Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZFP II Hazai Peer Review – 2009 A Peer Review Jelentés V. előadás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZFP II Hazai Peer Review – 2009 A Peer Review Jelentés V. előadás"— Előadás másolata:

1 SZFP II Hazai Peer Review – 2009 A Peer Review Jelentés V. előadás

2 A TOVÁBBI INTÉZMÉNYFEJLESZTÉS ALAPJA!
Peer Review Jelentés A Peer Review külső értékelés végső dokumentuma. Minden egyes Peer Review esetében készül. Peer-ek készítik. Az értékelt intézmény számára készül. A TOVÁBBI INTÉZMÉNYFEJLESZTÉS ALAPJA! A Peer Review Jelentés a külső értékelés végső dokumentuma. 2008. évi tapasztalatok alapján: A Jelentés elkészítése a legnehezebb része a munkának, a szintetizálás és a megfogalmazás okoz gondot.

3 A Peer Review Jelentés készítése (1)
A Peer Team Vezető felelős érte. Azonban a csoport minden tagja részt vesz az elkészítésében. A munka felosztása (pl. minőség területenként). Írását már a Peer Látogatás során el kell kezdeni. Véleményeztetni kell az értékelt intézménnyel. A Peer Review Jelentés elkészítésért a Peer Team vezetője a felelős, azonban minden Peer-nek hozzá kell járulnia, részt kell vennie a jelentés elkészítésében. (Ennek lehetséges és hasznos eszköze lehet az ún. Minőség terület értékelő lap, amelyet a Peer-ek egyenként kitöltenek és amelyen először szövegesen értékelnek minden egyes minőségterületet, majd erősségeket és fejlesztendő területeket határoznak meg, megfogalmazzák fejlesztési javaslataikat, választ adnak az intézmény speciális értékelési kérdéseire, és ezt elküldik a Peer Team vezetőnek. Formanyomtatvány: Minőség terület értékelő lap) Arra is lehetőség van, hogy a Peer-ek felosztják egymás között a minőségterületeket, így a Minőség értékelő lapot / jelentés részt egy adott minőségterületre készítik csak el, ezt elküldik a Peer Team vezetőnek, aki a saját értékelő megállapításaival kiegészítve összesíti azokat, azaz elkészíti a Peer Review Jelentést. Hasznos tanács, hogy a jelentés megírását már a Peer Látogatás során el kell kezdeni: mihelyst a Peer-ek visszatérnek a saját munkakörnyezetükbe, kevés idejük jut a jelentés befejezésére, valamint az összes Peer közötti közvetlen, személyes kommunikációra általában már nincs lehetőség a látogatás után. Jó gyakorlat: A minőségterület értékelő lapot már az első napon elkezdték írni az értékelők, ez könnyítette a munkát + áttekintették, felülvizsgálták a kapott információk tükrében a csoportos értékelés megállapításait.

4 A Peer Review Jelentés készítése (2)
Mi alapján készül? csoportos értékelő könyv, helyszíni tapasztalatok, interjú jegyzetek, Peer-ek egyeztetett megállapításai, záró megbeszélés, szóbeli visszajelzés, Peer-ek egyeztetett fejlesztési javaslatai. A Jelentés elkészítését megkönnyítheti, ha már az egyéni értékelő könyv megállapításainak megfogalmazását figyelmesen készítjük! A Peer-eknek közös nevezőre (konszenzusra) kell jutniuk a Peer Review fő megállapításait és eredményeit illetően. Ennek érdekében fontos, hogy a Peer-ek közös következtetésekre, megegyezésre jussanak már a Peer Látogatás alatt, azaz egyeztetett javaslatokat kell tenniük az eszmecserék, viták és érvelések végén. Ha ez nem valósul meg, akkor a különböző álláspontokat kell prezentálni a jelentésben.

5 A Peer Review Jelentés tartalma
Az értékelt szakképző intézmény bemutatása A Peer Review eljárás, az értékelés folyamatának leírása A vizsgált minőségterületek (SZÖM II. alkritériumok) egyenkénti értékelése: szöveges értékelés, erősségek, fejlesztendő területek, Peer-ek fejlesztési javaslatai Átfogó értékelés Mellékletek A Peer Review Jelentés a SZÖM II. Adottságok oldali alkritériumaira (minőség területek) készül, a kapcsolódó Eredmények alkritériumok értékelési megállapításainak, valamint a Peer Látogatás tapasztalatainak a figyelembevételével! A jelentésnek tartalmaznia kell a Peer Review megállapításainak leírását (szöveges értékelés), valamint ezen megállapítások, eredmények értékelését a „bíráló, kritikus kollégák” (a Peer-ek) által – az egyes minőség területenként és átfogóan egyaránt: rá kell mutatni az erősségekre és a fejlesztendő területekre. A Peer-ek által tett és megfontolásra ajánlott fejlesztési javaslatok szintén a jelentés részét képezik. Választ kell adni az intézmény Peer-ekhez intézett speciális kérdéseire is. Átfogó értékelés: összefoglaló, áttekintő értékelés az összes minőségterületről, az erősségekről és a fejlesztendő területekről, a szerzett tapasztalatokról. Külön fejezetben kell feltüntetni azokat a megállapításokat is, amelyeket a Peer-ek fontosnak tartanak megemlíteni, ugyanakkor azok nem kötődnek egyik vizsgált minőség területhez sem. Mellékletek: pl. a Peer Látogatás programja, interjú programok Formanyomtatvány: Peer Review Jelentés

6 FORMANYOMTATVÁNY Peer Review Jelentés
Az előző gyakorlat során a jelentés formanyomtatvánnyal kapcsolatosan összegyűjtött kérdéseket itt beszéljük át. A formanyomtatvány kivetíthető Word formátumban. A Peer Review jelentés a SZÖM II. Adottságok oldali alkritériumaira (minőség területek) készül, a kapcsolódó eredmények alkritériumok értékelési megállapításainak figyelembevételével! A jelentésnek tartalmaznia kell a Peer Review megállapításainak leírását, valamint ezen megállapítások, eredmények értékelését a „bíráló, kritikus kollégák” (a Peer-ek) által – átfogóan és az egyes minőség területenként egyaránt. Rá kell mutatni az erősségekre és a fejlesztendő területekre is. A Peer-ek által tett fejlesztési javaslatok szintén a jelentés részét képezik. Átfogó értékelés: összefoglaló, áttekintő értékelés az összes minőségterületről, a szerzett tapasztalatokról. Mellékletek: pl. a Peer Látogatás programja, interjú programok A jelentés egyes pontjainak tartalmát minta alapján pontosítani kell és be kell mutatni a képzésen, hogy mindenki számára egyértelmű legyen: mit és miért kell a jelentésben rögzíteni.

7 ADJON ÉRTÉKET A VISSZAJELZÉS!
Alapelvek A Peer Team konszenzusos megállapításait tartalmazza. Különböző értékelői álláspontok megjelenítése. A záró megbeszélés során már ismertetett tényeket feltétlenül tartalmaznia kell. Lehetőséget kell adni az értékelt intézmény számára a véleményezésre, visszacsatolásra, ezeket be kell építeni a végső jelentésbe. ADJON ÉRTÉKET A VISSZAJELZÉS! A jelentés gerincét azok a fő megállapítások, eredmények, adják, amelyeket a Peer-ek már bemutattak a szakképző intézménynek a záró megbeszélés során. Amennyiben a Peer Review ütemezése erre lehetőséget ad, az elkészült jelentést el lehet küldeni a szakképző intézménynek, véleményezésre, azaz az értékelt intézmény visszajelzést adhat a Peer Team számára a jelentés tartalmát illetően. Ebben az esetben az értékelő csapatnak ezeket az észrevételeket, megjegyzéseket figyelembe kell vennie a végleges jelentés elkészítése során. Amennyiben erre nincs lehetőség, úgy a Peer-ek a Peer Látogatás során szerzett információk és tapasztalatok, valamint a záró megbeszélésen az intézmény számára adott szóbeli visszajelzés (megállapítások, javaslatok) alapján, egymással egyeztetett módon elkészítik részletes jelentésüket, és megküldik azt a fogadó – értékelt – intézmény számára.

8 Szóbeli visszajel-zés
Peer Review Jelentés 1. Záró megbeszélés a Peer Látogatás alkalmával Az eredmények szóbeli ismertetése, visszajelzése A szakképző intézmény szóbeli reagálási lehetősége Szóbeli visszajel-zés 2. Peer Review Jelentés tervezet A jelentés tervezet elkészítése a Peer Team vezető koordinálásával, minden Peer hozzájárulásával max. 2 hét Írásos jelentés 3.Véleményezés a szakképző intézmény által Megvitatás a munkatársak és a vezetés körében Észrevételek és módosítási javaslatok, kérések 2-3 hét 4. Végleges Peer Review Jelentés A végső jelentés megküldése a szakképző intézménynek Szakképző intézményen belül: tájékoztatás és az eredmények kommunikálása 1 hét A Peer Review Jelentés elkészítésének optimális ütemezése. Most ennél sokkal kevesebb idő fog rendelkezésre állni. A javításra, fejlesztésre szoruló területeket a Peer-ek jelzik a záró megbeszélésen, a szóbeli visszajelzés alkalmával, továbbá a Peer Review Jelentésben is, valamint javaslatokat tesznek a jövőben végrehajtandó változtatásokra, azok lehetséges menetére is. Ez alapján az intézménynek fejlesztési akciókat, javító intézkedéseket kell megterveznie és megvalósítania. 5. Akcióterv az értékelés eredményeinek alapján Fejlesztési akciók megvalósítása

9 A jó visszajelzés Koncentráljunk a lényegre (kulcsfontosságú erősségek és fejlesztendő területek)! Teljes, egész és érthető mondatokat írjunk! Használjuk az intézmény megfogalmazásait! Kerüljük a visszajelzésben az anekdotikus megfo-galmazásokat! Minimálisan elvárható dolgokat, törvényi kötelezettségeket ne emeljünk ki erősségként! Legyen kellően tapintatos a megfogalmazás! Kerüljük a SZÖM II. szöveg / kérdések visszacsato-lását, főleg mindenféle értelmezés nélkül!

10 Köszönöm a figyelmet!

11 Kérdések Kérdezzük meg, hogy minden érthető volt-e, van-e kérdésük.

12 Beküldendő dokumentumok
Koncentráljunk a lényegre (kulcsfontosságú erősségek és fejlesztendő területek)! Teljes, egész és érthető mondatokat írjunk! Használjuk az intézmény megfogalmazásait! Kerüljük a visszajelzésben az anekdotikus megfo-galmazásokat! Minimálisan elvárható dolgokat, törvényi kötelezettségeket ne emeljünk ki erősségként! Legyen kellően tapintatos a megfogalmazás! Kerüljük a SZÖM II. szöveg / kérdések visszacsato-lását, főleg mindenféle értelmezés nélkül! 12


Letölteni ppt "SZFP II Hazai Peer Review – 2009 A Peer Review Jelentés V. előadás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések