A SZELLEMI TULAJDON ÉS A KÖZBESZERZÉS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KÖZBESZERZÉSI ELLENŐRZÉSI RENDSZER ALAKULÁSA A LEGAKTUÁLISABB EURÓPAI UNIÓS BIZOTTSÁGI AUDITTAPASZTALATOK ALAPJÁN DR. SIMON ANNAMÁRIA.
Advertisements

Bemutatkozás Danubia Cégcsoport Kamarai Üzleti Kerekasztal Október 21.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
„A tehetség tüzéhez az érdek olaja” Szellemitulajdon-védelmi kisokos dr. Vass László Ádám Jogi és Nemzetközi Főosztály Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.
Innováció jelentősége a régió fejlesztésében Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Iparjogvédelem I. A szellemi alkotások jogának lényege, részei. Az iparjogvédelem fogalma, részei. A szabadalmak jogi oltalma. összeállította: Jójárt Eszter.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
Történelmi bázisjogosultságok Szerletics Ákos Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal október 18.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
Open SKM Agency Kft. - „...a nyílt szabványok választása egyértelműen okos üzleti döntés...” „... az EU nem válhat a zárt forráskód rabjává,
EMBERI ERŐFORRÁS FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM KULTÚRSZIGET – AGÓRA NYÍREGYHÁZA TIOP /
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
Reflexiók a társadalmi és a nonbusiness marketing fogalmi kérdéseihez
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Kína üzleti szemmel június 24..
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
A jogérvényesítés módjai, lehetőségei, eszközei
Van ötletem, de hogyan valósítsam meg?
Egészségügyi Menedzserképző Központ
Dr. Kovács László Főtitkár
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
K+F+I pályázati lehetőségek vállalkozásoknak!
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Öröklési szerződés és Köteles rész
Előadó: Dr. Csányi István,
SZÁMVITEL.
Egészségügyi közbeszerzések
Kereskedelmi szerződések joga
1993-as közoktatási törvény
Szellemi alkotások joga 1. Iparjogvédelem
SZÁMVITEL.
Az információs társadalom joga
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Oktatási Igazgatóság Vaszari Judit
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások Közbeszerzési Hatóság
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
PIACORIENTÁLT - INNOVÁCIÓ
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Közbeszerzési Hatóság
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Dr. Kovács László Az innovációs szempontok érvényesítési lehetőségei
Előadás másolata:

A SZELLEMI TULAJDON ÉS A KÖZBESZERZÉS Jókúti András mb. jogi elnökhelyettes Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

A szellemi tulajdon formái Iparjogvédelem (szabadalom, védjegy, design) Szerzői jog és kapcsolódó jogok (szoftver is) Üzleti titok (és know-how) Lajstromozott jogok és lajstromozás nélkül keletkező jogok Oltalomképességi feltételek

A szellemi tulajdon funkciói A kreativitás és az innovatív megoldások kidolgozásának ösztönzése Korlátozott idejű kizárólagosság a piaci pozíció erősítésére A jog által elismert versenykorlátozás a K+F befektetések megtérülésének elősegítésére A szerzők és más jogosultak erőfeszítéseinek elismerése A szabadalmak által védett technológia feltárása Társadalmi szerződés: feltárásért cserébe monopólium Tudásbázis az egymásra épülő kutatások számára Üzleti titok kontra szabadalom (relatív védelem, NDA) Árujelzők (védjegyek): megkülönböztetés és minőségpolitika

A szellemi tulajdon jogi természete Kizárólagos jog Tulajdonhoz hasonló, abszolút szerkezetű jogviszony Forgalomképesség (és annak korlátai) Személyhez fűződő és vagyoni jogok A szellemi tulajdon jogosultjának lehetőségei Hasznosítás Átruházás Speciális eset: szolgálati és alkalmazotti jelleg (törvényi jogutódlás) Licencia Fellépés a jogsértés ellen Territorialitás, külföldi oltalomszerzés Védelmi idő / oltalom időtartama Fenntartás, megújítás és meghosszabbítás Kivételek és korlátozások

A licencia Szerződéses hasznosítási/felhasználási engedély Ellentételezése a licencdíj Ingyenes Egyösszegű Royalty (jogdíj) Rugalmasság a licencia terjedelme kapcsán Földrajzi, időbeli korlátok Mennyiségi korlátok Minőségi követelmények Licenciatípusok Kizárólagos licencia Egyedüli licencia Allicenciát engedő licencia Nyílt licencia A (bejegyzett) licencvevő jogérvényesítési jogosultságai

Közbeszerzési kapcsolódások Alapszituáció: az ajánlatkérőnek olyan dologra van szüksége, amely vagy már létező IP tárgyát képezi (background IP), vagy IP jön létre a teljesítés során (foreground IP) Az IP (tárgya) nem az ajánlatkérőnél keletkezik, de igényt tart annak hasznosítására Bármely eljárástípusban előfordulhat, de van, ahol a közbeszerzés kifejezetten IP létrehozására irányul Vegyes helyzet (továbbfejlesztés, átdolgozás) Az IP allokációjának kizárólagos modelljei és ezek kockázatai IP a beszállítónál: vendor lock-in (a későbbiekben hirdetmény nélküli eljárást indukálhat), különösen továbbfejlesztés vagy karbantartás esetén IP a beszerzőnél: vendor back-out, a beszállító nem tud értékesíteni, kevesebb ösztönző, a fenntartás és jogérvényesítés terhei a beszerzőn maradnak

Közbeszerzési kapcsolódások Javasolt megoldás („best practice”) Az adott helyzetre szabott szerződéses feltételek, amelyek az azonosított kockázatokat neutralizálják IP a beszállítónál, széleskörű licenciával a beszerző számára (nem kizárólagos) A beszerző elvégez(tet)heti a szükséges módosításokat és továbbfejlesztéseket (allicencia) A licencia feltételei a beszállítót is érdekeltté teszik az innovációban (licencdíj, értékesítés) A beszállító másoknak (akár más beszerzőknek) is adhat licenciát A beszállító viseli a jogszerzési és fenntartási terheket Tisztázandó kérdések Igényjogosultság, jogutódlás (forgalomképesség) Nyílt licencia? Jogérvényesítés Külföldi oltalomszerzés, fenntartás March-in rights

IP in PP: hazai és európai útmutatások Kutatási szerződés (Ptk. 6:253. §) diszpozitív szabályai (kötelező átruházás, illetve legszélesebb licencia) Közbeszerzési dokumentumba kötelezően foglalt szerződéses feltételek a szellemi tulajdonról (Kbt. 96. §) Építési közbeszerzés: korlátlan és kizárólagos licencia, díj ellenében (Korm. rendelet 7. §) Innovációs partnerség (Kbt. 95-97. §) és KH útmutató Pre-commercial procurement (PCP): nem közbeszerzés Commission Notice: Guidance on Innovation Procurement Procurement of Innovation Platform útmutatói (az Európai Bizottság támogatásával)

Köszönöm a figyelmet! andras.jokuti@hipo.gov.hu