Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pénzforgalmi elszámolás [2012. évi CXLVI. tv. Áfa tv. XIII/A. fejezet]
Advertisements

Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
A társadalombiztosítás fedezetére fizetendő járulékok, szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás szabályainak módosítása 2014.
Járulékok, hozzájárulások, cégautóadó
2012. évi adótörvény változások
2014. évi Társadalombiztosítási jogszabály változások
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény (Tbj.) változásai 2012-ben.
Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A szállásadás adóügyi kérdései
Személyi jövedelemadó & Általános forgalmi adó Sándor Zoltán 2010/2011/2.
Szja-változások Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium december 3.
2012. évi adótörvény változások. Az adótörvényeket módosító törvények évi CLVI. törvény az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények.
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Szociális hozzájárulási adó
A járulékszabályok változása 2012.
Társadalombiztosítási
EU rendeletek jétől alkalmazandó a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet.
A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS FEDEZETI RENDSZERÉT ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK 2012 Széll Zoltánné előadása.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
2012. évi adótörvény változások
EHO módosítása szeptember 01-től. EHO mértéknövekedés 14% Külön adózó jövedelmekből: - vállalkozásból kivont - értékpapír kölcsönzésből - 25 illetve.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
Az Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalók társadalombiztosítási jogállása, közteher-fizetési kötelezettség Széll Zoltánné előadása.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása
Megbízási és vállalkozási jogviszony
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI év közi változások időpont megjelölésével.
1 Az építőipari jogszabályi változások munkaviszonyt érintő előírásainak adózási, munkajogi vonzata Készítette: Harmat Ferencné NAV Komárom-Esztergom.
A járulékszabályok változása Készítette: Görgei Zsolt.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Horváth Dávid Nemzeti Adó- és Vámhivatal. * Időszakos elszámolású ügyletek teljesítésének időpontja * Levonási jog érvényesítésének módja * Sertéshús.
Bevalláshoz kapcsolódó jogszabály módosítás Készítette: Pestuka Gabriella Osztályvezető NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
Könyvelői klub Bérkompenzáció Bérkompenzáció Magyar Közlöny: évi 157 száma 299/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet A munkabérek nettó értékének.
2015. évi változások Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó, kisadózó vállalkozók tételes adója, egyszerűsített foglalkoztatás.
Járulékfizetés január 01-jétől MAGYAR KÖZLÖNY 95. szám ( ): kihirdetve a évi LXXVII. Törvény (A közteherviselés rendszerének átalakítását.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
2009. ÉVI ÉVKÖZI VÁLTOZÁSOK TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS Előadó: Szűcs Józsefné APEH Észak-Alföldi Régió Bevallási Osztály 2. Főosztályvezető-helyettes.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
KATA – KIVA, EVA évi CXLVII. Tv évi XLIII. tv.
Egyéni vállalkozásból származó jövedelem adózása Mezőgazdasági kistermelők adózása TB járulékok.
Kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA)
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII
Az első házasok kedvezménye
2012. évi CXLVII. Tv évi XLIII. tv
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
KATA változásai hatályos január 1.
Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann.
E-ügyintézés az adózásban 2006.
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Évközi és a évi változások az Szja és a Járulék szabályozásban
Széll Zoltánné előadása
Biztosítási jogviszony bejelentés, adatszolgáltatás
Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó 2015.
Előadás másolata:

Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály Adóváltozások: 2017-2018 Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály

Kisadózó vállalkozások tételes adója

Kata változások Nem minősül bevételnek a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás. A rendelkezés a Kata tv. hatálybalépésének időpontjától, 2013. január 1-jétől kapott támogatásokra is vonatkozik. A kisadózó bevételi nyilatkozata a jogkövetkezmények szempontjából bevallásnak minősül.

Kata változások 2018. január 1-től módosul a főállású kiadózó fogalma: nem minősül főállásúnak a tárgyhónap egészében nappali tagozatos tanulmányokat folytató és emellett vállalkozási tevékenységet végző magánszemély. Nem választhatja az ekhot az egyéni vállalkozói tevékenységi körében szereplő, egyébként ekho választására jogosító tevékenységére a kisadózók tételes átalányadója szerint adózó vállalkozó az Ekho tv. 3. § (2a) bekezdése alapján.

Adóalanyiság A kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya lehet az ügyvédi iroda is, amennyiben az állami adóhatóságnak az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bejelenti (‚T201), hogy adókötelezettségeit a Kata tv. rendelkezései szerint teljesíti.

Adóalanyiság Módosul az adóalanyiság megszűnésének napja: A mulasztási bírságot megállapító, illetve az adószámot törlő adóhatósági határozat véglegessé válásának (jogerőre emelkedésének) napja helyett a véglegessé válás (jogerőre emelkedés) hónapja utolsó napján szűnik meg az adóalanyiság. Nem szűnik meg az adóalanyiság, ha a kisadózó vállalkozás az adóalanyiság megszűnését kimondó határozat véglegessé válásáig megfizeti az adótartozását. Ebben az esetben a NAV a határozatot visszavonja, ha az adózó igazolja a tartozás teljes összegének megfizetését.

Adóalanyiság Az adóalanyiság megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapra nem választható ismételten a kata alanyiság. Az adóalanyiság megszűnésére vonatkozó szabály változása következtében a magánszemély a megszűnés évét követő adóév decemberében ismételten választhatja a kata szerinti adózást, így a következő adóév teljes egészére katázhat.

Ellátások alapja A főállású kisadózó ellátási alapja 94 400 forintra, a magasabb összegű tételes adót fizető kisadózók ellátási alapja 158 400 forintra emelkedik 2018. január 1-jétől.

Járulékok, szociális hozzájárulási adó

Vendégoktatói ösztöndíjprogram 2017. évi LXXII. törvény 102. § (3) bekezdése szerint az ösztöndíj nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek és egyben járulékalapot képező jövedelemnek minősül. Az ösztöndíj juttatóját bejelentési, járulék megállapítási, levonási, bevallási és megfizetési kötelezettség terheli.

Közérdekű nyugdíjas szövetkezet Módosult a Tbj. 5. § (1) bekezdés b) pontja. Ez alapján a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagja mentesül a biztosítási kötelezettség alól, így e jogviszonyára tekintettel nem kell utána megfizetni az egyéni járulékokat.

Közérdekű nyugdíjas szövetkezet Az öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagról a bejelentést a külső szolgáltatásra vonatkozó tagsági megállapodás napján kell megtenni elektronikus úton a ‚T1045NY jelű adatlapon vagy a 185-ös telefonszámon keresztül. A bejelentés tartalmazza: a tag adóazonosító jelét, TAJ számát és a nyugdíjfolyósítási törzsszámot.

Biztosítottak köre A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény VII/A. fejezete a polgármester, alpolgármester foglalkoztatási jogviszonyára vonatkozó különös rendelkezéseket tartalmaz, amely szerint a főállású polgármester foglalkoztatási jogviszonya a képviselő-testület es a polgármester között választással létrejövő, sajátos közszolgálati jogviszony. E jogviszonyok 2018. január 1-jétől a Tbj. 5. § (1) bekezdés a) pontja alapján esnek biztosítási kötelezettség alá, tehát a biztosítási kötelezettséget nem a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban munkát végző személyekre irányadó szabályok szerint kell megállapítani.

Egészségügyi szolgáltatásra jogosultak Az eddigiek mellett 2017. november 11-től egészségügyi szolgáltatásra jogosult az is, aki a külügyekért felelős miniszter által adományozott ösztöndíj alapján létesített tanulói, hallgatói jogviszonyban áll. [Tbj. 16. § (1) bekezdés i) pont]

Egészségügyi szolgáltatási járulék 2018. január 1-től havi 7320 forint napi 244 forint

Szociális hozzájárulási adó Nem eredményes adófizetési kötelezettséget eredményező jogviszonyt a közérdekű nyugdíjas szövetkezet és öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagja között fennálló jogviszony.

Szociális hozzájárulási adó A társas vállalkozás tagja és az egyéni vállalkozó mentesül a különös szabályok alkalmazása alól a szociális hozzájárulási adó megfizetése tekintetében arra az időszakra, amelyben a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat.

Szociális hozzájárulási adó 2018. január 1-től 19,5 % vagy az adómérték 50 %-a (9,75 %)

Egészségügyi hozzájárulás 2018. január 1-től az ingatlan bérbeadási tevékenységből származó jövedelmet nem terheli egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség.

Egészségügyi hozzájárulás 2018. január 1-től Eho tv. 3. § (1) bekezdésében 19,5 % egyéb esetben 14 %

Megváltozott adómérték alkalmazása A kötelezett a megváltozott adómértéket arra a hónapra (vagy adóévre) vonatkozóan bevallott jövedelmekre alkalmazza először, amely hónapban, (vagy adóévben) a megváltozott adómérték hatályba lép.

Egyszerűsített foglalkoztatás Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (Efo tv.) módosításáról szóló 2017. évi CLXI. törvény 2017. november 24-étől módosította az egyszerűsített foglalkoztatásból származó adómentes napi jövedelem összegét, azaz a mentesített keretösszeget. A módosítás eredményeként a magánszemélynek az egyszerűsített foglalkoztatásból származó adómentes napi jövedelme 2017-ben minimálbér esetén 7631 forint, míg garantált bérminimum esetén 9633 forint. Az átmeneti rendelkezés értelmében e szabályt már a 2017. évben megszerzett jövedelem személyi jövedelemadó-kötelezettségének megállapítása során is alkalmazni kell. 2018-ban a mentesített keretösszeg minimálbér esetén napi 8255 forint, garantált bérminimum esetén pedig 10.790 forint. Az Efo tv. 9. § (2) bekezdése alapján a magánszemélynek nem kell jövedelmet megállapítania és személyi jövedelemadó bevallást benyújtania, ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele a mentesített keretösszeget nem haladja meg.

Art. változásával összefüggő változások 1. Eü. szolgáltatási járulékra vonatkozó eljárások (régi Art. 20. §) Tbj. új 45/A. §. 2. Járulékkülönbözet elszámolása (régi Art. 30. §) Tbj. új 52/A. §. 3. Biztosítottak bejelentése [régi Art. 16. § (4) bekezdés] Új Art. 1. számú melléklet 3. pontja 4. Havi adó- és járulékbevallás benyújtása [régi Art. 31. § (2) bekezdés] Új Art. 50. § 5. Egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő saját személyére vonatkozó ’58-as bevallás benyújtása Tbj. 50. § (2) és (4) bekezdés

Köszönöm a figyelmet!