Amit a felvételiről felvételiztetőként tudni kell

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
NYELVVÁLASZTÁS A 10B 10C. LEHETŐSÉGEK • EDDIGI NYELV FOLYTATÁSA 12. OSZTÁLY VÉGÉIG • ÚJ NYELV VÁLASZTÁSA ELŐREHOZOTT ÉRETTSÉGI UTÁN.
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
Moduláris rendszerű vezetőképzés profiknak
A pedagógusminősítési rendszer
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
OKTV feladatok megoldása C#-ban
TOVÁBBTANULÁS 2012 Felvételi eljárás a középfokú intézményekbe a es tanévre.
Méltányossági elvek a közoktatásban
A Magyar Köztársaság kormánya. A középfokú felvételi változásai Arató Gergely államtitkár prezentációja december 9.
Pályaválasztási szülői értekezlet 2012 Csapókerti Általános Iskola Debrecen.
Beiskolázás. Beiskolázás Választható iskolák Középiskola Szakiskola gimnázium szakközépiskola „szakmunkásképző’ nyelvi előkészítő évfolyam.
FŐVÁROSI OKTATÁSI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁST TÁMOGATÓ PORTÁL Horváth Csaba Főpolgármester-helyettes Sajtótájékoztató október 2.
Comenius Comenius programokról általában Az egész életen át tartó tanulás Európai Uniós program egyik pályázati egysége: 1.Iskolai Együttműködések.
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
Konzultációs nap – Minőségfejlesztési Iroda szeptember 18. Fekete Krisztina Fókuszban a formahibák.
2007. ÉVI FELVÉTELI ELJÁRÁS. JELENTKEZÉS / 1. A jelentkezés – az e célra szolgáló – jelentkezési lap benyújtásával történik. A felvételi jelentkezési.
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Biztos Kezdet Gyerekház Dokumentációs rendszer
Szakirányválasztási eljárás - Orientációs eljárás.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
KLNOMH Vásárhelyi Pál Általános Iskola OM azonosító: P ÁLYAVÁLASZTÁS- I SKOLAVÁLASZTÁS Továbbtanulási tájékoztató
Általában a kétszintű informatika érettségiről. Források, ahol utána nézhetünk részletesebben:
A bűvös 200 pont….
Tudnivalók a továbbtanulásról
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
ügyvivő szakértő, országos versenyszervező
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Felvételi Központi írásbeli Jelentkezni ig lehet. Bárhol meg lehet írni, de az értékelő lap másolatát a jelentkezési laphoz csatolni.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
FELVÉTELI A KÖZÉPFOKÚ ISKOLÁKBAN A 2013/2014. TANÉVBEN A 2013/2014. tanévben lezajlott eljárás.
Pedagógus értékelési rendszer
Bentlakásos intézmények kiváltása – TIOP /1
Gyakorló óra 5/12.
Felvételi tájékoztató
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
Középiskolai beiskolázás a 2014/2015-ös tanévre Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal 5000 Szolnok, Kossuth Lajos út november 18.
MOBILROBOT-PROGRAMOZÓ VERSENY. A verseny célja: programozás iránt fokozottan érdeklődő diákok számára, lehetőséget biztosítani arra, hogy tudásukat, kreativitásukat.
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2017/2018-as tanévre szeptember 14. Balázs Lászlóné igazgatóhelyettes.
Szülői értekezlet A KÖZÉPFOKÚ ISKOLÁKBA TÖRTÉNŐ JELENTKEZÉS RENDJE ÉS A FELVÉTELI ELJÁRÁS GYAKORLATI TUDNIVALÓI.
A felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium.
Célja A minősítés célja a közalkalmazott munkaköri feladatai ellátásának megítélése, az ezt befolyásoló ismeretek, képességek, személyi tulajdonságok.
Digitális generáció az iskolapadban Bedő Ferenc
FÜZÉKI DÍJ Javaslat a díj eljárásrend megújításra.
Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny __________________________________________________________________________________________________________.
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
AZ IKSZ 50 ÓRÁJÁNAK INTÉZMÉNYI SZINTŰ TERVEZÉSE
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Szupervízió A szupervízió a változás generátora 3. Szint Gondolati
Játszótéri biztonság az új szabályozások tükrében
Regionális konferencia
A Kézmosás Világnapja A Kossuth Lajos Gimnázium Tiszaigari Általános Iskolájában
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
FELVÉTELI Berzsenyi Dániel Gimnázium 1858
a középfokú iskolai felvételi eljárás rendje
DARUS a gyermekekért.
Kompetencia alapú szakoktatás
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Középfokú felvételi eljárás
Felvételi a középfokú iskolákban a 2014/2015. tanévben
Középfokú oktatási intézmények
SZFP II Hazai Peer Review – 2009 A Peer Review Jelentés V. előadás
Középfokú felvételi eljárás
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Pályaválasztási szülői értekezlet
Előadás másolata:

Amit a felvételiről felvételiztetőként tudni kell Nagyon figyelj! Gondolj arra, hogy rólad is lehetne szó, a te gyerekedről is lehetne szó! 2019. március 04. Lajos

Célok Szeressenek belénk Döntés Befogadó iskola – mindenki iskolája: kinek nem vagyunk alkalmasak? Minden gyereknek megjár a teljes figyelem – tudod: te is lehetnél, a tiéd is lehetne…

Szerkezet 2 szakaszból áll Egyéni beszélgetést lefolytató egyéni kisbizottság – itt kezd minden felvételiző Együttműködési képességet és szándékot vizsgáló csoportos kisbizottság – itt fejezi be minden felvételiző Tilos arról beszélni, hogy hányadik helyen jelölte a Kürtöt, ha ő maga kezd róla szólni, akkor se menjünk bele, a döntésnél ne vegyük figyelembe ezt az infót Titoktartás! Jegyzetek lapja

Kategóriák „Feltétlenül igen” (nagyon való a Kürt a felvételizőnek, megkapja a szóbeli maximális 33 pontját) „Igen” (való a Kürt a felvételizőnek, viszont nem kap pontot) „Nem” (nem vagyunk alkalmasak a felvételizőnek, nem kap pontot a szóbelire, nagyon kevesen szoktak a „nem” kategóriába kerülni)

Döntési rendszer az egyes napok során a kisbizottságokban Diák / csoportnyi diák kimegy: a felvételi közben diszkréten készített jegyzeteket ki lehet egészíteni, lehet egymástól infót kérni – csak infót!!! Nap végéig semmiféle minősítést ne osszatok meg egymással Nap végén: mindenki egyénileg dönt (minden felvételizőnek ad egy pontot, 1-től 10-ig) – ekkor még mindig nincs megbeszélés Ezután a pontok ismertetése Ezután érvelési lehetőség – minden diák neve elhangzik - mindenki megszólal minden diákról (te is lehetnél, a tiéd is lehetne…) Ezután aki akarja, megváltoztathatja a döntését egyénileg A nap döntéseinek rögzítése

Döntési rendszer a felvételi végén a kisbizottságokban Az utolsó nap végén, a nap zárását követően, mindenki átnézheti az összes döntését és módosíthat, ha akar A változtatott döntések ismertetése Érvelési lehetőség Ezután aki akarja, utoljára megváltoztathatja a döntéseit egyénileg A VÉGSŐ DÖNTÉS: a) lehetőleg konszenzussal b) az egyéni kisbizottságok 7 felvételizőnek adnak 33 pontot, néhány diáknak esetleg „nem” minősítést adnak c) a csoportos kisbizottságok 14 felvételizőnek adnak 33 pontot, néhány diáknak esetleg „nem” minősítést adnak d) mindenkit sorrendbe kell rakni e) az el nem jövők miatt a 7-14 fős kvóták módosulhatnak Diák munkatársainktól ekkor elköszönünk A plusz információk (testvér, munkatárs támogatottja) itt lesznek tudhatók - a kisbizottság felnőtt tagjai módosíthatják még a döntéseket

Döntési rendszer a felvételi végén a NAGY bizottságokban A VÉGSŐ DÖNTÉS: 14 felvételiző kap 33 pontot (7 az egyik és 7 a másik egyéni kisbizottságból) Néhány felvételiző esetleg „nem” minősítést kap (lásd később) Mindenkit, aki nem 33 pontos, sorrendbe kell rakni „Munkatárs támogatottja” kategóriába ekkor lehet kerülni: ehhez a támogató munkatársnak személyesen kell megjelennie a NAGY bizottság előtt (lásd később) - EZT MEGELŐZŐEN TILOS BÁRMILYEN INFORMÁCIÓÁTADÁS! A testvérek a 14 fő felett kap(hat)nak 33 pontot NAGY bizottságonként ekkor kell kialakítani az SNI és BTMN kategóriába tartozó diákok sorrendjét: külön kell sorba állítani az SNI és külön a BTMN diákokat: ők a 14 főn belül számítanak, rendelkezésre álló kvótákat az FB tudatni fogja Lehetőleg nem mechanikusan, hanem megegyezéssel dönteni mindenben Az egyéni kisbizottságok azonos helyein álló felvételizők között a csoportos kisbizottsági helyezésük dönt Az egyes bizottságok egymástól nem tudnak helyeket elvenni, hiszen minden bizottság azonos számú felvételizőt látott, akik a lehető legazonosabb összetételben lettek az egyes bizottságokhoz beosztva

Feladatok a felvételi végén a NAGY bizottságokban A „nem” kategóriába sorolt diákokról, illetve a 33 pontot nem kapott testvérekről, az okokat ismertetve, a NAGY bizottság az iskolavezetőnek és a pedagógiai vezetőnek beszámol. Az iskolavezető és a pedagógiai vezető bizottsági döntéssel való egyet nem értése esetén a NAGY bizottság újabb vitát követően újra dönt: megváltoztatja vagy fenntartja a döntését. A NAGY bizottság tagjai minden döntésüket bediktálják az előre elkészített dokumentumba, és papíron, valamennyi bizottsági tag aláírásával ellátva átadják a Felvételi Bizottságnak. Ha semmilyen kérdés nem merül fel ennek során, munkájuk lezárul. Egészen eddig a pontig a NAGY bizottság minden tagjának jelen kell lennie.

Specialitások Ha a nyolcadikos felvételiző egy jelenlegi vagy volt kürtös diák testvére, akkor ezt a tényt feltétlenül figyelembe kell venni. Ilyen diákot csak akkor utasíthatunk el, ha megnyilvánulásai, jelenléte kirívóan szélsőségesek, ha az együttműködésre való hajlandóság egyáltalán nem látszik. Minden más esetben automatikusan a szóbelin maximumot, 33 pontot kap. Ha a nyolcadikos felvételiző egy jelenlegi kolléga támogatottja, akkor ezt a tényt figyelembe lehet venni. Ahhoz, hogy egy diák a „támogatott” kategóriába kerüljön, egyrészt a kollégának előzetesen kell írnia egy rövid ajánlást, amelyet minden, az érintett diákot felvételiztető felnőtt megismer egy adott ponton, másrészt a NAGY bizottság végső döntésénél személyesen is meg kell jelennie (ez az adott ajánló felnőtt felelőssége), és ismertetnie kell, hogy milyen érvek alapján szeretné a „támogatott” kategóriába helyeztetni a diákot. A „támogatott” kategóriába való bekerülésről a teljes NAGY bizottság dönt. A „támogatott” kategóriába kerülő diák a szóbelin maximumot, 33 pontot kap.

Kommunikáció A szóbeli felvételi alkalmával kiosztott tájékoztató csomagban a szóbeli pontozási rendszere is benne lesz Ha a szóbelin „lepontozott” diák vagy szülője megkeresi az iskolát, az iskolavezető visszahívását ígérjük, ehhez felírjuk az érdeklődő nevét, elérhetőségét, a diák nevét. Az iskolavezető a fent leírtak alapján fog beszélni a jelentkezővel, (újra) ismerteti a rendszert Csak az iskolavezető kommunikál ezekkel a családokkal