Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A külföldi állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának főbb jellemzői 2008. I. félév 2008. szeptember 12.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A külföldi állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának főbb jellemzői 2008. I. félév 2008. szeptember 12."— Előadás másolata:

1 A külföldi állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának főbb jellemzői 2008. I. félév
2008. szeptember 12.

2 Magyarország tovább egyszerűsítette a munkavállalást az uniós állampolgárok részére
Nem kell engedélyt kérnie, csak bejelentési kötelezettsége van a cseh, észt, lett, litván, lengyel, szlovén, szlovák, máltai, ciprusi, brit, ír, izlandi, olasz, görög, spanyol, svéd, holland, finn, portugál, luxemburgi továbbá az osztrák, lichtensteini, német, svájci, dán, belga, francia, norvég, román, bolgár állampolgárok is foglalkoztathatóak engedélyezés nélkül szakképzettséget igénylő munkakörökben. A korábban bevezetett „zöldkártyás” (12 hónapos szabály, azaz örökös munkavállalási engedély az uniós állampolgárok, illetve állampolgárságtól függetlenül hozzátartozóik részére) rendszer közkedvelt és végleges megoldást ad az azt igénylők egyre népesebb táborának. Az egyre növekvő zöldkártyások száma folyamatosan csökkenti az engedélyért folyamodók potenciális táborát, hiszen aki már egyszer megkapta a zöldkártyát, többé nem kér munkavállalási engedélyt.

3 Engedélyek és bejelentések számának alakulása I.
A kiadott általános engedélyek, szezonális engedélyek, bejelentések (bejegyzett regisztrálások és zöldkártya-igazolások) együttes száma ( db) első félévében első félévéhez képest jelentős mértékben, 42%-kal csökkent.

4 Engedélyek és bejelentések számának alakulása II.
A legtöbb engedélyt és bejelentést ( db) továbbra is a Közép-magyarországi régióban adták ki (60%), második legnagyobb számban a Közép-dunántúli régióban adták ki az engedélyeket, illetve tettek bejelentéseket a munkaadók (2926 db). A legnagyobb visszaesés a román állampolgárok esetében tapasztalható (-86%), jelentős a csökkenés a szlovák állampolgároknál is (-46%). Az ukrán állampolgárok esetében a visszaesés kisebb mértékű, 7%-os volt. Amíg tavaly a román állampolgároknak kiadott mindenféle engedélytípus száma közel 50%-ot ért el, a szlovák állampolgárok részesedése 17%-os, az ukránoké pedig 15%-os volt az összes kiadott engedélyszámhoz képest, addig az idén a kiadott engedélyek egynegyede az ukrán állampolgárokat érintette; a második legnépesebb számot a szlovák állampolgárok foglalkoztatására irányuló bejelentések tették ki (16%), a románok aránya csupán 11%-os volt.

5 Engedélyek és bejelentések számának alakulása III.

6 Engedélyek és bejelentések számának alakulása IV.
Lényegesen kevesebb román és szlovák munkavállaló érkezett Magyarországra I. felében

7 Engedélyek és bejelentések számának alakulása V.

8 Kiadott általános engedélyek jellemzője
A kiadott általános engedélyek 45%-a (5272 db) egyszerű szolgáltatás jellegű foglalkozásokra, ezek kb. háromnegyede (4121 db) elsősorban egyéb segédmunkásokra vonatkozott (pl. alkalmi munkás); további foglalkozások csökkenő sorrendben a következők voltak: kereskedelmi, vendéglátó-ipari, egyszerű mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, mobil gépek kezelői, feldolgozóipari, gazdasági-, költségvetési szervezetek vezetői, műszaki- és természettudományi foglalkozások.

9 Kiadott munkavállalási engedélyek TEÁOR szerinti bontásban

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A külföldi állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának főbb jellemzői 2008. I. félév 2008. szeptember 12."

Hasonló előadás


Google Hirdetések