Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Öntözőrendszerek tervezése Omros László

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Öntözőrendszerek tervezése Omros László"— Előadás másolata:

1 Öntözőrendszerek tervezése Omros László
HIDRAULIKA_6 Öntözőrendszerek tervezése Omros László

2 VÍZELLÁTÓ RENDSZER Vízszállítás: Gravitációval Nyomási energiával
A víz az öntözött terület fölötti tartályból folyik. Nyomási energiával A vizet szivattyú nyomja a csőhálózatba. Vízforrások: Nyitott felszínű tárolók Föld alatti tárolók Hulladék-víz gyűjtők

3 VÍZELLÁTÓ RENDSZER A vízellátó rendszer feladatai: Szűrés
A szennyeződések (homok, por, agyag, planktonok, algák, stb.) eltávolítása szűréssel. Nyomásszabályozás A nyomás beállítása a térfogatáramlásnak megfelelő értékre. Áramlásszabályozás A kibocsátott víz mennyiségének szabályozása. Vegyszerezés irányítása A kívánt mennyiségű vegyszer és tápszer mennyiségének szabályozása és bekeverése a vízbe. Időzítés Az öntözés intervallumának és időtartamának – a kijuttatott víz mennyiségének - szabályozása.

4 VÍZELLÁTÓ RENDSZER Szűrés
Az öntözőberendezések elzáródásának megakadályozására szűréssel meg kell tisztítani a vizet, mielőtt a kijuttató berendezésbe vezetjük. Szennyezők: organikus elemek, szervetlen szennyezők (homok, por, agyag, vízben nem oldódó anyagok), organikus élő szervezetek (zooplankton, phytoplankton, alga, baktériumok, gombák, stb.) A szabad felszínű vizek szennyezettebbek, mint a földalatti vagy a zárt felszínű tárolók vize.

5 VÍZELLÁTÓ RENDSZER Szitás szűrők Külső durva szűrő Finom belső szűrő
Leeresztő csap

6 VÍZELLÁTÓ RENDSZER Tárcsás szűrők

7 VÍZELLÁTÓ RENDSZER Média szűrők Szűrőanyag

8 VÍZELLÁTÓ RENDSZER Nyomásszabályozás
Nyomásszabályozó: beállítja a hálózat számára megfelelő nyomást. Nyomáshatároló: beállítja a szivattyú maximális nyomását. Visszacsapó szelep: megakadályozza, hogy a csőhá- lózatból visszajuthasson a víz a vízhálózatba vagy a forrásba. Vízóra: méri (és szabályozza) a kibo- csátott víz mennyiségét.

9 VÍZELLÁTÓ RENDSZER Mennyiségszabályozás
Félautomata szabályozás: a vízóra és az időmérő kombinációja, ahol az öntözés időtartamát és az öntö-zés indítását kézzel kell elvégezni. Automata szabályozás: az öntözés intervallumát és időtartamát egy előre beállított elektronikus óra kapcsolja. Számítógépes vezérlés: az öntözés intervallumát és időtartamát, az öntözött táblákat és a szűrők mosását öntöző számítógép irányítja. Intelligens vezérlés: a számítógépes irányítás folya-matosan figyeli és figyelembe veszi a környezeti jel-lemzők változásait.

10 VÍZELLÁTÓ RENDSZER Vegyszerezés
pH-mérő : a vegyszer koncentrációját pH- méréssel ellenőrző készülék. EC-mérő: az elfolyó víz elektromos vezető- képességét folyamatosan figyelő berendezés. Vegyszerkeverő: a kemikáliákat az öntöző vízhez keverő öblítőtartály, Venturi- injektor vagy elektromos vegy- szerszivattyú vezérlő berendezés.

11 VÍZELLÁTÓ RENDSZER Időzítés
Mechanikus óra: beállítása és indítása kézzel tör- ténik. Elektronikus kapcsoló: az öntözés intervallumát és idő- tartamát kézzel kell beállítani, az öntözés indítása automatikus. Öntöző számítógép: minden beállítás a számítógép billentyűzete segítségével vagy PC-n keresztül történik, az indítás pedig automatikus.

12 VÍZELLÁTÓ RENDSZER Kézi működtetésű rendszer vegyszeradagolóval
Főszelep Visszacsapó szelep Víz betáplálás Vezeték a 2. táblához Q Nyomás- szabályozó Vízmérő és időzítő Vezeték az 1. táblához Táblák főszelepei Szűrő Venturi-injektor Vegyszer tartály Vegyszer szelepek

13 VÍZELLÁTÓ RENDSZER Öntöző számítógépes rendszer Víz betáplálás
Fő mágnes- szelep Visszacsapó szelep Vezeték a 2. táblához Nyomássza- bályozó Vízóra adat- kimenettel Vezeték az 1. táblához Táblák főszelepei Q Filter Szűrő átöblítés vezérléssel Leeresztő mágnesszelep Mágnesszelepek a szűrő átöblítéséhez Öntöző számítógép

14 Szakirodalom Azenkot, A.(1998):”Design Irrigation System”. Ministry of Agricul- ture Extension Service (Irrigation Field service), MASHAV Israel Dr. Avidan, A.(1995):”Soil-Water-Plant Relationship”. Ministry of Agriculture Extension Service (Irrigation Field service), CINADCO, Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel Sapir, E.-Dr. E. Yagev (1995):”Drip Irrigation”. Ministry of Agricul- ture and Rural Development, CINADCO, Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel Sapir, E.-Dr. E. Yagev (2001):”Sprinkler Irrigation”. Ministry of - culture and Rural Development, CINADCO,Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel Eng. Nathan, R. (2002):”Fertilization Combined with Irrigation (Fertigation)”. Ministry of Agriculture and Rural Development, CINADCO,Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel


Letölteni ppt "Öntözőrendszerek tervezése Omros László"

Hasonló előadás


Google Hirdetések