BAMKH Hatósági Főosztály

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
Advertisements

26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
GYMSMKH Jegyzői értekezlet május 11. a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal első negyedévi tapasztalatai a helyi önkormányzatok, kisebbségi.
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Belügyminisztérium Belügyminisztérium dr. Bitay Márton Önkormányzati Stratégiai Főosztályvezető Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX.
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
Állam munkavédelmi feladatai
Szabálysértési méltányossági kérelem
A Ket. módosításaival kapcsolatos jogalkalmazási tapasztalatok
Az anyakönyvi igazgatás
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Ügykezelői alapvizsga A közigazgatási hatósági eljárás szabályai
A birtokvédelmi alapeljárásban hozott döntések Koncz Gábor
A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló CXL. törvény (Ket.) módosítása Az eljárási törvényt módosító rendelkezések.
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
A Ket. tervezett módosítása
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
JEGYZŐI ÉRTEKEZLET Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Takács Zsófia október 17.
Változások a szabálysértési jogban
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Az építésfelügyeleti feladatok alakulása - fokozott elvárások
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A felek és más perbeli személyek
 Általános illetékesség  Vagylagos illetékesség  Kikötött illetékesség  Teendők illetékesség hiányában.
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
1 Vállalkozói adminisztratív tehercsökkentés Előadó: Dr. Nagy Ádám Főosztályvezető-helyettes Ipari és Építésgazdasági Főosztály.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
. Jogszabályi változások az építésügyben Építésügyi hatósági rendszer Elsőfokú építésügyi hatóság Kijelölt települési önkormányzat jegyzője.
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Területi és helyi államigazgatási szervek október október 3.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
A közigazgatási perek I.
A járási rendszer megújítása
Önkormányzat és állam.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Az általános közigazgatási rendtartás
A közigazgatási eljárás II.
Jogorvoslatok nappali tagozat
Közigazgatási eljárás III.
A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény változásai, valamint az adózással összefüggő jogszabályi.
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
Pécs, március 6. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
A közigazgatási perek április 3..
A közigazgatási bíráskodás alapjai
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Foglalkoztatási – Munkavédelmi – Munkaügyi Elektronikus ügyintézés.
Pécs, december 5. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
jogszabályváltozások AZ ÉPÍTÉSIgazgatásban
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Közbeszerzési Döntőbizottság
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Szakfelügyeleti tapasztalatok
Közbeszerzési Döntőbizottság
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az Ákr. a helyi önkormányzatok.
Előadás másolata:

BAMKH Hatósági Főosztály Jegyzői értekezlet 2018. szeptember 25. Dr. Máté Zsolt főosztályvezető BAMKH Hatósági Főosztály

A 2016. évi CL. tv. (Ákr.) gyakorlati tapasztalatai Ügyintézési határidők (Ákr → ágazati jogszabályok) Szakhatósági közreműködés (együttműködési kötelezettség, Ákr. 6. §.) Hivatali kapu (Eüsztv. 1. §. 17. pontja alapján helyi önkormányzatok e-ügyintézést biztosító szervek) Ákr. 50. §. (9): ha a határidőből 15 napnál kevesebb van hátra → eljárási cselekmények soron kívül

Határidő túllépése (Ákr. 51.§.) Ügyintézési határidőt túllépi (és függő meghozatalának nem volt helye) Határidőben nem hoz függő hatályú döntést Aut. döntéshozatal, vagy a sommás eljárás szabályait indokolatlanul mellőzi Illeték vagy díj (vagy 10e Ft) és költségmentesség

Függő hatályú véglegessége Ákr. 43.§. (10) A függő hatályú döntés véglegessé válását követően értesíteni kell: - akivel a döntést közölték - a felügyeleti szervet - és intézkedni kell az illeték/díj/költségek megfizetése, visszatérítése iránt 2010. évi CXXVI. tv.16/A. § (1) A fővárosi és megyei kormányhivatal jogosult a fellebbezés elbírálására és az Ákr.-ben a felügyeleti szervre ruházott jogkörök gyakorlására, ha az elsőfokú hatóság a járási (fővárosi kerületi) hivatal vagy a helyi önkormányzat államigazgatási hatáskörben eljáró jegyzője, főjegyzője (HA: tv. vagy Korm.rend. más hatóságot nem jelöl ki).

Közigazgatási szankciók 2018. Ákr.: eljárási kódex, nincsenek anyagi jogi szabályok → szankciók kikerültek (Ket.: figyelmeztetés, közig.bírság, elkobzás, közig.bírság közérdekű munkával való megváltása) A közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. tv (2019. január 1. lép hatályba) Átmeneti szankciós törvény (2017. évi CLXXIX.): - figyelmeztetés - közigazgatási bírság - elkobzás - j.sz-ban meghatározott, egyéb szankció

Közigazgatási szankciók 2018. Mindkét tv. tárgyi hatálya az Ákr. alapján lefolytatott hatósági eljárások során megállapított jogszabálysértések esetén érdemi döntéssel kiszabható jogkövetkezményekre terjed ki (ettől eltérnek az eljáráson belül, végzéssel kiszabottak) 2019. január 1-től: - közigazgatási óvadék (átmenet a figyelmeztetés és a bírság között → az ügyfél a „letétet” visszakapja, ha nem követ el adott időn belül újabb jogsértést, ha igen, annak összege bírságként funkcionál) - tevékenységtől való eltiltás

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Dr. Máté Zsolt főosztályvezető E-mail:mate.zsolt@baranya.gov.hu Tel.: 72/795-822