Készítette: Koleszár Gábor

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Advertisements

Készítette:Farkas Fanni
Franciaország – Nagy-Britannia
Szlovákia- a Kárpátok és az alföld eltérő gazdasága
Északi-középhegység Elsősorban harmadidőszaki vulkáni kőzetek: andezit, andezittufa, riolt, riolittufa Középidei üledékek: Cserhát egyes részei, Bükk,
Nagy-Britannia.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
A mérsékelt övezet (folytatás).
ROMÁNIA.
A mérsékelt övezet 1..
.:: Bulgária ::..
Az általános légkörzés
Nyugat-Európa kapujában
Gazdasági körzetek Oroszországban
Francia Köztársaság République Française
A földtörténet Ősidő A Föld 4,6 milliárd éves
FÖLDRÉSZEK.
Magyarország – Dunántúli hegység Általános jellemzők ÉK-DNY irányban kb. 200km hosszban A Velencei-hegység kivételével középidei üledékes vonulatok.
Törökország.
Dél Ausztrália.
Victoria.
Ausztrália Boros Bálint VI..
A U S Z T R Á L I A.
Készítette: Farkas Dominik
Ausztrália ipara.
Ausztrália őslakosai forrás:Wikipédia
Kontinensnyi ország-országnyi kontinens
Ausztrália ipara.
Ukrajna.
Benkovics László, február 2013
Természeti viszonyok és gazdasági élet
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Baráth László VIII.B Belgium.
Készítette : Tok Viktória
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
Egyesült Királyság zászlaja: Egyesült Királyság címere:
PAULÍK Szabolcs BELGIUM 8.A.
Portugália - Görögország
Franciaország.
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
A gazdag és a szegény Itália
Baltikum.
Zene: Plaisir d a mour Az indiai óceán szigetből álló, fős országa.
Francia Köztársaság.
Horvátország.
Tartalom Államai Gazdasága Film(gazdaság) Ipar Energiagazdaság Megújuló energia USA iparvidékei Feldolgozóipar Kereskedelem Mezőgazdaság Közlekedés Közlekedés.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
AFRIKA Gazdasága Észak-Afrika Nyugat-Afrika Közép-Afrika Kelet-Afrika
Ausztrália Dél keresztje csillagkép Egyesült Királyság zászlaja
Tartalom Obsah A kontinens nevének eredete Felfedezése
Spanyolország Az Ibériai- vagy Pireneusi-félszigeten, Európa délnyugati részén fekszik. Itt található Európa legdélibb és legnyugatibb pontja is. Északról.
Körzetei és az övezetes mezőgazdasága
Nagy-Britannia.
Svédország és Balti államok
11. A földrészek szerkezete, domborzata
Készítette: Koleszár Gábor
Készítette: Koleszár Gábor
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
Délkelet – Ázsia országai
Ázsia természetföldrajzi képe
LATIN-AMERIKA GAZDASÁGA
30. ANGOL-AMERIKA GAZDASÁGA.
Új-Zéland.
Európa földtörténete, felszíne
Európa földrajzi helyzete, határai
Mexikó Tánczos Lili II.a.
Ausztrália ipara A társadalmi termék közel 70%-át a szolgáltatások biztosítják, ebben dolgozik a lakosság 72%-a.
Amerika éghajlata.
Japán mezőgazdasága.
Előadás másolata:

Készítette: Koleszár Gábor Nagy-Britannia FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 2018.09.20.

Földrajzi helyzete:

Adatok: Államforma: alkotmányos monarchia Hivatalos nyelv: nincs (de facto az angol) Főváros: London Terület: 244 820 km² Népesség:  60 441 457 fő Népsűrűség: 246 fő/km² Pénznem: Angol font (GBP)

Nyugat-európai ország, az Európai Unió tagja. Országrészei: Anglia, Wales, Skócia, Észak-Írország. Az előbbi három országrész a Brit-szigeten, míg az utóbbi az Ír-sziget északi részén helyezkedik el.

Természetföldrajza Fekvése, partvonala: Kedvező fekvése, fjordos öblei, tölcsértorkolatok. Átjárás Amerika felé.

Domborzata: Skócia északnyugati részén még ősmaszívum bukkan a felszínre. A kaledóniai eredetű Skót-felföldet a DNY-ÉK irányú Glen More törésvonal osztja ketté, amelyben a Kaledon-csatorna húzódik. A Kaledon-csatornától délkeletre a Grampian-hegység található, amelynek legmagasabb csúcsa a Ben Nevis (1343 m). A Skót-alföld kaledóniai szerkezetű denudációs felszín, helyenként bazalt táblahegyek tarkítják.

A Dél-skót-felföld szintén kaledóniai eredetű, legmagasabb része a Cheviot Hills képezi Skócia és Anglia természertes határát. A Pennine-hegység Anglia középső részén húzódik, óidei (karbon) mészkőből áll a fő tömege, a peremén kőszénkészletek találhatók. A Walesi-(Cambriai-) hegység északi része még kaledóniai eredetű, déli része variszkuszi. A Délkelet-Angliai-lépcsővidék középidei (triász-júra-kréta) üledékekből áll, teknőszerűen megsüllyedt, a lépcsők a tengerpartra futnak ki és a Kontinensen Franciaországban folytatódnak. A Londoni-medencét harmadidőszaki üledékek töltik ki.

Éghajlat: A nedves óceáni éghajlat az uralkodó, amelyet a Golf-áramlat befolyásol. Jellemzőek a hűvös nyarak és az enyhe telek, a naponta változó időjárás, a magas páratartalom és a gyakori ködképződés. Az uralkodó nyugati áramlás többnyire nagyobb csapadékmennyiséget hoz magával. A januári átlaghőmérséklet +2 es -4 °C, a júliusi 14-17 °C között ingadozik. Az évi átlagos csapadékmennyiség NY-K-i irányban csökken, átlagosan 1000mm csapadék esik az ország területének nagyobb részén.

Vízrajz: A bőséges csapadék hatására sűrű a vízhálózat. Folyói: Shanon, Severn, Temze, Gazdasági jelentőségük nagy.

Természetes növénytakaró: Lombhullató erdő: kevert tölgy- és bükkerdők

Gazdasági élet: Kedvező fekvése, fjordos öblei, tölcsértorkolatai hatalmas gyarmatbirodalom kiépítését és a tengeri kereskedelem évszázados egyeduralmát tette lehetővé. A gyarmatbirodalom kirablásából, az élénk tengeri kereskedelemből származó bevételekből a 19. század vezető gazdasági hatalma lett. A szigetországban bontakozott ki az ipari forradalom.

Bányászat: A technikai újítások mellet az ipari fejlődését az ország ásványkincsekben és energiahordozókban való gazdasága (kőszén, kőolaj, földgáz, vasérc, ón, ólom, rézérc) és gyarmatbirodalmának nyersanyagai segítették elő.

Energiagazdaság: A villamosenergia 3/4 részét széntüzelésű hőerőművekben állítják elő, amelyek a szénmedencék környékén találhatók. Kisebb részben kőolaj alapú hőerőművek és atomerőművek biztosítják az energiaellátást.

Ipar: Mai iparszerkezetében még nagy súllyal szerepelnek a múlt században kialakult hagyományos iparágak (kőszénbányászat, textilipar, hajógyártás, vaskohászat). Azonban ezeknél gyorsabban fejlődnek a versenyképesebb, jövedelmezőbb, exportra termelő ágazatok (elektronika, autógyártás, repülőgyártás, vegyipar). A II. világháború után elvesztette gyarmatbirodalmát (nyersanyagbeszerzési gondok, piacvesztés stb.). A hazai energia- (kőszén) és nyersanyagforrások (vasérc) kimerülése miatt az iparágak a kikötővárosokba ,,költöznek”.

Feldolgozóipar: vaskohászat: Skócia (Glasgow környékén), Északkelet-Anglia (Newcastle, Sunderland, Middlesbrough környékén), Dél-Wales (Swansea, Cardiff környékén) acélgyártás: Közép-Anglia (Sheffield-minőségi acéláruk, Leeds, Birmingham) színesfémkohászat: Liverpool (ón), Swansea (ón, ólom, cink, réz), London (ólom, cink), Birmingham (réz), Newcastle (ólom, cink) hajógyártás: Newcastle, Sunderland, Middlesbrough, Glasgow

autógyártás: London és környéke (Oxford, Coventry), Derby, Birmingham, Nottingham, Bristol szerszámgépgyártás: Sheffield, Birmingham kőolajfinomítás: kikötőkben - Aberdeen, Cardiff, Swansea, Bristol vegyipar: Közép-Anglia (Liverpool, Manchester), Dél-Wales (Swansea), Északkelet-Anglia (Newcastle, Sunderland, Middlesbrough), Bristol, London (finomvegyészet, gyógyszergyártás) textilipar: pamutipar - Liverpool, Manchester, gyapjúipar - Leeds, Bradford, Halifax, Nottingham

Mezőgazdaság: A népesség kb. 2 %-a dolgozik a mezőgazdaságban. Északnyugaton - Skócia, Wales: a legelőkön ("zöld Anglia") szarvasmarha- a hegyekben juhtenyésztés; burgonya- és árpatermesztés (takarmány, whisky, sör) Londoni-medence: gabonatermő körzet ("sárga Anglia"), búza, cukorrépa, zöldség- és gyümölcstermesztés. A halászflotta jelentős mennyiségű hallal látja el az országot

Kereskedelem: Nagy-Britannia legnagyobb kereskedelmi partnerei az EU társadalmak, de hatékony kereskedelmet folytat az Unión kívüli Európai országokkal, az USA-val, Kanadával, és Japánnal is.