József Attila: A Dunánál

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
Advertisements

Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
A VÉDŐNŐK SZEREPE AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉBEN Puskás Gabriella AZ EMLŐRÁK GYÓGYÍTÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY BUDAPEST.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A Határtalanul! Erdélyben program célkitűzései Sport és turizmus.
Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Nemzeti Audiovizuális Archívum
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
József Attila: A Dunánál
Az „első lépés” TÁMOP
Összeállította: Horváth Józsefné
2016.május 3-4. Kedd- Szerda Esztergom
„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.” (Kosztolányi Dezső)
Videojáték.
Mayer József Budapest február 27.
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
RÁDIÓRENDSZEREK Képi jelek Győr.
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
A Széll Kálmán tér irányú vágánnyal létesít közvetlen kapcsolatot b.)
Magyarország földtana - rövid áttekintés -
Csongor és Tünde és a Varázsfuvola
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
A SZENTHÁROMSÁG.
A Varázsfuvola - Csongor és Tünde
Meghatározása, formái, mikéntje és „forrásai”
Bevezetés a nyelvtudományba
a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét,
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Standardizálás.
A Széll Kálmán tér irányú vágánnyal létesít közvetlen kapcsolatot b.)
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Természettudományi kiselőadás címe
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
3. A robot képernyőmenüje
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
A klinikai gyógyszerészet jövőképe a köztestületi célrendszerben
Környezeti Kontrolling
Szervezet-fejlesztés
Új pályainformációs eszközök - filmek
Természetismereti kirándulásra való felkészüléshez javaslat
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
TUDATOSSÁG ÉLJÜNK A JELENBEN.
A szállítási probléma.
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
Színházi élet - Németh Antal
Útravaló verseimmel Madách Imre Utolsónak szánt költeménye,
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Oféliák színháza.
Előadás másolata:

József Attila: A Dunánál „A rakodópart alsó kövén ültem, néztem, hogy úszik el a dinnyehéj.” G:\Magyar\Művek\A DUNÁNÁL (Kaszás Attila) - remix.avi

Keletkezés - téma A Szép Szó különszámában jelent meg: Mai magyarok régi magyarokról (1936) Programvers-jelleg: az ontológiai egység bizonyítása / kísérlet a tiszta műfajok visszaállítására A személyes és közösségi emlékezet verse: J. A. saját származásán keresztül igazolja a (Duna menti) nemzetek összefogásának szükségességét.

Műfaj minta: a klasszikus pindaroszi óda téma: összefogás, összetartozás felépítés: 3 számozott egység versindító helyzet: konkrét, de reflexióra késztet (1) reflexiók (2) következtetések(3) hangvétel: fokozatosan emelkedő

cím egyszerre jelöli meg: a fő témát, a központi motívumot, és a versindító szituációt egyidejűleg utal a tájleíró jellegre és a nemzeti problémakörre evokatív: Petőfi verseit is megidézi: A Dunán, A Tisza).

Szerkezet - motívumok A számokkal elválasztott egységeket motívumok kötik össze az idő, a munka, az emlékezés motívumai gyermek-szülő motívum Központi motívumrendszert alkot a víz, melynek centrumában a Duna áll: utal a magyarság európai szerepére az állandóság és a változás közös szimbóluma

1. szakasz Az 1. szakasz az alapszituáció megragadásával indít: a költő önszemléletében a külső tárgyi valóság és a belső tudatállapot egymásba fonódik (Mintha szivemből folyt volna tova,/zavaros bölcs és nagy volt a Duna). A szakasz központi képe a Duna, melyet jelképpé növeszt a hasonlatok sorozata. A folyó egyszerre lesz a személyes és az egyetemes emberi sors szimbólumává (ld. életszakasz-hasonlatok: mint az izmok, ha dolgozik az ember; mint édesanyám, ringatott; mint...temetők) Sőt, egyfajta, az egész mindenséget meghatározó archévá, őselvvé is magasztosul, hiszen az örök változás elvét hordozza magában (ld. esőmotívum: el is áll; cseperész; hosszú eső; örök eső).

2. szakasz A 2. szakasz paradox képek sorozata: a költő személyes létezésének paradoxonát állítja a középpontba. Múlt és jelen egymástól elválaszthatatlan: ami elmúlt, itt van velünk, jelenünk viszont folyamatosan formálja a múltat (Enyém a múlt és övék /az ősöké/ a jelen). - A második részt szervező képek az egy, az egység, a keleti filozófiák tanításához éppúgy kapcsolódnak, mint Plótinosz gondolataihoz, aki mindent az Egyre vezetett vissza. A hellenisztikus gondolkodónál is a kezdeti ősegységből alakult ki a kettős világ. (A korreszpondencia elve – ld. Baudelaire.)

3. szakasz A harmadik rész a tárgyból levonható magatartásformát és mintát tartalmazza. Az 1-2. vsz. a történelmi–szociális egységet hangsúlyozza, de közben személyes léttörténetének nyitányát is feltárja a költő. Ez a megállapítás 1936-ban, az erősödő fajelmélet időszakában hittétel az embereket, emberiséget a fajon, származáson túl összekötő lényegi–nembeli összetartozás mellett. - A lírai én a szakasz 3. strófájában föllép a szelektív emlékezet és történelemfelfogás ellen, akár osztályszempontból (Werbőczi és Dózsa), akár a nemzeteszme jegyében (Árpád és Zalán) történik a szelekció.

Zárlat Az utolsó strófa a sor elejére vetett és itt nyomatékosított E/1. személyű személyes névmással a lírai én szerepét és feladatát hangsúlyozza. A bonyolult filozófiai és bölcseleti fejtegetés után az első mondat egyszerű kijelentése („Én dolgozni akarok”) rendkívül nyomatékossá válik. A Duna-kép újbóli megjelenése keretet ad az ódának, és lehetőséget teremt a fő következtetés megfogalmazására: a múlt bevallása és számbavétele lehet a kiindulópontja a jövőbe irányuló jelenbeli cselekvésnek.

Összegző gondolatok A vers a ma embere (magyarja) számára is lényeges üzenettel bír, a nemzeti sérelmek tisztázását és a nemzetek közötti megbékélést szorgalmazza a jövő építésének nevében. József Attila nem tesz különbséget jelen, múlt és jövő között - mindhárom ugyanolyan fontos, hiszen „egymást ölelik”, akár a Duna hullámai.

G:\Magyar\Művek\József Attila- A Dunánál [Latinovits Zoltán] (Tomanek - Poetry & All that jazz I.-cut).avi