Csomagolási Rendszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
Advertisements

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
Kristályosítási műveletek A kristályosítás elméleti alapjai Alapfogalmak Kristály: Olyan szilárd test, amelynek elemei ún. térrács alakzatot mutatnak.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
„Internetes kommunikáció” pótkurzus Készítette: Tóth Tímea Szak: Tantárgykódja: Tanár neve:
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A Levegő összetétele.
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
Brikettálás – új innovatív technológia
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
A jogérvényesítés módjai, lehetőségei, eszközei
Vezetékes átviteli közegek
WE PROVIDE SOLUTIONS.
SZÁMVITEL.
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Microsoft Office Publisher
A közigazgatással foglalkozó tudományok

Az integrált áramkörök (IC-k) típusai és tervezése
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
KRE-AKTÍV motivációs projekt
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Colorianne Reinforce-B
Projektmunka Földrajzolok
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A légkör anyaga és szerkezete
WE PROVIDE SOLUTIONS HS-Panel (SIP panel) házak,
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Dr. Aigner Zoltán SZTE Gyógyszertechnológiai Intézet
Új pályainformációs eszközök - filmek
Halmazállapot-változások
Tremmel Bálint Gergely ELTE-TTK, környezettudomány MSc
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Épületek egészségtana
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Összeállította: J. Balázs Katalin
Megújuló energiaforrások
További rendező és kereső algoritmusok
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
Társadalmi integráció kistelepüléseken
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
A gazdasági fejlettség mérőszámai
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Hagyományos megjelenítés
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Előadás másolata:

Csomagolási Rendszerek Vákuum és védőgázas rendszerek Készítette: Szabó Zoltán

A csomagoló rendszer célja: A termék minőségmegőrzés idejének meghosszabbítása légritkítással történik. A csomag belső légterébe juttatott speciális gázkeverékkel, vagy tiszta gázzal tovább hosszabbítható a termék minőségmegörzési ideje.

A kezdet: 1940 –es évek elején a Grace cég kidolgozta a Cryovac csomagolási rendszert. A vákuumos csomagolások iránti érdeklődést felgyorsította a II. világháború után bekövetkezett élelmiszer hiány. Felismerték, hogy az élelmiszerek kémiai és biológiai romlása szorosan összefügg az oxigén jelenlétével

Kémiai romlás: Ennek a romlás fajtának egyik legjelentősebb tényezője az oxigén. Sok káros oxidációs folyamat játszódik le az élelmiszerekben: A zsírtartalom oxidációja Festékanyagok károsodása Vitaminok csökkenése Aminosavak lebomlása Illóolajok károsodása

Az oxidációs folyamatok sebessége függ a hőmérséklettől és az oxigén mennyiségétől. A hőmérséklet emelkedésével növekszik a csomagolóanyagok légáteresztő képessége, ami tovább növeli a károsodást. Ezért is kell az élelmiszereket, minél alacsonyabb hőmérsékleten tárolni.

Biológiai romlás 60%-os egyensúlyi nedvességtartalom fölött a biológiai romlási folyamatok kerülnek előtérbe. Emiatt érdemes a becsomagolandó termék felületét leszárítani és vízgőzzáró fóliaanyagot alkalmazni a csomagoláshoz. A legjelentősebb romlást okozók a mikroorganizmusok. Fajtájuktól függően többféleképpen károsíthatják az élelmiszereket.

Az élelmiszerek mikrobák által okozott romlás csak akkor fordulhat elő, ha az élelmiszer típusa elősegíti a szennyeződést okozó mikroorganizmusok növekedését, ha a fertőzött élelmiszert elég ideig tartják olyan feltételek között, ami kedvez a baktériumok szaporodásának. A mikroorganizmusok szaporodásukhoz megfelelő tápanyagokat, megfelelő gázatmoszférát, hőmérsékletet, pH-t, elegendő hozzáférhető vizet és gátlóanyagok hiányát igénylik.

Mikroorganizmusoknak életükhöz vízre van szükség, mert csak oldott tápanyagot tudnak felvenni. Élelmiszerek víztartalma 15 % alá csökken, akkor szaporodásuk megáll. A mélyhűtés hatására a vegetatív sejtek spórás állapotúvá alakulnak és mikor ez a körülmény megszűnik akkor újra képesek lesznek szaporodni.

Az alkalmazás: Az alkalmazott csomagolási módok: Vákuum csomagolás Védőgázas csomagolás Szabályozott légterű csomagolás

Vákuum csomagolás Gyakorlatban csak korlátozott mértékben megvalósítható mert a termékkel töltött tasakból csak részlegesen távolítható el a levegő, valamennyi mindig a csomagban marad. Csomagolóanyagok: a gázzáró műanyag illetve a társított fólia A vákuum és védőgázas csomagoláshoz alapvető követelmény a fóliák gázzáró képessége.

A követelmények: Mechanikai szilárdság Szag és ízmentesség Jó gázzárás Jó vízgőzzárás Sterilezhetőség Mélyhűthetőség Hegeszthetőség Nyomtathatóság Jó zsírállóság Vákuumformázhatóság Átlátszhatóság Környezettel és termékkel való összeférhetőség

Gázzáró fóliák Viszkózfólia: gázzáró képessége nagyon jó, a vízgőzt azonban átengedi. Ez az egyik legrégebben alkalmazott anyag. Hazánkban szeletelt húskészítményekhez kezdték el először használni, majd szeletelt sajtokhoz. Lapos tasakok készíthetők belőle, melyek csekély tömegű szeletek csomagolására felelnek meg.

Gázzáró fóliák Poliamid (nylon) fólia: vízgőzre érzékenyek, hatására megduzzadnak és áteresztőkké válnak, de gázzárásuk nagyon jó. Polietilénnel társítva kiváló záró képességűek lesznek gázra és vízgőzre. Nagyon jó a nyúlóképességük , így sonka, szalonna és sajt is csomagolhatóak ezekbe. Poliészter fólia: gázzárása megfelelő. Relative kis vastagságban (12 um) polietilénnel társítva alkalmazható vákuumzárásra. Önmagában vákuumformázás közben könnyen megszakad, ezért csak felső fóliaként használható. Polietilén-vinilalkohol: Az etil-vinil-alkohol (EVOH) réteg biztosítja a gáz(oxigén)- és aromazáró képességet, amely tulajdonság a réteg vastagságával szabályozható. Alkalmazási területek: felvágottak, készételek, gyümölcsök, száraz termékek, hal, szószok, aromát tartalmazó termékek, húsok, húskészítmények, állateledelek, bébiételek.

Gázzáró fóliák Alumíniumfólia: tökéletes fény-, gőz-, gáz- és aromazáró tulajdonságokkal rendelkezik. Kombinált fóliákban ezért előszeretettel alkalmazzák. Hátránya a magas ár.

A vákuum csomagolás A csomagolandó termék csomagolóeszközbe helyezése A levegő eltávolítása a csomagolásból A csomagolás lezárása

A termék csomagolóeszközbe helyezése A művelet elvégezhető kézi vagy gépi úton Nagymennyiségű ömlesztett árut érdemesebb gépesítve, míg a bonyolultabb formájút, nehezebben kezelhetőt kézi úton. A termék csomagolóeszközbe helyezése függ az anyag halmazállapotától, mert ezeknek töltésére más és más módszereket kell alkalmazni.

Levegő eltávolítása A csomagolóeszköz zárása előtt el kell távolítani a a termékkel érintkező levegő nagy részét a csomagolásból. Ez a vákuumcsomagolás folyamatának egyik legfontosabb része. A gyártósorba illesztése sok problémát vet fel, mert a levegő eltávolítása után kell végrehajtani a zárási műveletet. A levegő eltávolítása a csomagolóeszközből kétféle módon történhet: közvetlen eljárással (direkt vákuumozás), közvetett módon (indirekt vákuumozás).

Közvetlen (direkt) vákuumozás A külső vákuumozó berendezés vákuumpumpa szívócsövét közvetlenül a csomagoló anyag szájrészébe illesztik és az a levegőt csak a csomag belsejéből szívja ki. Ebben az esetben nincs jelentősen korlátozva a termék mérete, kisebb beruházást igényel, viszont a folyamat lassabb.

Közvetett (indirekt vagy kamrás) vákuumozás A csomag egy kamrába kerül, ahol a vákuumpumpa légüres teret hoz létre és ezzel a környező vákuum a csomagolásból is kiszívja a levegőt. A szívócső tehát a kamrába torkollik és nem szükséges a csomagolóeszköz nyitott szájvégébe való illesztése. Ez a módszer tökéletesebb vákuumozást hoz létre, a kapacitás nagyobb és/vagy több kamramérettel, ezáltal egyszerre több termék behelyezésével növelhető. A kamrás vákuumozás elvégezhető szakaszos és folyamatos módszerrel.

A csomagolás lezárása: Direkt vákuumozásnál legtöbb esetben fém kapoccsal zárják le a csomagot és ezután zsugorítják. Indirekt vákuumozásnál hőhegesztéses zárást alkalmaznak.

Köszönöm a figyelmet!