A reneszánsz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A reneszánsz.
Advertisements

Készítette: Szabóné L. Éva
Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Kálvin-kvíz.  1. Genf  2. Bern  x. Zürich Mi Svájc fővárosa?
Keletkezése és sugalmazottsága. Kánon és történeti hitelesség.
Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Magyarország a két világháború között
Reformáció Magyarországon
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport
Intézményesülés a Baptista egyházban
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Ó szép Jézus. Ez új esztendőben légy híveidben. Ó Mária
A protestáns vallások terjedése Magyarországon
Gyűjtőköri szabályzat
WE PROVIDE SOLUTIONS.
A piarista rend.
Az egységes olasz és német állam létrejötte
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
protestáns reformáció szellemi atyja
Válság és virágzás Nyugat-Európában
A felvilágosodás - a polgárosodás eszmeisége
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyar Tudományos Művek Tára
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
Fáy András és a korabeli testnevelés
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
A szentség Isten igéje, látható jellel összekapcsolva.
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
A „fény százada”.
18. – 19. századforduló orosz irodalma
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Csongor és Tünde és a Varázsfuvola
Bevezetés a jog- és államtudományokba
A középkor kultúrája.
A korai Egyház Az első közösségek.
A magyar reneszánsz, és a reformkor irodalma
a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét,
Lehetőségek, tervek… JÖVŐKÉP.
A mennyei világ lelki áldásai 2. rész
Készítette: Nagy Nóra K. 11. B.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Felebarát – vagy tán egészen az?
Középkor története 7. osztály
A klinikai gyógyszerészet jövőképe a köztestületi célrendszerben
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felnőttképzés a közművelődésben
A tradicionalista (normatív) szemlélet korszaka az orosz irodalomban 2. Эпоха традиционалистского (нормативного) художественного сознания в русской литературе.
A nemzeti irodalom megteremtése. 2.
Paulay Ede Az ember tragédiája.
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Az egyén társadalmi integrációja
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
A katolikus óvodák feladata a Hit évében III.
A tradicionalista (normatív) szemlélet korszaka az orosz irodalomban 2. Эпоха традиционалистского (нормативного) художественного сознания в русской литературе.
Madách Imre Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésével.
Gadamer ( ) filozófiai hermeneutikája
Színházi élet - Németh Antal
A reneszánsz művészet Giorgione: Ifjú képmása.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
ARANY JÁNOS: VOJTINA ARS POETICÁJA
Útravaló verseimmel Madách Imre Utolsónak szánt költeménye,
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

A reneszánsz

Reneszánsz Korstílus 1300-1600 (Magyarországon: 1450-1640) A szó jelentése újjászületés:

Társadalmi-gazdasági alapja Ipar kialakulása Kereskedelem Pénzgazdálkodás Polgárság kialakulása Firenze – Mediciek Guttenberg

Az antik kultúra felfogásának, emberközpontúságának újjászületése Klasszikus műveltség, tudós magatartás Nem dogmatikus hívő Álma: a világ, a természet, az ember nagy földi harmóniája Világképe

A reneszánsz korszakai 1.)    Trecento (1300-as évek) Központ: Sienna és Firenze 2.)    Quattrocento (1400-as évek) Központ Firenze és Észak-Itália 3.)    Cinquecento (1500-as évek)

Központ: Róma és a pápai udvar Itálián kívül a reneszánsz csak erős abszolutista uralkodó udvarában jöhet létre, társadalmi bázis nélkül az itáliait imitálva (pl.: Mátyás-korabeli magyar kultúra).

Filozófiája  – a humán szóból ered és műveltségeszményt jelent, a humán tudományok művelését. Művelői, az ún. humanisták, akik szűk csoportot alkottak, jártasak voltak az antik auktorokban (=szerző), klasszikus-latin és -görög nyelveken írtak, művelték a klasszika-filológiát (=antik szövegek helyreállítása). Műveiket antik utalásokkal tűzdelték meg.   I. Humanizmus, a reneszánsz világi ideológiája: A szó jelentése és tartalma vitatott: – emberközpontúságot jelent és alapvetően erkölcsi kategória, mely az ember méltóságát hirdeti, természet és ember harmóniáját, a toleranciát.

Lutherhez egyszer elment egy fiatal paptársa és azt mondta: – Doktor úr, nagyon nagy baj van. – Mi a baj? – Az, hogy néha én magam sem hiszem, amit prédikálok. Luther összetette a kezét és felnézett az égre: – Hála neked uram, mert azt hittem, hogy csak én vagyok így ezzel. II. Reformáció: Tiltakozás a keresztény alapeszményeitől eltávolodó római egyház ellen, jogos követeléseit és felismeréseit a pápa nem tolerálta, ezért végleges szakadás történt az addig homogén vallású és szellemiségű Európában.

1517. okt. 31. Wittenberg - Luther Márton kiszögezi a vártemplom kapujára 95 tézisét tanai:  a bűnöket csak Isten bocsáthatja meg, nincs szükség költséges szertartásokra, hatalmas egyházi vagyonra csak a hit által üdvözülhet az ember (sola fide) csak a Bibliát fogadja el (sola scripta) a pápai hatalom elvetése istentisztelet nemzeti nyelven követői: evangélikusok/lutheránusok (a ref. nemesi irányzata, mert kiegyezik a világi hatalommal) EREDMÉNY: a Biblia német nyelvre fordítása

Svájci reformáció szellemi atyja Ulrich Zwingli zürichi lelkész halála után Kálvin János irányítja tanai: predesztináció (eleve elrendeltség): Isten már az ember születése előtt döntött annak sorsáról szabad akarat: végigjárja ezt az utat v. nem egyszerű istentisztelet, puritán templomdíszítés, olcsó egyház követői:       kálvinisták (egyházként reformátusok) összegezve: ez a polgárságnak leginkább megfelelő irányzat gyorsan terjed Európa-szerte (Erdélyben is)

Más irányzatok – népi irányzat          szentháromság-tagadók antitrinitáriusok/unitáriusok/ Servet Mihály spanyol orvos követői a reformáció legszélsőségesebb irányzata (S. M.-t Kálvin megégette) anabaptisták (újrakeresztelők) - a reformáció népi irányzata vezetője Münzer Tamás zwickaui prédikátor tanai:  nem ismeri el a csecsemőkeresztséget, a gyermekkorukban megkeresztelteket újra- keresztelték követői: főleg parasztok, szegények, mert a gazdagokat támadja

Francesco Petrarca

Jelentős művei: a.)    Klasszikus latin nyelvűek: – levél: Korának költőfejedelme, levél útján terjeszti a humanizmus eszméit. – Ciceró leveleket talál és azokat gondozza – ő tekinthető a klasszika filológia megteremtőjének. – Africa című eposzát Scipio Africanusról írta

b.)    Olasz nyelvűek: Daloskönyv – ihletője Laura, a költő szerelme.

Jelentősége – Az első hús-vér nő az újkori líra történetében, azaz már nem ideáról van szó. – Petrarca teremti meg az újkori líra történetében a reménytelen költői szerelmes költői pózát. (antik előzményei: Ovidius, Tibullus, Propertius elégiái). –

Szerb Antal szerint Petrarca a lovagi költészet konvencióinak folytatója és nem tudunk meg róla többet, mint hogy kékszemű és elutasító a költővel szemben (Laura). – Petrarca számára a szerelem ambivalens érzés; egyszerre vágyódik Laura iránt és küzd az érzés ellen, mert eltereli figyelmét a legfontosabbról, önmagáról.

Poétikai jelentősége: A szonett műformájának megteremtése. A petrarcai vagy klasszikus szonett két négysoros strófából (azaz quartinából) és két háromsoros strófából (tercinából) áll. Rímképlete: abba, abba, cdc, dcd Verselése: Jambikus tizenegyes.

Giovanni Boccaccio (1313. Párizs – 1375. Firenze Munkássága: Dante szellemi örökségének terjesztése és műveinek gondozása: – Dante életrajz – A Divina Commedia kommentárjai – Tacitus-kéziratokat talál Művei: – Fiametta – Ameto

Dekameron (10 nap könyve) Kerettörténet: 1348-ban a firenzei pestis-járvány elől 7 nő és 3 férfi egy vidéki kastélyba menekül és történetekkel szórakoztatják magukat. Minden este királyt vagy királynőt választanak, aki kijelöli a témát, hogy miről szóljon a történet. Így hangzik el 10*10 történet.

Témakörök: (erre épül a mű) 1. A szerelem elsősorban a testi szerelem 2. Az emberi hiszékenység, ostobaság kigúnyolása 3. Az egyházi személyek ironikus ábrázolása

Poétikai jelentősége A novella műfajának megteremtése. = a latin ‘novum’ (=új, újdonság) szóból ered. Kisepikai műfaj, mely terjedelménél fogva nem törekedhet a külső valóság teljességének ábrázolására, többnyire egyetlen motívum köré szerveződik. A novella végén gyakran fordulat vagy csattanó helyezkedik el.