Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kompetíció szerepe a közösségszerkezet alakításában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kompetíció szerepe a közösségszerkezet alakításában"— Előadás másolata:

1 Kompetíció szerepe a közösségszerkezet alakításában
Kérdés: befolyásolja-e, és ha igen, milyen mértékben, a fajok közötti verseny a közösség szerkezetét? Az interspecifikus verseny sajátosságai niche-felosztás kompetitív kizárás Schoener (1983) A tanulmányok 90 %-a mutatott versenyt Connell (1983) A tanulmányok 40 %-a mutatott versenyt Biometriai problémák Verseny a fitofág rovarok között 12 Cephaloleia és Chelobasis bogárfaj együttélése a Heliconia imbricata trópusi növényfajon, a kompetíció jelei nélkül Cephaloleia Chelobasis Szentesi-Állatökológia-Komp. és Közszerk.

2 Miként deríthetjük fel a jelenleg folyó versenyt?
Sakktábla v. negatívan kapcsolt eloszlások (Diamond 1975) Két Macropygia kakukk-galamb faj eloszlása a Bismarck- szigetvilágban. New-Ireland Pápua Új Guinea New-Britain Előfordulási függvények (nem jó kompetitorok) J= azon szigetek aránya, amelyet elfoglalt a faj, S = a fajszám, de egyben a terület méretét is jelöli Szentesi-Állatökológia-Komp. és Közszerk.

3 Niche differenciálódás
Alpesi tisztás Bombus-fajokal, amelyeknek eltérő hosszúságúak a szájszerveik. Növények: Delphinium és Epilobium Niche komplemen-taritás és diffúz kompetíció?? Minden magassági régióban 1 hosszú, 1 közepes és 1 rövid szájszervű Bombus dominált. Bombus-faj Proboszcisz-hossz Corolla-hossz Növényfaj appositus kyrbiellus hosszú Delphinium sylvicolla bifarius frigidus rövid Epilobium flavifrons közepes hosszú és rövid occidentalis rövid és kirágás Durván négy csoport – GUILD – különíthető el. Def.: azok az élőlények, amelyek ugyanazt a forrást hasonló módon használják. Szentesi-Állatökológia-Komp. és Közszerk.

4 El kell távolítani egy vagy több fajt a rendszerből.
Miként győződhetünk meg arról, hogy a status quo-t a verseny tartja fenn?  DIFFÚZ KOMPETÍCIÓ? El kell távolítani egy vagy több fajt a rendszerből. Morfológiai különbségek (un. hutchinsoni arányok) keresése A tapasztalat azt mutatja, hogy a niche-felosztás nagyobb szabályosságot mutat, mint amit a fajok pusztán véletlenszerű eloszlása/egymás mellé rendelése alapján várnánk Neutrális modell és null-hipotézis Mintázat detektálásra Evelyn Hutchinson Az adatokban mutatkozó mintázat NEM biológiai szervező erőket, hanem csak véletlen hatásokat tükröz a közösségi ökológiában ez a fajok véletlen kolonizációját és kihalását jelenti. Hutchinsoni arányok szomszédos fajok között: testtömegre 2,0 hosszméretekre: 1,3 = Hangszerek, eszközök (pl. kerékpár méretek), írólap oldal méretarányok (pl. az A4-é 1,42) stb. közelítik a H.-i arányt. De: lásd az aranymetszés szabályát (1,618) és annak kritikáját – Falus Róbert könyvét! Szentesi-Állatökológia-Komp. és Közszerk.


Letölteni ppt "Kompetíció szerepe a közösségszerkezet alakításában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések