POZSONY-1 Pozsony egyik legkorábbi magyar királyi vármegyeszékhelyünk volt, várispánságát Szent István királyunk alapította még 1000 körül, ekkor épült.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pozsony 4. csoport feladata: mutassátok be Pozsonyt – története, fekvése, főbb látnivalók.
Advertisements

Kis országok – nagy örökség.  Földrajzi környezet  Jordán folyó – Holt-tenger  földművelés és állattenyésztés  Kánaán nevezik  XIII. században itt.
Fazola Henrik Élete és Munkássága. Élete Német származású vasm ű ves, aki a szakma mesterfogásait testvérével, Fazola Lénárddal együtt Würzburgban, Georg.
A Kárpát-medence a római korban. Pannónia meghódítása  A hódítás előtt Pannónia lakói kelták voltak  Kr.e. IV. században vándoroltak be, de   hoztak.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Holnemvolt Budapest. Csodálatosan gazdag fotóhagyatékkal bővült a Fortepan: a levéltár jóvoltából a fényképész Klösz György 1500 képe vált közkinccsé.
Velence, a „víz városa”. Kialakulása: ◊Velence kialakulása egyaránt köszönhető a természetnek, illetve az ember munkájának, környezeti feltételeit viszont.
Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Értékesítendő ingatlanok Készítette: dr. Zelenyánszki Miklós.
Korond Készítette: Víglási Anna HAT Története  A hagyomány szerint a falu első házai a Korondi-hegyen, a Szállás nevű határrészen épültek ban.
Zala Megyei Irodája 2015-ben megvalósult programjaink.
A Honfoglalás. A Kárpát-medence a honfoglalás előtt  Római uralom vége  hun uralom  Attila halála  hun uralom   germánok uralma Kárpát-medence.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
Deák Ferenc A haza bölcse október 17. – január 28. Készítette: Frank Ádám (11.b)
Szent László- Könyves Kálmán Szent László- Könyves Kálmán uralkodása A királyi hatalom megszilárdítása
MOSONMAGYARÓVÁR MOSONMAGYARÓVÁR A MOSONI-DUNA ÉS A LAJTA TALÁLKO- ZÁSÁNÁL, AZ OSZTRÁK ÉS A SZLOVÁK HATÁRTÓL 15 KM-RE FEKSZIK. MÁR A RÓMAI KORBAN ŐRHELY.
A VILLÁMHÁBORÚK IDŐSZAKA
Köszönti Önöket a 790 éves Lepsény!
Az erdélyi gyógyturizmus
Intézményesülés a Baptista egyházban
Lechner Ödön.
Osztálykirándulás 2016 (Szécsisziget).
Szlovákul:Stará Ľubovňa
Magyarország a második világháborúban
Készítette: Rubik László 5/c
A protestáns vallások terjedése Magyarországon
Összeállította: Horváth Józsefné
(Dávid és Salamon uralkodása)
Az egységes olasz és német állam létrejötte
2016.május 3-4. Kedd- Szerda Esztergom
Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza
A Határtalanul! program keretében magvalósított Dunán innen – Királyhágón innen című pályázat témanap április 26.
SZLOVÁKIA TÖRTÉNETI KRONOLÓGIÁJA I.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Recsk.
A békeszerződés aláírása
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
A Széll Kálmán tér irányú vágánnyal létesít közvetlen kapcsolatot b.)
Hősök tere Milleniumi Emlékmű.
A Ciszterna Bazilika Isztanbul - Törökország ( Yerebatan sarnici )
Összeállította: Mátyás Merse és Veres Mátyás 5. b osztályos tanulók
A Sztetoszkopók bemutatkoznak….
Portugália.
A korai Egyház Az első közösségek.
Hunyadi Mátyás
A Ciszterna Bazilika Isztanbul - Törökország ( Yerebatan sarnici )
Juhász Gyula Trianon 1.
Kommunizmus: Született: 1796 Apa: Gracchus Babeuf
A nagyváradi bazilika.
A Széll Kálmán tér irányú vágánnyal létesít közvetlen kapcsolatot b.)
Kolozsváron jártunk a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban 2014
Készítette: Boros Bence
Pécs törökkori emlékei Bianka
Zsolnay Vilmos születésének 190. , szobra felállításának 110
Az ŐRSÉGBEN jártam Oud of Mooi ???? Saját fotóiból készítette:
Programjaink fizikából a es tanévben
Juhász Gyula Trianon 1.
Iglódi István rendezése
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Felsőörsről Alsóörsre Készítette: Szabó Lilla
Balatonkenese Készítette: Szabó Lilla
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
Elődeink nyomában Erdélyben
Útravaló verseimmel Madách Imre Utolsónak szánt költeménye,
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Ének : Nana Mouskouri / Schubert – Ave Maria
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

POZSONY-1 Pozsony egyik legkorábbi magyar királyi vármegyeszékhelyünk volt, várispánságát Szent István királyunk alapította még 1000 körül, ekkor épült fagerenda vázas, földtöltéses vára. Nevét első ispánjáról, Posról kaphatta. A Pannonhalmi Apátság alapító okiratában, 1002-ben Poson néven írták. A Duna áttörése ősidők óta lakott vidék. A pozsonyi várhegyen már a kelták és a rómaiak is erődöt építettek. A kis Morva fejedelemség idején palánkvár és talán a római kövekből épült kis templom is állt a hegyen. Kis morva fejedelemség, s nem nagymorva birodalom, ahogy a pánszláv elméletek beállítják, hiszen csak a Dunától északra és a Garamtól nyugatra lévő területeket birtokolták a morvák, cca. 828-902 között, mint a frank birodalom vazallusai, hűbéresei. És nem szlovák, hiszen a szlovák nép csak a 15-16. századokban kezdett kialakulni különböző a Magyar Királyság területén élő, részben a tatárjárás után betelepített vegyes népességből./ A kis morva fejedelemséget legkésőbb 902-ben elfoglalták honfoglaló őseink. Árpád magyarjai 907-ben sorsdöntő győzelmet arattak a magyarok megsemmisítésére érkező, hatalmas túlerőben a Duna mindkét partján felvonuló és a Dunán hajóhaddal is érkező egyesített frank, német seregek felett is az első pozsonyi csatában: http://hu.wikipedia.org/wiki/Pozsonyi_csata Ettől fogva a magyar határ, a gyepű az Enns folyóig tolódott ki. / Innen ered a magyar népmesei szóhasználat: "túl az óperencián", Ober Enns./ Szent István királyunk a várispánság területén káptalanságot, esperességet is alapított, felépíttette a Szent Megváltó tiszteletére szentelt háromhajós bazilikát, melyet 1221-ben pápai engedéllyel elbontottak, s helyette a váron kívül, Váralján építettek új egyházat. A németek 1030-ban és 1042-ben is sikertelenül próbálták elfoglalni. 1051-ben támadtak ismét hatalmas erőkkel, ekkor a hagyomány szerint Búvár Kund megfúrta a hajóikat, s ez a pozsonyi csata is magyar győzelemmel végződött. A mogyoródi csata, 1074 után Pozsonyban húzta meg magát Salamon király, miközben a győztesek, I. Béla királyunk fiai, Géza és és László, későbbi királyaink irányították az országot. A tatárok 1241-ben nem tudták elfoglalni. A cseh Ottokár kihasználva  az ország tatárjárás utáni gyengeségét az 1270-es években többször is elfoglalta, míg végül a morvamezei csatában az egyesített osztrák-magyar csapatok, főként IV. László kun könnyűlovasságának köszönhetően legyőzték a cseheket. Pozsony kővára, a tatárjárás után épült ki, a IV. Béla idejében szokásos módon, erős lakótorony és külső várfalak. Ebből az időből maradt fenn a ma is látható délnyugati, ún. Korona-torony. A 13. századi várat a nagy várépítő Zsigmond királyunk nagyrészt elbontatta, s helyére építtette a 2 emeletes palotát. 3 saroktornyát és a 3. emeletet Mátyás király építtette. http://www.magyarorszag-szep.hu/Pozsony - A képeket és szöveget innen vettem ki.

Liszt-Rapszódia Nº2-Vázsonyi Bálint A vár több kisebb ostromot is átvészelt a következő évszázadokban, elfoglalni csak Bethlen Gábor erdélyi fejedelem tudta, aki az itt őrzött Szent Koronát is magával vitte Ecsedi várába. 1683-ban Thököly kurucai harc nélkül vették birtokba. A Napóleoni háborúk idején kétszer megszállták a francia csapatok, második alkalommal ágyúzták is. Mohács után Pozsony vált fokozatosan a Magyar Királyság fővárosává, itt őrizték a magyar Szent Koronát, itt koronáztak 11 magyar királyt és 8 királynét, és itt ülésezett a magyar országgyűlés is 1867-ig, a kiegyezésig. Az Óváros első falait a tatárjárás után húzták fel, Zsigmond király alatt már kettős 8-10 m magas fal övezte, a falszorosban vizesárokkal. Ekkor 4 kapuja volt. Számos Árpádkori és középkori műemléke, templomok, épületek és a városfalak egy rövid szakasza is  megmaradt, mivel a törökök sosem ostromolták sereggel. Pozsonyba az első bajor telepesek a 13. században érkeztek, majd a habsburg magyar királyok alatt erősen elnémetesedett. Trianon előtt német-magyar lakosságú város volt, 1910-ben 32.790 német, 31.705 magyar és csak 11.673 szlovák lakosa volt. A Trianoni békediktátummal a mesterségesen létrehozott Csehszlovákia része lett. Népszavazást nem mertek tartani a Felvidéken sem, hiszen akkor egyértelműen Magyarországé maradt volna a Felvidék. 1918-ban, miután a Károlyi kormány átkos hadügyminisztere Linder Béla lefegyverezte a határainkon kívül összeomlott frontokról hazatérő magyar katonákat, cseh légionáriusok támadták meg Pozsonyt. A soproni 16-17 éves kadétiskolások még két hónapig védték a várost. 1919-1938 között a csehek és szlovákok szinte teljesen megszüntették a magyar és német oktatást, eltüntették a magyar múltra emlékeztető szobrokat és tömegesen telepítették be a szlovákokat. 1938-ban a város egy része a Tiso féle német bábállam fővárosa lett, másik részét a német birodalomhoz csatolták. A II. világháború után a német és magyar lakosság nagyobb részét kitelepítették, elűzték. Az I. Benes dekrétum kihirdetése után, 1945 május 5-én a pozsonyi magyarok lakásaira szlovák katonák törtek, fél órát engedélyeztek csomagolásra, s mintegy 20.000 magyart áthajtottak egy-egy bőrönddel a Duna hídon Ligetfaluba, ahol internáló táborba kerültek, embertelen körülmények közé. Ezt követték a Csehországba kényszermunkára hurcolások és a kitelepítések az egész Felvidékről, s az ún. lakosságcsere. A párizsi békeszerződés során Pozsonytól délre további 3 falut is megkapott Csehszlovákia, Horvátjárfalut, Oroszvárt és Dunacsúnt. Ligetfalut Pozsonyhoz csatolták és 120.000-es lakótelepet építettek. Így ma Pozsony lakossága közel 450.000 fő, melyből 2001-ben alig 16.000-en vallották magukat magyarnak. A szlovákok szépen felújították a várat és az óvárost, de magyar feliratokat ne nagyon keressünk, az 1993-ban létrejött Szlovákiában a magyar és helyenként német emlékeket minden módon igyekeznek szlovákként beállítani. Gyuri 15/7/2010 Liszt-Rapszódia Nº2-Vázsonyi Bálint

A volt Grassalkovich kastély, 1760, jelenleg a szlovák köztársasági elnök rezidenciája

A gótikus Szent Márton templom, koronázó templom

Gótikus Szent Márton dóm, az 1221-ben épült Szent Megváltó templom helyén

Szent Márton templom. A torony tetején az aranyozott szent korona jelzi, itt koronázták a magyar királyokat és királynékat Mohács és a kiegyezés közötti időszakban.

A gótikus Szent Márton dóm, székesegyház, az 1221-ben épült

A Klarisszák temploma és kolostora eredetileg a cisztercita apácáknak épült a 13. században

A klarisszák eredetileg cisztercieknek épült templomának 34 m magas, külön alap nélküli tornya

Ferencesek kolostora és temploma

Ferencesek temploma, 1272-ben IV. ( kun ) László királyunk építtette

Ferencesek temploma

Ferencesek temploma, gótikus kápolna

Szent Istvánnak szentelt Kapucínus templom, 1717

Kapucinus utca

Református templom

Szent Miklós templom, 1664-ben épült a várnépek számára

Trinitárius templom, 1727, barokk

Klarisszák kolostora, most könyvtár és múzeum

Szent Salvator Jezsuita templom

A volt jezsuita kollégium bejárata

A volt jezsuita kollégium, 1635-ben építtette Pázmány Péter

Prímáspalota, 1781

Prímáspalota

A Zsigmond király idejében épült kettős városfal megmaradt részei

Az egykori Pálffy palota

A városárkon az Óvárosba vezető híd, Nepomuki Szent János és Mihály Arkangyal 1727-ben felalított barokk szobraival

Pozsony

Az 1972-ben épült híd és a Ligetfalu helyén épült lakótelep

Látkép Dévény felé

Óváros, Mária oszlop, 1675

Magyar címer a Mária oszlopon

Óváros

Óváros, Roland kút, 1572

Óváros

Óváros

Óváros

POZSONY-2 Az 1919–1938-ig terjedő első csehszlovák időszakban megkezdődik a város magyar jellegének fokozatos felszámolása: megváltoztatják a város nevét és az utcaneveket; csaknem teljesen megszüntetik a magyar és német nyelvű oktatást; eltüntetik vagy szétverik a magyar vonatkozású szobrokat; tömegesen épülnek lakások a városba megtelepedni akaró szlovákoknak, akiknek a lakhatás mellett új munkahelyekre is szükségük volt. Az első bécsi döntést követően Pozsony a Jozef Tiso vezette első Szlovák Köztársaság fővárosa lesz, de az óvárostól nyugatra levő Dévény, és a délre levő Ligetfalu az -Anschluss után- a Harmadik Birodalomhoz kerül. A II. világháború alatt bár a város zsidó lakosságát deportálták, az épületek megmenekültek az Apollo olajfinomító kivételével a bombázástól. 1945. április 4-én szovjet és román csapatok foglalják el a várost, amely az ismét Csehszlovákia része lesz. A háború után a maradék magyar és német lakosságot erőszakkal kitelepítik, és a háborút lezáró új békeszerződés Csehszlovákiának ítéli stratégiai okokból a mai város szerves részét alkotó Horvátjárfalut, Oroszvárt és Dunacsúnt. 1968. október 28-án a vár a felújításának befejezésével, helyszínéül szolgál cseh-szlovák föderációról szóló törvény aláírásának is. 1972. augusztus 26-án készül el az óvárost és Ligetfalut összekötő 432 méter hosszú, és 21 méter széles Új híd, Árpád Tesár - Jozef lacko tervei szerint. 1978-ban kezdődött meg a ma 120 000 lakosú lakótelep építése Ligetfaluban, melynek következtében a város összlakossága ma megközelíti a 450 000 főt. 1993. január 1-e óta az önálló Szlovákia fővárosa http://hu.wikipedia.org/wiki/Pozsony http://www.magyarorszag-szep.hu/Pozsony - A képeket és szöveget innen vettem ki. Gyuri 15/7/2010 Kodály-Táncok Nº15 (zene kezdõdik a képeknél)

15. századi városfalak

Vár

Vár

Vár

Vár

Vár

Vár

Vár

Vár

Vár

Vár

Várudvar, Árpádházi Szent Erzsébet szobor Vár, a 15. századi Corvin kapu

Várudvar, az Árpádházi Szent Erzsébet szobor “melléklete” Szobor a várudvarban

A magyar feliratot hiába keressük a vár tájékoztató tábláján

A Mihály kapu tornya, tetején a sátánt legyőző Szent Mihály szobra Mihály kapu, az Óváros egyetlen megmaradt középkori kapuja

Mihály kapu

Az Óvárosháza tornya leégett, 1733-ban barokk stílusban állították helyre Az Óvárosháza, 1350 körül

Főtér, Óvárosháza

Óvárosháza

Óváros, emléktábla Óváros,ebben az épületben ülésezett a magyar országgyűlés 1802-től 1848-ig

Óváros, Fő tér

Óváros, Főtér

Óváros, Ferencesek tere

Óváros

Óváros

Óváros