Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Advertisements

XXI. Országos Főépítészi Konferencia augusztus , Kecskemét Ipari melléktermékek hasznosítása építőanyagipari célra, különös tekintettel az.
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Magyar Hidrológiai Társaság XXVII. Országos Vándorgyűlés Baja július Szekció. A CSATORNÁZÁS ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS KULCSKÉRDÉSEI NAPJAINKBAN.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
A Hulladékgazdálkodási technológus FSZ átjárhatósága és kredit beszámíthatóság KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Növényvédő szerek tárolása a felhasználónál 89/2004 FVM rendelet Növényvédő szert elkülönített raktárban, vagy illetéktelenek által nem hozzáférhető szekrényben,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep bemutatása 9.a 4. csoport.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Környezetvédelem 2016 A Hulladék Pintér Péter Mihály
A Levegő összetétele.
A régészeti örökség védelmének szabályrendszere
Atomerőművek és radioaktív hulladékok kezelése
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Dr. Kovács László Főtitkár
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
A közigazgatással foglalkozó tudományok

Magyar Tudományos Művek Tára
SZÁMVITEL.
A talajok szervesanyag-készlete
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
SZÁMVITEL.
Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016.
NEMZETI VÍZTECHNOLÓGIAI PLATFORM TECHNOLÓGIAI VIZEK KEZELÉSE
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
MEZŐGAZDASÁGI KISÜZEM ÉS NAGYÜZEM
Az információs társadalom joga
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Szelektív hulladékgyűjtés
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
MEZŐGAZDASÁGI KISÜZEM ÉS NAGYÜZEM
A hétköznapok kémiai biztonsága
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Élj ökosan – generációkon át II.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Megújuló energiaforrások
Készletek transzformációja
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Hagyományos megjelenítés
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
A tehetséggondozás kihívásai
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére http://tp1957.atw.hu/kv_4.pptx a szóbeli 16/A tételéhez

A 16. tétel tartalma Ismertesse a hulladékkal kapcso-latos tudnivalókat és a hulladék-képződéssel járó tevékenységeket! A hulladék és veszélyes hulladék fogalma, hulladékok csoportosítása eredet, halmazállapot és veszélyesség szerint. Hulladékképződéssel járó tevékenységek, a hulladékképződés megelőzése, mennyiségének csökkentési lehetőségei. Veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai, nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségek. A tételhez használható segédeszköz: A tételhez kapcsolódó mellékletben levő ábra. A vizsgaszervező által biztosított, a tételhez kapcsolódó más ábra vagy eszköz. Kulcsszavak, fogalmak: Hulladék, veszélyes hulladék fogalma. A hulladék káros környezeti hatásai (talaj, levegő, víz, esztétikai problémák). Csoportosítása, keletkezési hely, halmazállapot és veszélyesség, környezeti hatás alapján. Háztartási tevékenységek, ipari tevékenységek. Hulladékszegény technológia, környezettudatos vásárlás, komposztálás. Veszélyes hulladék: pl. vegyszerek, savak, lúgok, gyógyszerek, elemek hulladékai, csomagolóanyagai. Környezetszennyezés megakadályozása, biztonságos gyűjtés, anyagmérleg, üzemnapló, nyilvántartás, adatszolgáltatás..

A hulladékok fogalma Általános értelemben hulladéknak tekintendő az ember mindennapi élete, munkája, gazdasági tevékenysége során keletkező, a keletkezés helyén feleslegessé vált, ott közvetlenül fel nem használható, különböző minőségű és halmazállapotú anyag, anyag- együttes, termék, maradvány, tárgy, leválasztott szennyező anyag, szennyezett kitermelt föld, amelyet a tulajdonosuk sem közvetlenül felhasználni, sem értékesíteni nem tud, és amelynek kezeléséről külön kell gondoskodni. Védett környezeti közegbe kerülése: környezetszennyezés.

A hulladékok környezetkárosító hatása A legtöbb szennyezési problémát: - a rendezetlen elhelyezés pl. a „vad” (illegális) lerakók és a „hagyományos” szeméttelepek, - a hibásan megválasztott hulladékkezelés, - valamint a helytelen fogyasztói magatartás okozza. Valamely környezeti elem (víz, levegő, talaj) szennyezése Növényi, állati szervezetek, emberek (bioakkumuláció) További hatások: fertőzések (baktérium, féreg, féregpete) rovarok, rágcsálók (terjesztők, zárt tárolás), esztétikai („Nem bántja a szemét?”) „Örökölt” szennyezések (BVM, Illatos út, stb.)

A hulladékok csoportosítása Halmazállapot szerint: Eredet szerint: Környezeti hatás szerint: Összetétel szerint: légnemű folyékony szilárd iszapszerű kommunális termelési (technológiai) veszélyes nem veszélyes inert szerves szervetlen

Hulladék prioritás

Veszélyes hulladékok Veszélyességi jellemzők: kémhatás, maró hatás, gyúlékonyság, robbanásveszély, oxidáló tulajdonság, mérgező hatás, sugárzás, fertőző hatás. Minden tevékenység: tárolás, gyűjtés, szállítás, ártalmatlanítás szigorú engedélyhez és dokumentációhoz (nyilvántartás, adatszolgáltatás) van kötve.

Hulladékok csökkentése, kezelése Hulladékszegény technológiák Újrahasznosítás: feltétele a szelektív gyűjtés (ld. következő diák), nem csak környezeti, hanem gazdasági szempontból is előnyös. Hulladékok kezelése: biogáz gyártás (felhasználás helyben), komposztálás (komposzt talajjavításra), égetés (energetikai hasznosítás), előny: kevés maradék, steril, hátrány: drága, a füstgázokat tisztítani kell; szakszerű lerakás.

Szelektív gyűjtés 1. Az első magyarországi próbálkozások az 1980-as években – elsősorban a megfelelő tájékoztatás hiánya miatt – kudarcba fulladtak. A szelektív gyűjtés célja/oka lehet: az újrahasznosítás vagy a veszélyesség. Ma a legelterjedtebben szelektíven gyűjtött anyagok újrahasznosítás céljára: papír, műanyag flakon, fémdoboz, fehér és színes üveg. Gyűjtés: „házhoz menő” (papír és műanyag), valamint hulladéksziget (üveg, fém, papír és műanyag). együtt gyűjtés

Szelektív gyűjtés 2. Ma a legelterjedtebben szelektíven gyűjtött anyagok veszélyesség miatt: szárazelemek, akkumulátorok, lejárt gyógyszerek, gyógyszermaradékok (gyógyszertár), használt sütőzsiradékok, festék- oldószermaradványok, csomagolások, fáradtolaj, elektromos és elektronikai hulladékok, stb. Ezen gyűjtő tevékenységek is dokumentációhoz és engedélyhez vannak kötve. Főként a hulladékudvarok foglalkoznak ezekkel. Budapesten jelenleg az FKF Zrt. hulladékudvarai állnak a főváros lakosságának rendelkezésére, hogy különválogatva gyűjthessék az újrahasznosítható anyagokat: http://www.fkf.hu/portal/page/portal/fkfzrt/hulladekkez/szelektiv_gyujtes/hulladekudvar

16. A tétel mellékletei (2)