Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A klaszterek jogállása, jogi szabályozása Magyarországon
Advertisements

A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Fenntartható utak Jogi Bizottság. JOGI SZEMLÉLET KÖZGAZDASÁGI SZEMLÉLET MÉRNÖKI SZEMLÉLET.
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
15. tétel.
Kartellgyanús közbeszerzés?
Konzultációs rendezvénysorozat I október 24. Alkalmasság igazolása, alvállalkozók, kapacitást nyújtó szervezetek KÖZBE-SZERDA.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
A közbeszerzési törvény módosítása I.
9. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november TAKEOVER SZABÁLYOZÁS EURÓPÁBAN: EGY TAGÁLLAM, EGY TAGJELÖLT ÉS EGY LEENDŐ.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
CLV Partners Ügyvédi Iroda
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
Állam munkavédelmi feladatai
A fogyasztók tájékoztatása
Versenyjog és fogyasztóvédelem
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
A KBT ÁPRILIS 1-TŐL HATÁLYOS MÓDOSULT RENDELKEZÉSEI
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
A Kbt évi módosításai KÖSZ január 15. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
1.Szabályozási kérdésekSzabályozási kérdések 2.Az ügyvédi és tanácsadói tevékenységekAz ügyvédi és tanácsadói tevékenységek 3.Közbeszerzési szabályozásKözbeszerzési.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
A házon belüli beszerzések („In-house” beszerzés)
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
Közbeszerzési tudnivalók A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek.
Szemelvények a Kbt. legfrissebb módosításaiból február 10. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
A közbeszerzési törvény módosulása
Átláthatósági megállapodások Transparency International szeptember 29.
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A versenytörvény módosítása
1 KÖZBESZERZÉS KÖTELEZETTSÉGE A PÁLYÁZATOK MEGVALÓSÍTÁSA SORÁN, A KÖZBESZERZÉS FŐBB SZABÁLYAI Előadó: Dr. Schablauer Péter vezérigazgató Magyar Közbeszerzési.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Üzleti Jog I. Versenyjog I. Dr. Pázmándi Kinga Tanszékvezető e.doc. Üzleti Jog Tanszék.
Közbeszerzés változásai Miskolc, november 22.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Tárgyalásos eljárások VII szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
A cégeket érintő közbeszerzési szabályok jelentősebb változásai az új Kbt. alapján Előadó: dr. Starcsevics Balázs közbeszerzés tanácsadó Első Magyar Önkormányzati.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Általános eljárás IV szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A közigazgatási eljárás II.
A közbeszerzési szerződések teljesítésének és módosításának ellenőrzése dr. Bakos Balázs január 31.
Előzetes piaci konzultáció
A Versenyjogi szabályozás rendszere Dr. Pázmándi Kinga
a közbeszerzésekről szóló hatályos törvényben
Közbeszerzési tudnivalók
A folyamatba épített ellenőrzés
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
Dr. Kovács László főtitkár
2018. november 15. Varga Ervin Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Államtudományi és Közigazgatási Kar Közbeszerzési tanácsadó szakirány továbbképzési szak.
Közbeszerzési Döntőbizottság
„Az elektronikus közbeszerzés eddigi tapasztalatai” „Lak Vilmos”
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A közbeszerzési eljárás.
Az elektronikus közbeszerzés bevezetése és várható hatásai
Közbeszerzési Hatóság
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
A Közbeszerzési Hatóság szerződésellenőrzési tapasztalatai
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG HIRDETMÉNYELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGE
Közbeszerzési Döntőbizottság
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása Füzesi Géza irodavezető GVH Felderítő Iroda

Közbeszerzés és versenyjog kapcsolata A hazai közbeszerzések egyik alapelve, hogy a közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérő köteles biztosítani, a gazdasági szereplők pedig tiszteletben tartani a verseny tisztaságát, átláthatóságát és nyilvánosságát. Ez azt jelenti , hogy egy-egy közbeszerzési eljárás során ez a kötelezettség együttesen terheli a közbeszerzési eljárásban résztvevő valamennyi felet. Azonban míg az ajánlatkérő számára ez aktív magatartást jelent (az ajánlattételi felhívás közzététele, alapelvi előírások teljesülésének, betartatása, ellenőrzése), addig az ajánlatadók számára passzív magatartást („verseny tisztaságának tiszteletben tartására”) ír elő.

Közbeszerzés és versenyjog kapcsolata Versenyfelügyeleti munkája során a GVH figyelemmel kíséri a piacok működését és a versenyjogba ütköző magatartások, a verseny jelentős mértékű csökkenésével fenyegető folyamatok esetén hatósági eszközökkel beavatkozik a piaci folyamatokba, érvényesítve a magyar versenytörvény és az európai uniós versenyjog szabályait. Ez a hatósági jogalkalmazói tevékenység a leghangsúlyosabb a GVH feladatai, tevékenységei között. E feladatkörében a GVH mint versenyhatóság fellép többek között a versenyt korlátozó megállapodások (különösen a kartellek) ellen.

Kartell = Legfőbb gonosz Olyan, versenytársak közötti megállapodás, amely közvetlenül vagy közvetve a termék vagy szolgáltatás vételi vagy eladási árának rögzítésére irányul Olyan, versenytársak közti megállapodás, amely a piac felosztására irányul Olyan, versenytársak közti megállapodás, amely a termelési, eladási kvóták meghatározására irányul. Információs kartell = A versenytársak versenytárgyaláson való összejátszása egymással.

Korrupció vagy közbeszerzési kartellek? Koordinált magatartás Ajánlatadó Korrupció Koordinált magatartás Ajánlatadó Ajánlatkérő

Nem versenyzői kimenet + többlet profit Közös eredmény Kartell Korrupció Nem versenyzői kimenet + többlet profit

Korrupt befolyásra utaló jelek a közbeszerzésben Korrupt befolyás - a nem megfelelő kiválasztás, indokolatlanul magas árak, a szükségletet jelentősen meghaladó mennyiség felvásárlása, rossz minőségű, késedelmes teljesítés vagy nem teljesítés elfogadása. Titkolt összeférhetetlenség – szerződő szervezet és/vagy megbízottja, eljáró tanácsadó, valamint ajánlatadó közötti titkolt személyi és pénzügyi kapcsolatok . Összejátszás alapján megadott műszaki leírás - az ajánlattételi felhívás olyan műszaki leírást tartalmazhat, amely egy meghatározott ajánlattevő adottságaihoz lett igazítva, vagy melynek kizárólag egy ajánlattevő felel meg.

Korrupt befolyásra utaló jelek a közbeszerzésben Egyenlőtlen feltételek mellett történő ajánlattétel Az ajánlatkérő vagy megbízottja a kivételezett ajánlattevőt olyan hasznos belső információkkal látja el, amelyek a többi ajánlattevő számára nem hozzáférhetőek. A kivételezett ajánlattevő lehetőséget kap az ajánlatkérőtől, hogy számára kedvező módon véleményezze, javasolja, vagy adott esetben maga írja meg az eljárás indító felhívás tartalmát.

AGVH felderítési eszközei a közbeszerzési kartellek ellen Informátorok Panaszosok Bejelentők Módszertan (adat és információ elemzés) INTERNET Ajánlatkérők jelzései Engedékenység

A GVH egyéb eszközei a közbeszerzési kartellek ellen Új (2015. évi) KBt.36.§ (3) bekezdés Amennyiben a közbeszerzésekért vagy az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszter a közbeszerzési eljárások, továbbá közbeszerzési szerződések, illetve építési vagy szolgáltatási koncessziók és ezek módosításainak közbeszerzési-jogi ellenőrzése során a Tpvt. 11. §-a, vagy az EUMSZ 101. cikke szerinti rendelkezések nyilvánvaló megsértését észleli vagy azt alapos okkal feltételezi, a Tpvt. bejelentésre vagy panaszra vonatkozó szabályai szerint a Gazdasági Versenyhivatalnak megtett jelzés során – a minősített adat kivételével – jogosult a Gazdasági Versenyhivatalnak átadni az érintett közbeszerzés, szerződés, építési vagy szolgáltatási koncesszió, illetve ezek módosításai ellenőrzése révén rendelkezésére álló bármely adatot.

A GVH egyéb eszközei a közbeszerzési kartellek ellen Kapcsolat a nyomozóhatóságokkal (Btk.420.§) Ajánlatkérői oldal tájékoztatása (Kartellgyanús közbeszerzés? c. kiadvány) Akkreditált tananyag a közbeszerzési kartellekről www.megfeleles.hu és www.gvh.hu kartell.gvh.hu (microsite) – Engedékenység kampány Kartell Chat

Köszönöm a figyelmet!