Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Horvátország.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Horvátország."— Előadás másolata:

1 Horvátország

2 A Balkán félsziget Ény-i részén fekszik Határai:
ÉNy-on Szlovénia É-on Magyarország K-en Szerbia, Bosznia-Hercegovina DK-en Montenegró DNy-on Adriai tenger Éghajlata: mérsékelt kontinentális Fővárosa: Zágráb 1991-ben kiáltotta ki függetlenségét

3 Mezőgazdaság A területnek közel kétharmad részét hasznosítja a mezőgazdaság.(Száva-Dráva köze) Legfontosabb terményei: cukorrépa, burgonya, búza, kukorica. bortermelés gyümölcstermesztés A déli parti területeken megterem a dohány és a citrusfélék. Az állattenyésztés: szarvasmarha, a birka, sertés Az adriai parthoz közeli vizek mentén meghatározó bevételi forrást jelent a halászat.

4 Ipar Fontos ásványkincsei: kőolaj, földgáz, feketekőszén, barnakőszén, bauxit, rézérc, kaolin. Néhány helyen előfordul a kalcium, a cink és a só,  grafit, gipsz Az Adria-kőolajvezetéknek köszönhetően Fiume egyben a kőolaj- finomítás egyik központja is. Legfontosabb üzemei: kőolajfinomítók, a vas- és acélgyárak, a hajógyárak, és a vegyipari üzemek. Fontos termékei: élelmiszeripari termékek, gépek, cement, beton, fémáruk és textilipari termékei.

5 A Horvát tengerpart

6 A tenger élővilága

7 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Horvátország."

Hasonló előadás


Google Hirdetések