A közbeszerzés és a biztosítás kérdései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ne kelljen más ruháját viselni A szakmai kártérítési felelősség áthárítása.
Advertisements

A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Vállalkozói jogvédelmi biztosítás.
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
Biztosítani kívánt kockázatok fedezetlensége a vállalati biztosítások
Személyiségi jogvédelem
Általános biztosításmatematika
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
A legfontosabb tudnivalók a Generali mezőgazdasági biztosításairól

Egyes szerződések Villamosmérnök szak DE TTK
MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Közbeszerzési tudnivalók.  A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Helytállásra kötelező szerződések
Felszámolók Országos Egyesülete Balatonalmádi Szeptember 14.
Mit lát a kockázatvállaló (biztosító)?
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
A szerz ő dési jog reformja és a biztosítási szerz ő dés Új biztosítási szerz ő dési törvények/tervezetek – új megoldások Európában. Dr. Kiss Ferenc Kálmán.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
1 Polgári jog Szerződésszegés Magatartás, körülmény, állapot mely szerződésbe ütközik vagy sérti a fél szerződéssel kapcsolatos jogait. szerződésszegés.
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Biztosításgazdaságtan 7. téma
Biztosításgazdaságtan 10. téma
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Baleset, munkabaleset. Munkabalesetek kivizsgálása.
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Általánosságban A kötelezett helytáll azért, hogy a termék vagy szolgáltatás 1. megfelel a minőségi követelményeknek,
Felelősség, termékfelelősség
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
Kártérítési felelősség
A Munka törvénykönyve és az új Ptk. összefüggései,
Mediátor képzés Kártérítés.
10. Előadás szerződésszegés
Közbeszerzési tudnivalók
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében

Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE
Etikai kódex, ajánlott szerződésminták az építőiparban
dr. Réti László a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
Nyugat – dunántúli Igazgatóság Értékesítési Osztály A gépjárművek biztosítása múlt jelen jövő.
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Hogyan biztosítsuk vállalkozásunkat? Vagyonbiztosítások Győr, október 12. Németh Attila.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE. 1. A felelősség feltételei 2. A károk típusai 3. Kártérítés szabályai.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
A MUNKAVÁLLALÓ KÁRFELELŐSSÉGE. 1. A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉS RENDSZERE 2. FELRÓHATÓSÁGON ALAPULÓ FELELŐSSÉG 3. OBJEKTÍV FELELŐSSÉG 4. KÁRIGÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSE.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató
Röviden a közbeszerzésről
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017
Fogyasztói jogok és a fogyasztók magánjogi védelme
Előzetes piaci konzultáció
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE
Közbeszerzési tudnivalók
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A közbeszerzési eljárás.
Közbeszerzési Hatóság
Építés- szerelési biztosítások
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

A közbeszerzés és a biztosítás kérdései Mit fedez a felelősségbiztosítás? (különös tekintettel az építési beruházásokra) A közbeszerzés és a biztosítás kérdései 2018. November 7.

Felelősségbiztosítás Építési beruházás esetén az ajánlattevő köteles felelősségbiztosítást kötni vagy meglévő felelősségbiztosítását kiterjeszteni az ajánlatkérő által meghatározott mértékű és terjedelmű felelősségbiztosításra. (322/2015. Korm.r. 26.§)

Felelősségbiztosítás „Felelősségbiztosítási szerződés alapján a biztosított követelheti, hogy a biztosító a szerződésben megállapított módon és mértékben mentesítse őt olyan kár megtérítése, illetve sérelemdíj megfizetése alól, amelyre jogszabály értelmében köteles.„ (Ptk. 6:470.§)

Felelősségbiztosítás

Felelősségbiztosítás A biztosításnak kettős funkciója van: Biztosított védelme: mentesíti a biztosítottat a megalapozott kártérítési igények teljesítése alól + elhárítja a megalapozatlan kártérítési igényeket Károsult védelme: a biztosító közvetlenül a károsult számára teljesít ( biztos anyagi fedezet a károsultat ért károk megtérítésére)

Biztosítás szereplői Kártérítés Felelősségbiztosítási szerződés KÁROSULT AJÁNLATTEVŐ Szerződő = Díjfizető Biztosított = Kártérítésre kötelezett Konzorcium esetén a tagok együttbiztosítottak Károkozás

Felelősségbiztosítási szolgáltatás Kártérítés A biztosítás azt a kárt fedezi, amiért a Ptk. szerint a biztosított személy kártérítési felelősséggel tartozik Sérelemdíj „Akit személyiségi jogában megsértenek, sérelemdíjat követelhet az őt ért nem vagyoni sérelemért” (korábbi nem vagyoni kár, Ptk.2:52.§). Jellemzően személyi sérüléses károkhoz kapcsolódik! Késedelmi kamat Kártérítési és sérelemdíj után is! Csak BÖ-n belül-eltérés Ptk-tól! Jogi költségek Feltéve, hogy a biztosító jóváhagyásával v. útmutatásával merültek fel (illeték, perköltség, ügyvédi díj stb.) Csak BÖ-n belül-eltérés Ptk-tól! TB regressz Személyi sérüléses kár esetén, a károsultnak nyújtott egészségbiztosítási és nyugellátás miatt az egészségbiztosító, ill. a nyugdíjbiztosítási szerv által a biztosítottal szembeni megtérítési igény Kárenyhítésköltségei

Felelősségbiztosítások Általános fb. Szakmai fb. Építési beruházás esetén az ajánlattevő köteles felelősségbiztosítás kötni vagy meglévő felelősségbiztosítását kiterjeszteni az ajánlatkérő által meghatározott mértékű és terjedelmű felelősségbiztosításra (322/2015 Korm.r. 26.§) Az ajánlatkérő az ajánlattevő, illetve részvételre jelentkező szerződés teljesítéséhez szükséges pénzügyi és gazdasági alkalmassága körében szakmai felelősségbiztosítást kérhet…. (321/2015 Korm.r. 19.§)

Általános Felelősségbiztosítás Szerződésen kívül (tehát 3. személyeknek) okozott személyi sérüléses és dologi károkat fedezi! Személyi sérüléses kár: ha valamilyen személy meghal, testi sérülést vagy egészségkárosodást szenved Dologi kár: valamilyen tárgy megsemmisül megsérül vagy használhatatlanná válik

Dr. Szentpéteri András

1. ) C.A.R. felelősség Példa 2.   Dr. Szentpéteri András

Általános Felelősségbiztosítás Fedezetkiterjesztés lehetőségei: Szolgáltatói felelősségbiztosítás – szerződésszegéssel okozott károkra Szolgáltatás tárgyában okozott károk fedezete Környezetszennyezési felelősségbiztosítás Időbeli hatály kiterjesztés – a biztosítási szerződés hatálya alatt okozott, de a szerződés megszűnését követő pl. 3 éven belül bekövetkezett és bejelentett károkra. (Alapfedezetben: 30 nap a bejelentésre) Alvállalkozói kiterjesztés - a biztosított alvállalkozói (és azok alvállalkozói) által okozott, de a biztosítottat terhelő kártérítési kötelezettségekre

Építkezésen felborult daru - szolgáltatás teljesítése során a megrendelő egyéb vagyontárgyaiban okozott kár - vízvezeték törés, túlfeszültség, zárlat, kiömlő festék, stb. - szolgáltatás tárgyában okozott kár - beépítésre kerülő termék megrongálása (pl. klíma, vasalat, stb.) - át nem adott teljesítésben keletkező károk (nem térül!) Dr. Szentpéteri András

Általános Felelősségbiztosítás Biztosítási összeg  Biztosítási eseményenkénti (káronkénti) és  Biztosítási időszakra* szóló (éves vagy teljes szerződésre) * Biztosítási időszak: határozatlan szerződés esetén : 1év, határozott szerződés esetén (építési beruházásokhoz kapcsolódóan ez a jellemző!!!) : a szerződés tartama! ….. Mio Ft/kár és ……. Mio Ft/biztosítási időszak Önrészesedés - A biztosítási szolgáltatás azon része, melyet a biztosított önmaga visel. Célszerű %-ban és fix összegben meghatározni …..%, de min. ….. Ft

Kizárás, mentesülés Kizárások: a biztosító a biztosítási feltételben egyes kockázatokat, kárfajtákat kizár a biztosítási fedezetből (pl. szavatossági, jótállási igények, dologi károknál elmaradt vagyoni előny, kötbérek, bírságok, terrorcselekményekkel összefüggő károk stb. ) Biztosítónként különbségek! Mentesülés: a biztosító jogszabály erejénél fogva mentesül a szándékos és a súlyosan gondatlanul okozott károk megtérítése alól Biztosítónként különbségek (egyes biztosítók a kárt kifizetik a károsultnak, de megtérítési igény)!

Szakmai felelősségbiztosítás Szakmai szabályok megszegésével, jellemzően szerződésszegéssel okozott károkat fedezi! Meghatározott szakmákra vonatkozó fb. (pl. tervező, orvos, könyvelő, ügyvéd, biztosítási alkusz, felelős akkreditált közbesz. tan. stb.) A szakmai szolgáltatás általában valamilyen „szellemi termék” Gyakran jogszabály által előírt (kötelező) fb. Szerződésszegéssel (és szerződésen kívül) okozott károkat fedez NEM csak személyi sérüléses és dologi károkat, hanem az ún. tisztán vagyoni károkat is fedezi!

Köszönjük a figyelmet!