A KLIMATIKUS FAKTOROK ÖKOLÓGIAI JELENTŐSÉGE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
Advertisements

A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
1 FIZIKA Fénytani alapfogalmak Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Összefoglalás Csillagászat. Tippelős-sok van külön 1. Honnan származik a Föld belső hője? A) A Nap sugárzásából. B) A magma hőjéből. C) A Föld forgási.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
Országos Kompetencia Mérés 2009 Bródy Imre Gimnázium, Szakközépiskola Készítette: Jákliné Tilhof Ágnes.
Az állatvilág alkalmazkodása a zord téli körülményekhez melegebb vidékre vándorolnak alkalmazkodnak a megváltozott környezethez téli álmot alszanak / hibernálják.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
EMLŐSÖK Készített:Balás-Piri Bálint. Az első emlősök a dínók idejében éltek A dínók kipusztulása után ők léptek a helyükbe Ma 6000 emlősfaj él.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Jubileumi év partnertalálkozójaPécs, február 29. „Új típusú partnerséggel együtt a jövőért” Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Asztrológia I..
A Levegő összetétele.
Alapfogalmak BME-VIK.
Thermo °Comfort Fázisváltó Vakolat Ea: Hadas Attila magasép. mérn
Energetikai gazdaságtan
Vezetékes átviteli közegek
Összeállította: Horváth Józsefné
Tartalom 1.Vízrendszere (folyók) 2. Vízrendszere (tavak) 3. Éghajlat
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Hideg mérsékelt öv - állatok
A napsugárzás jótékony hatásai:
Kompetíció szerepe a közösségszerkezet alakításában
Levegőszennyezés matematikai modellezése
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
A megélhetési stratégiák változása egy agrárdominanciájú térségben Rácz Katalin MTA RKK Térségfejlesztési Kutatások Osztálya.
Az állatok és az ember egyedfejlődése
A talajok szervesanyag-készlete
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Az erősödő náci állam vonzásában
Kockázat és megbízhatóság
Tervezés I. Belsőtér BME-VIK.
Környezeti teljesítményértékelés
Hideg övezet – sarkkörök, sarkok
Projektmunka Földrajzolok
Alapfogalmak folytatás Színhőmérséklet és színvisszaadás ellenőrzése
Összefoglalás Állattan 2..
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
SZLOVÁKIA ÉGHAJLATA PODNEBIE SLOVENSKA
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Bipoláris technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
A légkör anyaga és szerkezete
Munkanélküliség.
AZ ÉLŐLÉNY ÉS KÖRNYEZETE
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
7. SZERBIA ÉGHAJLATA.
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
4. Fénytechnikai mennyiségek mérése
Hegyes orrú denevér.
A BIOTIKUS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK RENDSZERE POPULÁCIÓÖKOLÓGIA
A TALAJT VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK
Épületek egészségtana
21. SZELEK.
A munkaerő-keresleti rugalmasságok
Megújuló energiaforrások
Az EU támogatások ellenőrzésének rendszere
Mérsékelt övezet Nincs merőleges delelés Minden nap felkel/lenyugszik a Nap Nyugati szél uralma 4 évszak Felosztás: 1. Meleg mérsékelt öv – 15-20C évi.
20. A LÉGNYOMÁS.
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
7. A FÖLDKÉREG GEOLÓGIAI FEJLŐDÉSE.
A Föld, mint égitest.
36. NÖVÉNY- ÉS ÁLLATVILÁG.
Az impulzus tétel alkalmazása (A sekélyvízi hullám terjedése)
A bioszféra.
Energia-források: Nap geotermikus nukleáris Energia.
Előadás másolata:

A KLIMATIKUS FAKTOROK ÖKOLÓGIAI JELENTŐSÉGE A FÉNY ÉS A HŐMÉRSÉKLET HEFOP 3.3.1.

A FÉNY, MINT ABIOGÉN TÉNYEZŐ A Napból érkező fénysugarak folyamatosan elérik a földfelszint. A sugárzás direkt és indirekt (szórt) sugarakból áll. A besugárzás mennyisége a domborzati kitettség szerint változik. A látható hullámhossz: a 400-800 ηm közötti tartomány – élővilág alkalmazkodása! HEFOP 3.3.1.

A NÖVÉNYEK FÉNYTŰRÉSE Fénykedvelő pl.: tavaszi hérics • Fény-árnyékkedvelő pl.: kéküstökű csormolya Árnyékkedvelő pl.: gímpáfrány HEFOP 3.3.1.

A NÖVÉNYEK FÉNYTŰRÉSE A megvilágítás ideje szerint: rövidnappalos (pl.: téltemető) hosszúnappalos (pl.: réti margaréta) fotoperiodikusan közömbös (pl.: napraforgó) HEFOP 3.3.1.

AZ ÁLLATVILÁG ALKALMAZKODÁSA A FÉNYHEZ  Az aktivitás alapján: nappal aktív (pl.: nappali lepkék) éjjel aktív (pl.: denevérek, baglyok) teljes sötétségben élők (pl.: talajlakók, barlanglakó vagy mélytengeri fajok) HEFOP 3.3.1.

A HŐMÉRSÉKLET, MINT KÖRNYEZETI TÉNYEZŐ egyenetlen eloszlás Egyenlítőnél évi legkisebb hőingás sivatag: évi hőingás kicsi, napi nagy tajga, tundra: évi hőingás itt a legnagyobb HEFOP 3.3.1.

A HŐMÉRSÉKLET, MINT KÖRNYEZETI TÉNYEZŐ  Az élőlények hőmérsékleti igénye eltérő  A növények és az állatok hőtűrése is lényegesen eltérő  A növényi élet számára a kardinális pont a 0°C. Ez alatt nincs aktív növényi élet.  A növények hőigényük szerint: melegkedvelők (pl.: trópusi fajok, szőlő, gyapot) hidegtűrők (pl.: fenyőfélék, magashegyi fajok) tág hőmérsékleti tűrőképességűek (pl.: gyomok) HEFOP 3.3.1.

A NÖVÉNYEK ÉS A HŐMÉRSÉKLET melegkedvelők hidegtűrők kora tavasszal, illetve késő ősszel virágzó növények; nagy és színes virágzat pl. hangafélék, primulák állandóan időszakosan pl. ananász, pl. termesztett kakaó, növények kávé HEFOP 3.3.1.

AZ ÁLLATOK HŐREGULÁCIÓ SZERINTI FELOSZTÁSA változó testhőmérséklet állandó testhőmérséklet szűktűrésű tágtűrésű tökéletlen hőregulációval tökéletes hőreg. pl. fiatal madarak, kifejlett madarak, méhlepény nélküli méhlepényes emlősök és téli álmot alvó emlősök hideg meleg hőreg. nélkül hőreg-val pl. mélytengeri szirtkorallok, vízi állatok, állatok melegvízi talajlakók tökéletlen fakultatív tökéletes szervezetek, pl. cserebogár, szender felmelegedést korlátozó berendezés nélkül berendezéssel pl. bogarak, hüllők vándorsáskák, némely hüllő HEFOP 3.3.1.

A MELEGVÉRŰ ÁLLATOK ALKALMAZKODÁSA A HŐMÉRSÉKLETHEZ  Bergmann-szabály: közelrokon fajok esetében a hidegebb égövön élők tömege nagyobb Allen-szabály: közelrokon fajok közül a hidegebb égövön élők külső szervei kisebbek Gloger-szabály: közelrokon fajok esetében a hidegebb égövön élők színe (általában) világosabb HEFOP 3.3.1.

AZ ÁLLATOK ALKALMAZKODÁSA A HŐMÉRSÉKLETHEZ pl.: sarki róka, vörös róka, sivatagi róka pl.: jeges medve, grizzli medve, barna medve HEFOP 3.3.1.