A földi rendszer A Föld morfológiailag zárt, anyagi értelemben félig zárt, energetikailag nyitott rendszer Nyitott alrendszerek kapcsolata alkotja Bonyolult.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
Advertisements

A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
Amerika éghajlata.
C körforgalom, NPK körforgalom és a környezet. A szén körforgalma.
Visszatérő űrkabin és a súrlódás Szabó Dávid, 9.c.
Ökológiai állattenyésztés. Komplexitás Termőföld függő termelő tevékenység! talajvédelmi szempontok állatlétszám meghatározás 170 kg N/ha/év túllegeltetés.
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep bemutatása 9.a 4. csoport.
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
Ledó Ferenc Szentes FruitVeB+DélKerTész Elnök
Ózon, a különleges oxigén
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
A Levegő összetétele.
Atomerőművek és radioaktív hulladékok kezelése
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
Gyűjtőköri szabályzat
10 rémisztő tény a globális felmelegedésről
SZÁMVITEL.
A légszennyezés.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Agrár-környezetgazdálkodás
A napsugárzás jótékony hatásai:
Energiatermelés és környezet
Helyszín Dátum Előadó Előadó szervezete.
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Levegőszennyezés matematikai modellezése
A közigazgatás személyi állománya
A talajok szervesanyag-készlete
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep
A KÉNVEGYÜLETEK LÉGKÖRI KÖRFORGALMA
Bevezetés a környezetvédelembe
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
A GAZDASÁGI MŰVELETEK ÉS HATÁSUK A VAGYONRA
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Tóth Márton tanársegéd MFK, KGI Név.
A FÖLD NAPLÓJA-ŐSIDŐ 4.6md-2,5 md
Életfeltételek, források
A közlekedés és az idegenforgalom
A légkör anyaga és szerkezete
Munkanélküliség.
Világtenger földrajza
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
A hétköznapok kémiai biztonsága
Halmazállapot-változások
Készítette: Koleszár Gábor
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10.
Könyvbemutató rendezvény, OEE Bajai Csoport, Pörböly,
A TALAJT VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Bevezetés a környezetvédelembe
Megújuló energiaforrások
A Föld, mint égitest.
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
A bioszféra.
A Föld kőzetburka.
Energia-források: Nap geotermikus nukleáris Energia.
Elektromos töltés-átmenettel járó reakciók
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A tehetséggondozás kihívásai
Víz Víz.
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

A földi rendszer A Föld morfológiailag zárt, anyagi értelemben félig zárt, energetikailag nyitott rendszer Nyitott alrendszerek kapcsolata alkotja Bonyolult és összetett A kapcsolatokat anyag- és energiaciklusok biztosítják: vegyületek és elemek transzportja Gáz ciklusok: C, O, N; Víz-(H) ciklus; üledékes ciklusok: P, S és K, Ca, Mg, Na… stb. Biogeokémiai ciklusok: a kémiai anyagok körforgása az élettelen környezetből → az élőlényekbe, majd az élőlényekből → vissza az élettelen környezetbe.

Biogeokémiai ciklusok (általános jellemzés I.) Kémiai vagy fizikokémiai átalakulások, melyek során energia szabadulhat fel, vagy kötődhet meg Az ember megjelenése előtt létrejöttek: természetes eredetű ciklusok Az ember megjelenésével, termelési és fogyasztási hatékonysága révén, átalakítja-módosítja e ciklusokat. Pl.: Fosszilis tüzelőanyagokCO2 többlet Ólom (Pb) geokémiai ciklusa

Biogeokémiai ciklusok (általános jellemzés II.) Minden ciklust jellemezhet egy modell, mely leírja: az elem/vegyület mozgását, annak irányát, útvonalait, a tartalékokat, esetleg a mennyiségi adatokat is Dinamikus egyensúly: a ki- és belépő elem/vegyület mennyisége között egyensúly van Meghatározható a fluxus és a tartózkodási idő

A szén-ciklus

A szén-ciklus I. Szénforrások: légkör, szárazföldi élőlények, talajban szerves maradványok, kőzetek A légkörben 735 milliárd tonna, CO2 formájában  foto-szintézis (pl.: trópusi esőerdő 1-2 kg/m2/év C-t köt meg)  szervesanyag Növényevők légzése Elhalt élőlényeket lebontók Ezáltal újra visszakerül a CO2 a környezetbe. Évente 54-60 milliárd tonna keletkezik lebontással, 60 milliárd tonna pedig légzés során jut vissza.

A szén-ciklus II. A szárazföldi élővilág jelentős szénforrás: kb. 560 milliárd tonna a C-tartalma, melyből évente 1 milliárd tonna veszik el a bioszféra-pusztítás miatt: ↓ Legjelentősebb az erdőirtás: évente kb. 1 milliárd tonna szenet juttat a légkörbe!! Az erdőirtás mértékét a FAO a ‘80-as években évi 11,4 millió ha-ra becsülte → ma 16-20 millió ha/év! Csökken a zöldfelület  fotoszintézis mértéke  kevesebb CO2-t vonnak el a légkörből  globális felmelegedés Természetkárosító hatás: fajpusztulás (4-6 ezer faj/év), talajerózió

A szén-ciklus III. A talajon-talajban még nagyobb mennyiség: 1200-1400 milliárd tonna C raktározódik szerves maradványok, humusz formájában Stabilizálás: óriási biomassza és irtás utáni telepítés (növény helyére növény); instabilizálás: erdőirtás. Fosszilis tüzelőanyagok el- égetése – évi 5 milliárd tonna C kerül a levegőbe (gazdasági és éghajlati következmények) Égetés során CO2, CO, korom keletkezik (rákkeltő, légzési betegségeket okozó)

Az oxigén-ciklus

Oxigén-ciklus A természetben szabadon főként O2 formában, vagy kötötten vegyületeiben (SiO2, H2O…stb.) A földi légkör kb. 21%-a O2  napsugárzás (UV) révén hasadás O’+O2  O3(ózon)  labilitása miatt folyton képződik, elbomlik (ózonpajzs) Ózonszűrő vékonyodása: freon (CFC), N-oxidok Az élővilág fotoszintézissel O2–t termel. Ma már egyensúly, de a korábbi földtörténeti időszakokban jóval kevesebb légköri oxigén volt. Felvehető minden élőlénynek (kivéve ana-erobok), energiafedezetet biztosítja. Nem független a szén-ciklustól (sem)

Nitrogén-ciklus

A globális víz-körforgalom

A víz (hidrogén) ciklus I. A hidrogén legelterjedtebb vegyülete a H2O, ami fontos: (táp)anyagszállító közeg, hőraktár (nagy fajhő) oldószer és reakcióközeg, élettér testünk közel 70%-át teszi ki A felszíni vizek 97%-a óceánokban, 2%-a jégsapkákban és gleccserekben, 1%-a tavakban, folyókban található (0,6% felhasználható). A felszín alatti vizek a felső 5 km-es földkérgi rétegben találhatóak (60 millió km3 áll(hat) rendelkezésre). A felszín alatti víznek csak a talaj 1-2 m-es felső rétegében lévő része jelentős a ciklusban.

A víz (hidrogén) ciklus II. A napenergia tartja mozgásban  hőhatás miatt párolog a föld- (17%) és vízfelszín (83%). A növényzet transzspirációja jelentős. Csapadék formájában 76% jut vissza az óceánba és 34% a szárazföldre  a szárazföldön így víztöbblet van  folyókon át a tengerekbe jut. Viharok, özönvíz szerű esőzések, árvizek

Foszfor-ciklus „Tökéletlen” ciklus, mert üledékes (mészkő, homok, vagy foszforittelep, guano formájában) és mélységi kőzetben (gabbro) tárolódik, ahonnan nehéz a mobilizációja.