Egyet értünk abban, mi erkölcsös és mi nem?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

Bibliai lelkigondozás Mi a célja? A materialista és a humanista ugyanarra törekszik: Érezze jól magát a segítséget kérő Önértékelésében Társkapcsolataiban.
A házasság még nem a mennyország
és ebbe más is belehalt már…
Keresztyén etika.
Istenfélelem. Meghatározás  Istent és az Ő akaratát tartani a legfontosabbnak  NEM azt jelenti,hogy félni Istentől, habár meg van írva:  „Mert a mi.
A SIKERES ÉLET TITKA.
Az egymáshoz tartozás gyakorlata
Jó reggelt- Isten hozott !.
Bibliaismereti alapok
Kálvin a szabad akaratról
Seelsorgeinstitut an der Kirchlichen Hochschule Bethel Debreceni Református Hittudományi Egyetem © Dr. G. Hézser A szenvedésről - a pasztorálpszichológia.
1 perc Isten jelenlétében / 1 perc Istennel
MI AZ IMÁDSÁG ? (Pecznyik Pál verse ).
Tízparancsolat 2. Mózes 1-17.
A BIBLIA KÖZEPE. Vajon melyik fejezet a legrövidebb a Bibliában? A 117. Zsoltár.
Lelkésztestületi ülés Ramocsaháza, március 27.
Bibliatábor nyár Püspökladány.
PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ ig Az okos istentisztelet.
7. évfolyam 6. lecke (vázlat)
"HOROSZKÓP". Január 1.- és december 31. között születtél?
Folyamodjatok az Úrhoz,
Az Isten országában Annyi-annyi hely van, Mind befér, kit fed a vér. Én is bent vagyok már Krisztus vére árán, Elkísér utamon a fény. Az Isten országában.
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
ISTEN hozott köztünk!.
Királyi kenet Heidelbergi KT 31., 32..
A TÉKOZLÓ FIÚ (Ötödik lecke) A döntés. Hogyan jutunk el a keskeny útra? Isten szentsége miatt lehetetlen, hogy a bűnnel közösségben legyünk mivel ez Isten.
A TÉKOZLÓ FIÚ (Negyedik lecke) Felismerés III..
A félelem szerepe az életünkben
A BIBLIA KÖZEPE. Vajon melyik fejezet a legrövidebb a Bibliában? A 117. Zsoltár.
Himnuszok 24/A.
ISTEN hozott köztünk!.
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
A szülői példa jelentősége az utódok életében
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Az Özönvíz.
Jézusunk, adj erőt, hogy ékesen járjunk Illendő ruhában, méltóképpen várjunk Add, hogy kerülgessük a bűnt, sötétséget S ama jobb hazában megláthassunk.
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Zsoltárok könyve. Zsoltárok könyve Előadó: Prof. Dr. Szigeti Jenő.
Imádság Keveset lenni Istennel annyi, mint kevésnek lenni Istenért (E.M.Bounds)
Az élet igéje május „De Isten, aki gazdag az irgalmasságban, igen nagy szeretetéből, mellyel szeretett minket, noha bűneink miatt halottak voltunk,
Isten vezetése Prédikáció szeptember 24.. Ígéretek Ézs 48,17 „Ezt mondja az ÚR, a te megváltód, Izráel Szentje: Én, az ÚR, vagyok a te Istened,
18. óra Világvallások.
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
vasárnapi istentisztelet. Énekek Olyan békét, mint a folyó Olyan békét, mint a folyó, Olyan békét kaptam Tőled lelkembe. (2X)
A bűnbeesés („ősbűn”) és az áteredő bűn. 1. A bűnbeesés bibliai elbeszélése /1. a) A szöveg helye és célja. - Rögtön a teremtés leírása után található.
Évközi 2. vasárnap Január 15. – „A” év.
Igeolvasás.
Urunk megkeresztelkedése
Harmatozzatok égi magasok
Háború és béke. háború és béke békesség fejedelme az úr vitéz harcos.
Törvény alatti állapot:
ÜZLETI ETIKA I. Az etika tudományának fő területei
A Wycliffe bibliafordítók nemzetközi világimanapja november 12.
Jézus hű Megváltó Isten áldott Szentje Égi Főpap, Úr és Király
Aradi vértanúkra emlékezünk
Kérdések az alkalom előtt
Bölcsesség a világosságban (Efézus 5: 15-17)
III. Szakadék Isten és az ember között:
I. A KIJELENTÉS Isten szól magáról.
II. A HITRŐL 1.
A teremtő és gondviselő Atya
B) A Megváltó Isten, Jézus Krisztus váltságműve
Isten dicsőségét és nyilvánvaló jelenlétét munkálja a gyülekezetben:
VIII. A Szentlélek Isten
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)
Előadás másolata:

Egyet értünk abban, mi erkölcsös és mi nem? Etika az általános és különös kegyelem fényében 2018.

Félreértések: almafa volt „Ültette az Úristen…az élet fáját is a kert közepén, meg a jó és rossz tudásának fáját” 1Móz 2, 6-9. Félreértések: almafa volt tudás fája volt Lucifer két fát kapott (Madách) Az etikát itt szakítottuk le. (Ki dönti el, mi a jó és mi a rossz?)

„A törvény a bűnök miatt adatott…” (Gal 3,19) Általános kegyelem: Noénak adott törvény =1Móz 9.) A hatalom isteni rendelése: a jókat jutalmazza, a gonoszokat bünteti (Róma 13, 1-5) Belső törvény: lelkiismeret (Róma 2,15) Kálvin: fék-zabla Különös kegyelem: a törvény Krisztushoz vezet ,paidagogosz (Gal 3,24) iránytű-ösztöke a jóra ( Heid. Káté a hálaadás része. „Jónak lenni jó”_Juhász Zsófia)

A bűn bibliai aspektusai: Egyaránt bűnösök vagyunk („természetünk megromlott” Heid.Káté 7,k.f.) de nem egyformán vagyunk bűnösök (Lk 7, 36-50) Gonosz létünkre is tudunk „jó ajándékokat adni”(Mt 7,11) A bűn bibliai aspektusai: Életkori ifjúság 25. zsoltár :mulasztás Felületesség Préd 12,1

Strukturális bűnök és bűnös struktúrák. Korszakos/nemzedéki (divatos) bűnök („Az atyák vétke a fiakban…” „Gyermekeink bűnei, bűneink gyermekei „/Gyökössy Endre/ Himnusz: „Hajh, de bűneink miatt…” Strukturális bűnök és bűnös struktúrák. Rendszer jellegű nyomás Pl. háború és a „ne ölj „ parancsolat Gazdasági és politikai rendszerek (Az egyén szabadsága és mozgástere) Az „egymás terhe (barosz) és a magunk terhe/batyuja (fortion) (Gal 6, 2; 5.)

Hogyan tájékozódjunk a jó irányba? Ószövetség: tagadás/önmegtagadás NEM-ek 1. zsoltár „Nem jár a bűnösök tanácsa szerint „ Nem áll a vétkesek útjára „Nem ül a csúfolódók székébe, hanem ( A keresztyén etika ellenjárat ) 25. Zsoltár utak és ösvények /közösségi és egyéni útkeresések/

Újszövetség Követés ,gymnadzó ,edzés-gyakorlás 1Tim 4,7 „ne igazodjatok e világhoz /séma/ hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megvizsgálhassátok, mi az Isten akarata, mi az ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.”(Róma 12,2) Séma helyett paradigma (Ján 13, 15) Követés ,gymnadzó ,edzés-gyakorlás 1Tim 4,7