Nemzetközi magánjog II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
HETEDIK KÖNYV ÖRÖKLÉSI JOG.
Reklámállítások megítélése Balogh Virág május 5.
 Csjt. nem határozza meg  Fogalma a történelem folyamán módosult  A jogirodalom alapján:  Szövetség - szerződés?  Férfi.
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Szabadka, november A CARTESIO-ÜGY: ITT A SZÉKHELY, HOL A SZÉKHELY? KLENANC Miklós (Szegedi.
Nemzetközi magánjog Követelmények.
Az öröklés nemzetközi magánjogi kérdései
KÜLFÖLDIEK NÉVVISELÉSE
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A nemzeti vámjogszabályok
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
Bevezetés.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
Cselekvőképesség fajtái
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Nemzetközi magánjog 1. Szellemi alkotások, dologi jog, családi és öröklési jog kollíziós szabályai dr. Glavanits Judit.
Családtámogató ellátások
Nemzetközi magánjog 1. Nemzetközi kollíziós magánjog
Migráció és nemzetközi jog
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Közrendi kérdések az EU új öröklési rendeletével kapcsolatban Dr. Tóth Benedek egyetemi tanársegéd SZTE-ÁJTK Nemzetközi Magánjogi Tanszék.
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
JOGTANI ALAPISMERETEK I. Jogfogalom II. A jogi norma szerkezete III. Érvényesség – hatályosság IV. Jogviszonyelmélet.
Az első házasok kedvezménye
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A közigazgatási eljárás II.
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
A bírósági végrehajtás I.
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlődése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, november 16.
A bizalmi vagyonkezelés és az öröklési jog kapcsolata
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
A közigazgatási perek április 3..
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
JOGTANI ALAPISMERETEK
Polgári perjog előadás
Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság
A jogforrási rendszer II.
Kompetenciák 1. Joghatóság
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
A külföldi állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának főbb jellemzői I. félév szeptember 12.
Nemzetközi magánjog II.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Nemzetközi magánjog II.
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Közbeszerzési Hatóság
Nemzetközi magánjog II.
A jogrendszer tagozódása
Az EU jogrendszere őszi szemeszter Szegedi László NKE-ÁKK
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Nemzetközi magánjog II. 10. Rész A külföldi jog alkalmazása

Amikor a bíróság, vagy más hatóság egy nemzetközi elemet tartalmazó jogviszonnyal szembesül… Eldönti, hogy a nemzetközi elem „jelentősnek” minősül-e. Eldönti, hogy van-e joghatósága. - a joghatóság egy állam bíróságaira (szerveire) általában vonatkozik. A konkrétan eljáró szervet a hatásköri és illetékességi szabályok határozzák meg; - a joghatóság nem jelenti azt, hogy az adott állam jogát kell alkalmazni.

A minősítés 1. A jogalkalmazás alapvető kérdése: az elbírálandó tényállásra mely jogszabályi rendelkezéseket, milyen jogi normát kell alkalmazni. Ennek érdekében a releváns tényeket az anyagi jog kategóriái, jogintézményei, fogalmai szerint kell értelmezni (szubszumálás). A nemzetközi magánjogi tényállások esetében a jogalkalmazás első lépcsője: a tényállásra alkalmazandó kollíziós szabály megtalálása. Minősítés: a konkrét tényállásra alkalmazandó kapcsoló szabály kiválasztása és az elbírálandó jogviszonyra történő alkalmazása.

A minősítés 2. A probléma felismerése: XIX. század vége Franz Kahn és Étienne Bartin egymástól függetlenül; Az elnevezés az utóbbitól származik (qualification). Máltai eset (Anton v Bartolo - 1889): Algíri Fellebbezési Bíróság. Egy eredetileg Máltán élő angol házaspár Algírba költözött, ahol a férj meghalt és jelentős ingatlanvagyont hagyott hátra. Az özvegy terjesztett elő vagyoni igényt, a máltai jog „özvegyi negyedre” vonatkozó rendelkezése szerint. A bíróság öröklési jogi kérdésként kezelte az ügyet és a fekvés helyének jogát, a francia jogot alkalmazta, amely viszont nem ismerte az özvegyi negyedet. Az özvegy arra hivatkozott, hogy ez házassági vagyonjogi igény, amire viszont a máltai jog az irányadó. Kérdés: az özvegy igénye öröklési jogi vagy házassági vagyonjogi?

A minősítés 3. A probléma lényege: A kollíziós normák hipotézisében szereplő anyagi jogi fogalmak, jogintézmények alapvetően a fórum anyagi jogának rendszerét, felépítését követik. A problémák okai: A fórum nemzetközi magánjogi és anyagi jogi szabályai közötti rendszertani eltérések: általában átmeneti jellegű az ilyen probléma; A fórum anyagi joga és a külföldi anyagi jog közötti rendszertani eltérések; A fórum anyagi jogában a külföldi jog által szabályozott jogintézmények ismeretlenek.

A minősítés 4. A fórum anyagi joga és a külföldi anyagi jog közötti rendszertani eltérések (példák): Az állam hagyatékkal kapcsolatos pozíciója: egyes jogrendszerekben az állam szükségképpeni törvényes örökös (pl. magyar, német, svájci, olasz, spanyol jog), máshol dologi jogi jellegű háramlási jogról beszélünk (pl. angolszász országok, osztrák, svéd jog); Elévülés: a kontinentális jogokban anyagi jogi, az angolszász jogokban eljárási jogi jogintézmény.

A minősítés 5. A fórum anyagi jogában a külföldi jog által szabályozott jogintézmények ismeretlenek (példák): Az angolszász trust ismeretlen általában a kontinentális jogokban; A mahr (móring), mint házassági jogi jogintézmény: a muszlim jogokban létezik, máshol nem.

A minősítés 6. A probléma felvetése: a minősítést melyik jog szerint kell elvégezni? Megoldási javaslatok: A lex fori szerint (Bartin és Kahn): Ez a legelterjedtebb módszer; a jogalkalmazó a saját jogrendszere szerint határozza meg a jogintézmény rendszertani helyét. Nem alkalmazható az adott jogban ismeretlen fogalmakra. A lex causae szerint (Martin Wolff): Azt a jogot kell alapul venni, amelyik az ügyre alkalmazandó: Circulus vitiosus. Jogösszehasonlító minősítés (Ernst Rabel): a minősítést új alapokra kell helyezni és nemzetközileg egységes fogalomrendszert kell kidolgozni. Funkcionális minősítés: Az anyagi jogi szabályozással elérni kívánt jogpolitikai célokat kell értékelni. Autonóm minősítés: A kollíziós nemzetközi egyezmények és az uniós kollíziós jog alkalmazása során érvényesül.

A minősítés 7. Minősítés a magyar nemzetközi magánjogban: Jogtudomány: különbség van primer minősítés (az alkalmazandó jog meghatározása – lex fori szerint) és szekunder minősítés (a jogviszony tartalmának a meghatározása – lex causae szerint) Kódex 4.§: (1) Annak megítélése során, hogy a tényállásra alkalmazandó jogot melyik kollíziós szabály alapján kell meghatározni, a magyar jog fogalomrendszere az irányadó. FŐSZABÁLY: Lex fori

A minősítés 8. Minősítés a magyar nemzetközi magánjogban: (2) A magyar jogban ismeretlen jogintézmény minősítését a jogintézményt szabályozó külföldi jog alapján kell elvégezni, különös tekintettel annak a külföldi jogban betöltött funkciójára és céljára. Lex causae (3) Ha a külföldi jogintézmény a magyar jogban nem ismeretlen, de funkciója vagy célja eltér attól, amit a külföldi jogban betölt, akkor a minősítés során a külföldi jogra is figyelemmel kell lenni. Lex fori és lex causae együtt

A minősítés 9. Minősítés a magyar nemzetközi magánjogban: A minősítés problematikája nemcsak a kollíziós jogban merül fel, hanem a joghatóság megállapítása, illetve a külföldi határozatok elismerése és végrehajtása vonatkozásában is. Kódex 4.§ (4) bekezdése: A minősítési szabályokat megfelelően alkalmazni kell akkor is, amikor a jogalkalmazó saját joghatósága megállapításával kapcsolatban értelmez egy jogintézményt a megfelelő joghatósági kapcsolóelv beazonosításához. A minősítés kérdése felmerülhet a külföldi határozatok elismerése és végrehajtása során is (pl. melyik jogforrás alapján kell vizsgálni az elismerés és végrehajtás feltételeit, a külföldi határozatot hozó bíróságnak volt-e joghatósága a magyar jog szerint).

Az előkérdés 1. A görög hagyaték esete: Egy az 1950-es években Magyarországra menekült görög állampolgár férfi leszármazók nélkül hunyt el. A hagyatéki eljárásban felmerült a kérdés, hogy özvegye, akivel Magyarországon, de csak az orthodox ritus szerint kötött házasságot, örökös lehet-e. Ehhez meg kellett állapítani, hogy a házasság érvényes volt-e. Előkérdés: a jogalkalmazás során felmerülő, az anyagi jog által meghatározott tartalommal bíró fogalmak meglétének vagy hiányának az előzetes elbírálása, amely nélkül a főkérdés nem dönthető el.

Az előkérdés 2. A probléma lényege: Melyik anyagi jog szerint kell eldönteni az előkérdést? Lehetőségek: A lex fori szerint: azaz önálló kollíziós jogi kérdésként, mintha főkérdés lenne A lex causae szerint: a már megtalált alkalmazandó jog szerint. Magyar gyakorlat: a Kódex az előkérdésre külön szabályt nem tartalmaz, a gyakorlat az önálló elbírálást preferálja.

A vissza- és továbbutalás 1. Farkas Sándor esete: Farkas Sándor Magyarországon született, de Franciaországban halt meg francia állampolgárként. Hagyatéka egy magyarországi ingatlan volt. A hagyatéki eljárásban megállapításra került, hogy az öröklési jogviszonyokat az örökhagyó halálakori személyes joga (állampolgársága), azaz a francia jog szerint kell elbírálni. Csakhogy a francia kollíziós jog az ingatlan öröklésére a fekvés helyének a jogát rendeli alkalmazni. Probléma lényege: Amikor a fórum kollíziós szabálya egy külföldi jogra utal, azon csak az anyagi jogi szabályokat kell-e érteni, vagy a kollíziós szabályokat is?

A vissza- és továbbutalás 2. A probléma megjelenése: Collier v Rivaz (1841 - Anglia): Egy Belgiumban lakó brit állampolgár hátrahagyott egy végrendeletet és hat kiegészítést, amelyek közül kettő a belga jog szerint érvénytelen volt. A kérdés az volt, hogy ezek végrehajthatóak-e Angliában. A bíró a visszautalás miatt az angol jogot alkalmazta. Krebs v Rosalino (1861 - Németország): A Krebs fivérek kötelesrész-igényt terjesztettek elő az édesanyjuk hagyatékára vonatkozóan a mainzi jog alapján, ahol az örökhagyó élt a halálakor. Az ellenérdekű fél a polgárság miatt a frankfurti jogra hivatkozott.

A vissza- és továbbutalás 3. A probléma megjelenése: Forgo eset (1883 - Franciaország): Xavier Forgo bajor állampolgár volt, aki Franciaországban élt. Halálakor jelentős ingóvagyont hagyott hátra. Az örökségre bajorországi oldalági rokonai tartottak igényt, de bejelentkezett a francia államkincstár is. A francia kollíziós jog szerint az örökhagyó állampolgársága szerinti jogot, azaz a bajor jogot kellett alkalmazni, az viszont a hagyaték fekvése helyének a jogára utalt. Végül a Cour de Cassation a visszautalást elfogadva a francia öröklési jog szabályait alkalmazta.

A vissza- és továbbutalás 4. A vissza- és továbbutalás (renvoi) lényege: - A lex fori által kijelölt külföldi jog kollíziós szabálya visszautal a fórum jogára (visszautalás – renvoi au premier degré). A lex fori által kijelölt külföldi jog kollíziós szabálya továbbutal egy harmadik jogra (továbbutalás – renvoi au second degré). Létrejöttének a feltételei: Első feltétel: a fórum jogrendszere engedje meg a renvoi figyelembevételét. Második feltétel: a lex fori és a lex causae ugyanarra a tényállásra alkalmazzon eltérő kapcsoló szabályt.

A vissza- és továbbutalás 5. Elméleti és gyakorlati elvek pro és kontra: A visszautalás elfogadása révén a fórum a saját jogát alkalmazhatja. Nem indokolt a felhívott külföldi jog alkalmazása, ha az maga sem kívánja a saját alkalmazását. A vissza- és továbbutalás elfogadása elősegítheti a nemzetközi döntési harmóniát – ez azonban csak akkor igaz, ha a külföldi jog a renvoi tekintetében más álláspontra helyezkedik, mint a fórum joga.

A vissza- és továbbutalás 6. A gyakorlati megoldások: A renvoi elvetése = a fórum a külföldi jog anyagi jogi szabályait alkalmazza és nem veszi figyelembe a külföldi jog kollíziós szabályait (görög, olasz, dán, holland, norvég jog, USA tagállamok többsége). A visszautalás elfogadása = a fórum elfogadja a visszautalást, a továbbutalást azonban nem (spanyol jog). A vissza- és továbbutalás elfogadása (svájci, francia, belga, német, osztrák jog). A teljes vagy totális renvoi = foreign court doctrine. A fórumnak úgy kell megítélnie az ügyet, mintha a külföldi jog fóruma lenne (angol jog: Davidson v Annesley – 1926).

A vissza- és továbbutalás 7. A vissza- és továbbutalás mellőzésének az esetei: A kollíziós jogot egységesítő nemzetközi egyezmények többsége kizárja a renvoit (Hágai Nemzetközi Magánjogi Konferencia egyezményei). Az uniós kollíziós jogot egységesítő rendeletek többsége kizárja a renvoit (lásd Róma I. 20. cikk, Róma II. 24. cikk, Róma III. 11. cikk. csak az Öröklési Rendelet 34. cikke fogadja el bizonyos kivételekkel) A felek jogválasztása folytán alkalmazandó jog kizárólag az anyagi jogi szabályokra vonatkoztatható.

A vissza- és továbbutalás 8. A magyar jog megoldása: Kódex 5.§ (1) bekezdés: Ha e törvénynek az alkalmazandó jogot meghatározó kollíziós szabályai külföldi jogra utalnak, a külföldi jognak a kérdést közvetlenül rendező anyagi jogi szabályait kell alkalmazni. A magyar jog főszabályként nem fogadja el a renvoit. Kódex 5.§ (2) bekezdés: Ha az alkalmazandó külföldi jogot e törvény értelmében az állampolgárság határozza meg és a külföldi jog kollíziós szabálya A magyar jogra utal vissza, a magyar anyagi jogot kell alkalmazni; Egy másik külföldi jogra utal tovább, ennek a jognak az anyagi jogi szabályait kell alkalmazni. A vissza- és továbbutalás kivételes elfogadása.

A csalárd kapcsolás 1. Forum shopping: a joghatóság befolyásolása. Hasonló jelenség megfigyelhető az alkalmazandó jog befolyásolása esetén is. Fogalma: A jogviszony alanyai, annak érdekében, hogy a jogviszonyukra irányadó jog alkalmazását elkerüljék, mesterségesen olyan kollíziós tényállást hoznak létre vagy színleléssel olyan kollíziós tényállás látszatát keltik, amely egy olyan anyagi jog alkalmazásához vezet, aminek alkalmazására a felek csalárd magatartása nélkül nem kerülhetett volna sor.

A csalárd kapcsolás 2. Példák: A skóciai Gretna Green házasságkötési színhelyül való választása angolok által a házasságkötési alsó korhatár elkerülése érdekében. A dániai Tønder házasságkötési színhelyül való választása Németországban élő, ott elvált, de nem német állampolgárok által, akiknek az állampolgárság szerinti joga nem tette lehetővé a válást. Carlo Ponti és Sophia Loren esete: állampolgárságuk megváltoztatásával érték el, hogy a válásra ne az olasz jog legyen az alkalmazandó. Gran Canaria eset (1989 – Németország): német turisták spanyolországi nyaralásuk során „spanyol” szolgáltatóktól vásároltak szolgáltatásokat, így elérve a spanyol jog alkalmazását, és a fogyasztókra kedvezőtlenebb szabályok alkalmazását. Centros ügy (1997).

A csalárd kapcsolás 3. Mesterséges elem: ha az eltérő kapcsolás ténylegesen megvalósult kapcsolatra épült (pl. tényleg máshol kötötték meg a szerződést). Színlelt elem: ha az eltérő kapcsolás teljes valótlanságon alapszik (az ügyletkötés helye a valóságostól eltérő). Az egyes jogrendszerek megoldásai: Szigorú megítélés: francia jog – a közrend sérelmét jelenti, portugál és spanyol törvény – általános tilalom. Nagyvonalú megítélés: német jog. Elnéző viszonyulás: angolszász jogok. A Kódex már nem tartalmaz rá vonatkozó rendelkezést.

Egyéb kérdések 1 Több jogrendszerrel rendelkező államok (6.§): országon belüli területközi és személyközi kollízió esetén az adott állam szabályai döntik el, hogy melyik jog az alkalmazandó. Jogválasztás (9.§): A jogválasztásnak a Kódex eltérő rendelkezése hiányában kifejezettnek kell lennie. A jogválasztási megállapodás létrejöttére és érvényességére az adott jogviszonyra irányadó jogot kell alkalmazni, de akkor is létrejöttnek és érvényesnek kell tekinteni, ha megfelel a megállapodás megkötésének helye szerinti jognak.

Egyéb kérdések 2 Statútumváltás (14.§): Az alkalmazandó jogot meghatározó körülmények megváltozásának a változást megelőzően alkalmazandó jog szerint érvényesen létrejött jogviszonyokra csak akkor van hatása, ha a törvény kifejezetten így rendelkezik. A statútumváltás új általános szabálya lefedi a korábban külön kimondott, hasonló tartalmú speciális rendelkezéseket, így ezekről külön szabály a törvény különös részében nem szükséges. Példák: Az állampolgárság megváltozása nem érinti a korábbi személyi állapotot és az annak alapján létrejött jogokat és kötelezettségeket. A magyarországi menedékjog nem érinti a korábbi személyi állapotot és az annak alapján érvényesen létrejött jogokat és kötelezettségeket. A házastársak személyi és vagyoni viszonyai körében ugyanez érvényesül a korábbi jog alapján megállapított névviselés és az érvényesen létrejött vagyonjogi hatások vonatkozásában, ideértve a házassági vagyonjogi megállapodást is.