RUGÓK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Üveges állapot Vázlat l Hőmérsékletváltozás, átren- deződés l T g meghatározás módszerei  fajtérfogat  fajhő  mechanika l T g értékét meghatározó.
Advertisements

TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
Atomrácsos kristályok Azokat az anyagokat, amelyekben végtelenül sok atom szabályos rendben kovalens kötésekkel kapcsolódik össze, atomrácsos kristályoknak.
Szenzorok Ellenállás változáson alapuló szenzorok.
Károly Alexandra és Kocsis Ákos 10.B. Tranzisztorok A legfontosabb félvezetőeszközök: – erősítőként (analóg áramkörökben) – kapcsolóként (digitális áramkörökben)
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
Villamos-célú kötések
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
Brikettálás – új innovatív technológia
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Deformáció és törés Bevezetés Elasztikus deformáció – analógiák
Egyszerű kapcsolatok tervezése
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kockázat és megbízhatóság
Kockázat és megbízhatóság
A mozgóképi közlésmód sajátosságai
LabVIEW bevezetéstől a feszültség-áram karakterisztikáig Vida Andrea
Vizsgálómódszerek.
Nagyrugalmas deformáció – fenomenológia Vázlat
T.R. Adatbázis-kezelés - Alapfogalmak Adatbázis:
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Fémes kötés, fémrács.
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Automatikai építőelemek 3.
Szervezetfejlesztés II. előadás
Kockázat és megbízhatóság
H+-ATP-áz: nanogép.
A mozgási elektromágneses indukció
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Tartalékolás 1.
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Gázok és folyadékok áramlása
FÜGGVÉNYEK Legyen adott A és B két nem üres (szám)halmaz. Az A halmaz minden eleméhez rendeljük hozzá a B halmaz pontosan egy elemét. Ezt az egyértelmű.
Az energia.
A létminimum-számítás megújítása
Szerkezetek Dinamikája
Automatikai építőelemek 8.
ROTA STAND Felállást és átülést segítő eszköz.
Regressziós modellek Regressziószámítás.
Villamos-célú kötések
IDŐZÍTÉS PROGRAMOZÁSA
Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája.
Ékszíj-, laposszíjtárcsa Kúpos kötések, szorítóbetétek
A talajok mechanikai tulajdonságai IV.
A légkör anyaga és szerkezete
iOT eszközök által rögzített adatok feldolgozása, megjelenítése
Ékkötés.
A KRÉTA rendszer céljai, fejlesztési irányai
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
3. előadás.
szabadenergia minimumra való törekvés.
Reteszkötés.
Az iskolai szervezet és fejlesztése
MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK
Biofizika Oktató: Katona Péter.
Jelképes ábrázolások Rugók, hegesztés 13. előadás.
A szállítási probléma.
Az egyén társadalmi integrációja
Jelképes ábrázolások Rugók, hegesztés
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
3. előadás.
Hagyományos megjelenítés
Környezet egészségtan
Fékhatásvizsgálat kiértékelése
Energiahatékonyság frekvenciaváltós hajtásokkal
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Előadás másolata:

RUGÓK

A rugók olyan gépelemek, amelyek mechanikai energia felvételére és tárolására alkalmasak. A tárolt energiát erő vagy nyomaték formájában képesek leadni. Felhasználásuk: - energiatárolás, - dinamikai hatások csökkentése, - rezgéscsillapítás.

A rugók csoportosítása Igénybevétel szerint: - húzó, nyomó, hajlító, csavaró és nyíró, vagy ezek valamilyen kombinációja. Anyaguk szerint: - fémes (melegen alakított rugóacél, rozsdamentes ötvözött acél, rugalmas rézötvözet, foszforbronz), - nem fémes (műanyag, gumi, kompozit).

A rugók tulajdonságainak kifejezésére több jellemzőt is használnak A rugók tulajdonságainak kifejezésére több jellemzőt is használnak. A legfontosabb a rugó karakterisztika. A rugó karakterisztika a terhelés (F) hatására létrejött alakváltozást (f) mutatja. A karakterisztika jellegét mindenkor a rugó anyaga és kialakítása (konstrukciója) határozza meg.

a) progresszív gumirugó, b) lineáris hengeres nyomórugó, c) degresszív tányérrugó köteg.

A rugóra jellemző az egységnyi elmozdulás létrehozásához szükséges erő nagysága, azaz a rugómerevség (s) is, amely azonban csak lineáris karakterisztika esetén állandó, egyébként elmozdulás függő, ahogy az előző ábrasor is mutatja. Lineáris esetben - húzó és nyomó rugónál: s=F/f, - forgató rugónál: s=M/ϕ, ahol: F-nyomóerő [N], f-összenyomódás [mm], M-forgatónyomaték [Nm], ϕ- szögelfordulás [radián].

Fémrugók A fémrugóknak számos típusa van attól függően, hogy milyen funkciót kell megvalósítaniuk és a funkció milyen nagyságú erőt és elmozdulást igényel. Alapvető típusok: - csavarrugók (húzó és nyomó igénybevételre), - csavaró- és torziós rugók, - laprugók (hajlító igénybevételre), - tányérrugók, - gyűrűs rugók.

A nyomó csavarrugók készülhetnek: - hideg- és meleg alakítással, majd befejező hőkezeléssel, - kör- és négyszög keresztmetszettel. A nyomó csavarrugók funkcionális állapotai: a) terheletlen, b) előfeszített, c) üzemállapot, d) menetre zárt

Az igénybevétel jellegének megfelelően a terhelés felvételére húzó csavarrugóknál különböző rugóvégződéseket alkalmaznak.

A húzórugók karakterisztikája lineáris, a rugómerevség az előzőekhez hasonlóan számítható.