Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Kovács László Az innovációs szempontok érvényesítési lehetőségei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Kovács László Az innovációs szempontok érvényesítési lehetőségei"— Előadás másolata:

1 Dr. Kovács László Az innovációs szempontok érvényesítési lehetőségei
a közbeszerzési eljárásokban Dr. Kovács László Közbeszerzési Hatóság Főtitkár 2018. október 31.

2 Az előadás vázlata Fenntartható közbeszerzések az Európai Unióban
Innováció az EU-ban Az innováció támogatásának lehetőségei a hazai közbeszerzési szabályozásban

3 Fenntartható közbeszerzések
az Európai Unióban

4 Európa 2020 stratégia I. Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája – 3 prioritás Intelligens növekedés: tudáson és innováción alapuló gazdaság kialakítása; Fenntartható növekedés: erőforrás-hatékonyabb, környezetbarátabb és versenyképesebb gazdaság; Inkluzív növekedés: magas foglalkoztatás, valamint szociális és területi kohézió jellemezte gazdaság kialakításának ösztönzése.

5 Európa 2020 stratégia II. 5 nagyszabású cél előirányozása:
a foglalkoztatás, az innováció - EU GDP-jének 3 %-át a K+F-re kell fordítani, az oktatás, a társadalmi befogadás, az éghajlat/energiapolitika területén, amelyeket 2020-ig kíván megvalósítani. A közbeszerzést piaci eszköznek tekinti, mely alkalmas: az üzleti környezet javítására – különösen az innovatív kkv-k számára, erőforrás hatékony és alacsony CO2 kibocsátású fejlesztések támogatására (zöld közbeszerzés), vállalkozások innovációs kezdeményezéseinek segítésére (innovatív közbeszerzés), társadalmi csoportok felzárkóztatására (szociális közbeszerzés).

6 Fenntartható közbeszerzések
Környezetvédelmi szempontok érvényesítése: zöld közbeszerzés (GPP) Olyan áruk, szolgáltatások, építési beruházások beszerzése, amelyek életciklusuk teljes időtartama alatt kevésbé ártalmasak a környezetre, mint az egyéb módon beszerzett, azonos fő funkciót betöltő áruk, szolgáltatások és építési beruházások. Szociális szempontok érvényesítése: társadalmilag felelős közbeszerzés (SRPP) Szociális szempontok legalább egyikének figyelembe vétele: munkalehetőség, tisztességes munka, a szociális és munkajogok tiszteletben tartása, társadalmi befogadás (ideértve a fogyatékkal élőkét is), esélyegyenlőség, hozzáférhetőség és minden felhasználó számára alkalmas kialakítás; Fenntarthatósági kritériumok mérlegelése: etikus kereskedelem, önkéntes társadalmi felelősségvállalás (CSR) Innováció támogatása 6

7 Innováció az Európai Unióban

8 Innováció az EU-ban Forrás: European Innovation Scoreboard 2018 (

9 2014/24/EU irányelv - Preambulum
(47) preambulumbekezdés: A hatóságoknak a közbeszerzést a lehető legmegfelelőbb módon kell stratégiailag felhasználniuk az innováció ösztönzése érdekében; Az innováció hozzájárul: a közszolgáltatások hatékonyságának és minőségének javításához, a közforrások lehető legelőnyösebb felhasználásához, szélesebb körű gazdasági, környezeti és társadalmi előnyök eléréséhez, a fenntartható gazdasági növekedés elősegítéséhez. (95) preambulumbekezdés: Az Európa 2020 stratégia célkitűzéseinek eléréséhez rendkívül fontos a közbeszerzésben rejlő lehetőségek teljes mértékben való kiaknázása; a közbeszerzés az innováció kulcsfontosságú katalizátora.

10 2014/24/EU irányelv – Innováció fogalma
2. cikk 22. pont: Új vagy jelentős mértékben továbbfejlesztett termék, szolgáltatás vagy folyamat (beleértve: termelési, építési, illetve konstrukciós folyamatokat), új marketingmódszer, vagy új szervezési mód megvalósítása, az üzletvitel, a munkaszervezés vagy a külső kapcsolatok terén, amelynek célja, hogy elősegítse a társadalmi kihívások leküzdését, előmozdítsa az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedést célzó Európa 2020 stratégia végrehajtását.

11 2014/24/EU irányelv – Eszközök
Műszaki leírás (42. cikk (3) bekezdés a) pont, 43. cikk); Változatok benyújtása (45. cikk); Szerződésteljesítési feltételek (70. cikk); Odaítélési szempontok (67. cikk (2) bekezdés); A szerződések odaítélésének elvei (73. cikk); Határon átnyúló közös beszerzések szabályai (39. cikk).

12 2014/24/EU irányelv – Egyes eljárásfajták
Tárgyalásos eljárás és versenypárbeszéd – jogalap: tervezés vagy innovatív megoldás (26. cikk (4) bekezdés) Hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás – jogalap: kizárólag kutatási, kísérleti, tanulmányi vagy fejlesztési cél (32. cikk (3) bekezdés a) pont) Innovációs partnerség (31. cikk)

13 Uniós segédanyagok A Bizottság közleménye – Kereskedelmi hasznosítást megelőző beszerzés: az innováció serkentése a fenntartható, minőségi európai közszolgáltatások érdekében [SEC(2007) 1668] Útmutató a közigazgatási hatóságok számára az innovációs célú közbeszerzésről Szellemi tulajdonjogok és innovációs közbeszerzés - útmutató Az Európai Bizottság innovatív közbeszerzési útmutatója [C(2018) 3051 final]

14 Az innováció támogatásának lehetőségei a hazai közbeszerzési szabályozásban

15 Az innováció támogatásának lehetőségei a hazai közbeszerzési szabályozásban I.
Műszaki leírás: teljesítmény vagy funkcionális követelmények meghatározása (321/2015. (X. 30.) Korm. rendelet 46. § (2) bekezdés) Értékelési szempont: a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat kiválasztása – legjobb ár-érték arány szempontja: szociális, környezetvédelmi és innovatív tulajdonságok (Kbt. 76. §) Különleges szerződésteljesítési feltételek– AK innovációt ösztönző feltételeket határozhat meg (132. § (1) bekezdés) Határon átnyúló beszerzések szabályozása (Kbt. 30. §)

16 Az innováció támogatásának lehetőségei a hazai közbeszerzési szabályozásban II.
PCP eljárás lefolytatásának lehetősége (Kbt. 9. § (8) bekezdés l) pontja szerinti K+F szolgáltatási kivételi kör) – a Kbt.-t nem kell alkalmazni: a tól ig tartó, valamint a , a és a CPV kódok által meghatározott kutatási és fejlesztési szolgáltatásra, kivéve, ha annak eredményét kizárólag az AK hasznosítja tevékenysége során, és az ellenszolgáltatást teljes mértékben az AK szerv teljesíti. Tehát a mentesülés feltétele: Társfinanszírozás, AK nem köt ki kizárólagos hasznosítási jogot.

17 Az innováció támogatásának lehetőségei a hazai közbeszerzési szabályozásban III.
Tárgyalásos eljárás/ versenypárbeszéd alkalmazása: a közbeszerzés tárgya tervezést vagy innovatív megoldásokat tartalmaz (Kbt. 85. § (2) bekezdés; §; §); Hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás – árubeszerzés: (Kbt. 98. § (4) bekezdés a) pont) az érintett dolgot kizárólag kutatási, kísérleti, tanulmányi vagy fejlesztési célból állítják elő; ez az eset azonban nem alkalmazható olyan mennyiség esetén, amely megalapozza a piacképességet, illetve a kutatásfejlesztés költségeit fedezi; Innovációs partnerség - a piacon létező megoldások segítségével meg nem valósítható innovatív termék, szolgáltatás vagy építési beruházás beszerzésére irányuló többszakaszos tárgyalásos eljárás (Kbt §).

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Dr. Kovács László Az innovációs szempontok érvényesítési lehetőségei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések