Öntözés tervezés László Ormos

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Öntözőrendszerek tervezése: laterálisok László Ormos
Advertisements

Csővezetékek tervezése László Ormos
Áramlástan Ormos László
Öntözőrendszerek tervezése Ormos László
HIDRAULIKA_4 Öntözőrendszerek tervezése Ormos László.
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Kristályosítási műveletek A kristályosítás elméleti alapjai Alapfogalmak Kristály: Olyan szilárd test, amelynek elemei ún. térrács alakzatot mutatnak.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
Badacsonytomaj. Élmény Környezet Balaton Biztonság Gasztronómia Szállás Attrakciók Egyéb szolgáltatások.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Hiteltörlesztési konstrukciók
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Egészségügyi technológiai fejlődés és finanszírozhatóság
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
Dr. Kovács László Főtitkár
Becslés gyakorlat november 3.
Áramlástani alapok évfolyam
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kérdés és válasz Minták és technikák
Talajművelés Célja: a kultúrnövények igényeit kielégítő talajállapot kialakítása Talajművelés.
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016.
Ország neve név Tanár Osztály.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Colorianne Reinforce-B
A dél-koreai Nemzeti Levéltár, Szöul
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Szerkezet-tulajdonság összefüggések Vázlat
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Izoterm állapotváltozás
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Kvantitatív módszerek
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
Ország neve név Tanár Osztály.
Nyílt nap Iskola neve Dátum.
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
A légkör anyaga és szerkezete
Önköltségszámítás.
Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet Jármű- és mezőgazdasági Géptani tanszék A ventilátoros permetezőgép üzemeltetési jellemzőinek.
Öntözőrendszerek tervezése Omros László
Új pályainformációs eszközök - filmek
Öntözés tervezés Ormos László
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Öntözés tervezés László Ormos
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Hőtan Összefoglalás Kószó Kriszta.
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval
Hallgatói ösztöndíjak
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Aszályindexek és alkalmassági vizsgálatuk
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
A Föld, mint égitest.
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
Megfordítható reakciók
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Déli sarkvidék jégtakarója
Az atomok felépítése.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

Öntözés tervezés László Ormos

Mérés Látszólagos fajsúly S ahol mM az adott térfogatú talaj tömege, j,VM pedig a levegőt is tartalmazó minta térfogata. Valódi fajsúly S ahol mM az adott térfogatú, talaj tömege, VS pedig a csak szilárd anyagot tartalmazó minta térfogata.

Mérés Porozitás P a vízzel és levegővel kitöltött üregek és a minta teljes térfogatának aránya. Nedvességtartalom FS ahol mD a száraz talajminta súlya.

Mérés A talaj vÍzkapacitása FC Mérése házi körülmények között a következő: Kerítsen le egy 1-2m2 nagyságú területet az öntözendő területből. Alaposan öntözze meg. Várja meg, míg beissza a vizet (laza, homokos talaj: 24 óra, agya-gos, kötött talaj: 48 óra). Vegyen mintát a megöntözött talajból. Mérje meg a nedves minta súlyát. Szárítsa ki 105°C fokos sütőben. Mérje meg a száraz minta súlyát. Számítsa ki az FS nedvességtartalmat. Addig ismételgesse a fenti eljárást, amíg a víztartalom még változik. Ha FS már nem változik, akkor a nedvességtartalom a talaj vízkapacitása. FS t FC

Mérés Egyszerű eljárás laza, homokos talaj FC vízkapacitásának meghatározására: Töltse a homokos talajt egy konzervdobozba. Csepegtetővel juttasson 5ml vizet a talaj felszínére. Egy perc múlva borítsa ki a talajt a dobozból és óvatosan vegye ki belőle a nedves talajgolyót. Távolítsa el a talajgolyó felületére tapadt száraz szemcséket. 5. Határozza meg a talajminta nedvességtartalmát az előző képernyőn leírtak szerint (4.-7. pont).

Mérés Fonnyadási pont PW (napraforgó módszer) Ültessen napraforgó magot egy edénybe. Addig öntözze, míg a nedvességtartalom el nem éri a vízkapacitás mértékét. Amikor a növénynek három pár levele van, hagyja abba az öntözését. Amikor a növény elhervadt, mérje meg a talaj nedvességtartalmát, ez lesz a fonnyadáspont.

Mérés Evapotranspiráció: (evaporáció + transpiráció) az evaporáció éjjel-nappal tart, a transpiráció a legtöbb növénynél csak napközben. A napsugárzás, a szél, a hőmérséklet és a pára- tartalom közös hatására történik.

Az evaporáció meghatározása A osztályú evaporációs kád  46,5”(1210mm) 10”(~255mm) 6”(~150mm) 2”(~50mm) 3”(~75mm) Galvanizált vaslemez vastagsága 0,8mm <2”(~50mm)

Az evaporáció meghatározása 2. B osztályú evaporációs kád 36”(~920mm) 18”(~460mm) 2”(~50mm) Galvanizált vaslemez vastagsága 0,8mm

Az evaporáció meghatározása Az A osztályú evaporációs kád elhelyezése szél 50m, vagy több változó száraz felület zöld növényzet kád

Az evaporáció meghatározása A B osztályú evaporációs kád elhelyezése szél kád 50m, vagy több változó zöld növényzet száraz felület

Az evaporáció meghatározása A vizsgált növény evapotranspirációja ahol Epan az evaporáció [mm/nap] és a vizsgált idő-szakra érvényes napi értéket jelenti, Kp a kád jellemző együtthatója.

Az evaporáció meghatározása A Kc növényi együttható A növényi jellemzők vízigényre kifejtett hatásának figyelembe-vételéhez a Kc növény együttható szolgál, amelyet a növény fejlődési periódusára jellemző evapotranspiráció meghatározá-sánál veszünk figyelembe: 1 hajtatás (talaj fedettség<10%) 2 növény fejlődés (talaj fedettség~70- 80%) 3 termés fejlődés (teljes talaj fedettség) 4 utóérés, betakarítás Betakarítás Érés Kc t 1 2 3 4 Elültetés ideje

Szakirodalom Azenkot, A.(1998):”Design Irrigation System”. Ministry of Agricul- ture Extension Service (Irrigation Field service), MASHAV Israel Dr. Avidan, A.(1995):”Soil-Water-Plant Relationship”. Ministry of Agriculture Extension Service (Irrigation Field service), CINADCO, Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel Sapir, E.-Dr. E. Yagev (1995):”Drip Irrigation”. Ministry of Agricul- ture and Rural Development, CINADCO, Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel Sapir, E.-Dr. E. Yagev (2001):”Sprinkler Irrigation”. Ministry of - culture and Rural Development, CINADCO,Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel Eng. Nathan, R. (2002):”Fertilization Combined with Irrigation (Fertigation)”. Ministry of Agriculture and Rural Development, CINADCO,Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel