008 tanév
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Üzlezi információelemző specializió
A statisztikus elemző specializió
Előadás másolata:

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN Pongrácz László Oktatási Hivatal Köznevelési Programok Főosztálya főosztályvezető 2016. november 30.

A tanulók mérési eredményeinek lehetséges forrásai a tanodákban Diagnosztikus célú készség és képességmérések Országos kompetenciamérések 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. A nyelvi mérés eredményét, ha meg akarják szerezni, akkor azt is nekünk kell kibogarászni, szerintem az iskoláknak nincsen meg A felvételi nem tudom, mennyire számít ironizálásnak ebben a kontextusban Az első idegen nyelv mérése (angol/német)

Országos kompetenciamérés Magyar Termék Nagydíj

A legfontosabb jellemzők… Az Országos kompetenciamérés a köznevelési rendszer 6., 8. és 10. évfolyamán, az olvasott szöveg értése és a matematikai eszköztudás alapkompetenciákat, a tanulók szociokulturális hátterével árnyalva, minden évben és minden tanulóra kiterjedően méri.

A legfontosabb jellemzők… Az Országos kompetenciamérés a köznevelési rendszer 6., 8. és 10. évfolyamán, az olvasott szöveg értése és a matematikai eszköztudás alapkompetenciákat a tanulók szociokulturális hátterével árnyalva, minden évben és minden tanulóra kiterjedően méri.

a köznevelési rendszer 6., 8. és 10. évfolyamán … …mert a hagyományosan elfogadott pedagógiai szakaszok végén kíván információt adni a tanulók alapvető kompetenciáiról

az olvasott szöveg értése … …mert az olvasott szöveg az információszerzés legfontosabb csatornája, és annak helyes megértése az önálló tanulás kulcsa.

a matematikai eszköztudás … …mert a matematikában tanult eszközök értő alkalmazása a hétköznapi problémamegoldás alapja. Nem az a kérdés, hogy MIT tanult matematikából, hanem az, hogy amit tanult, azt egyszerű, életközeli helyzetekben , problémákban miként tudja alkalmazni.

a tanulók szociokulturális hátterével árnyalva … …mert a tanulók szociokulturális hátterének és teljesítményének összefüggése a köznevelési rendszerek egyik legfontosabb jellemzője Önkéntes Tanulói háttérkérdőív – tanulói családi háttérindex (CSHI) – 78(!)%-os országos kitöltöttség

minden évben és minden tanulóra kiterjedően. …mert minden eredmény és szolgáltatás alapját az egyéni tanulói adatok képezik. Mindent további adat a tanulói adatokból „származik”. Ez teszi lehetővé a tanulók eredményeinek követését, fejlődésük mérését és elemzését.

A hídfeladatok segítségével… A CORE mérés segítségével … A mérési eredmények összehasonlíthatósága 10. évfolyam Szövegértés 8. évfolyam 6. évfolyam 2013 A hídfeladatok segítségével… 2014 2015 A CORE mérés segítségével …

Képességszintek Azaz, mit „tud”, mire képes a tanuló Hét szint A 3. képességszintet elérők tanulók képesek ismerős kontextusban megjelenő egy-két lépéses problémák megoldására el tudnak végezni egyértelműen leírt matematikai eljárásokat, amelyek szekvenciális döntési pontokat is magukban foglalhatnak képesek egyszerű problémamegoldási stratégiák kiválasztására és alkalmazására képesek különböző információforrásokon alapuló adatmegjelenítések értelmezésére és alkalmazására, majd ezek alapján érvek megalkotására Azaz, mit „tud”, mire képes a tanuló Hét szint Egy-egy szint minden évfolyamon ugyanazt jelenti Matematika képességskála 1168 1304 1440 1576 1712 1848 1984 1. szint 2. szint 3. szint 4. szint 5. szint 6. szint 7. szint 1. szint alatt

Mi kell ahhoz, hogy a tanulók mérési eredményeit láthassák, és használhassák a tanulók fejlesztéséhez? A tanulók szüleinek nyilatkozata arról, hogy felhatalmazza a tanodát gyermeke mérési eredményeinek megismerésére, és fejlesztése érdekében való felhasználására. Az előzőek birtokában a tanuló mérési azonosítójának beszerzése a szülőktől (iskolától). A tanulói jelentések letöltése az OH honlapjáról (www.oktatas.hu). https://www.kir.hu/okmfit/ Az eredmények áttekintése, rögzítése, elemzése, célok kitűzése.

Mit láthatunk a Tanulói jelentésekben ? https://www.kir.hu/okmfit/ Tanulói jelentést nem találunk itt, csak ha van mazonunk :D

A tanodák speciális OKM bemeneti mérése? 2017 elején lehetőség lesz a 6. évfolyamos és a feletti tanulók bemeneti mérésére. Ez OKM kompatibilis feladatlappal történik majd (1-3 változat). Az egyes tanodákban fel kell mérni az érintett tanulók számát, évfolyamát. Ez után határozzuk meg, hogy kit, milyen mérőeszközzel kell mérni. A mérőeszközöket a tanodák sokszorosítják a nekik szükséges számban. A méréseket a tanodák bonyolítják le az előre meghatározott mérési időszakban. A tesztfüzeteket a tanodák értékelik, az eredményeket az e célra készült elemző szoftverben (FIT szoftver) rögzítik. Az alapvető elemzéseket a FIT-szoftver elvégzi. A FIT-szoftver segítségével a tanodák további elemzéseket tudnak készíteni. Az itt keletkező adatok lesznek a követő mérés viszonyítási pontjai. Amit átküldtem, azt ide lehet, esetleg beszúrni

Milyen támogatást kapnak mindehhez a tanodák? Az OH elkészíti a mérési eljárásrendet és átadja a tanodáknak, elkészíti a szükséges feladatlapokat, meghatározza, hogy melyik tanulót melyok mérőeszközzel kell mérni, elektronikus formában átadja a feladatlapokat a tanodáknak, biztosítja az adatok rögzítéséhez és az elemzéshez szükséges FIT-szoftvert és az ahhoz való hozzáférést, a területi konferenciákon részletes módszerani előadásokat tart a mérés és az elemzés további részleteiről, a tanodai kapcsolattartók számára a FIT-szoftverrel végzendő adatfelviteli és elemzési lehetőségekkel és feladatokkal kapcsolatban. A hat tanodai kapcsolattartó képzést tart a tanodáknak a FIT-szoftverrel végzendő adatfelviteli és elemzési lehetőségekkel és feladatokkal kapcsolatban

Az út kezdetén vagyunk!