Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Európa éghajlata, vízrajza, élővilága

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Európa éghajlata, vízrajza, élővilága"— Előadás másolata:

1 Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor

2 Éghajlat: A kontinens nagy része az északi mérsékelt övezetben, a valódi mérsékelt övben helyezkedik el, egész évben a nyugati szelek hatása alatt áll. Jelentős az óceán hatása, °C hőmérsékleti anomáliát okoz télen a meleg tengeráramlás. Tagolt alacsony kontinens, az óceán a kontinens belső részein is érezteti hatását. A hegységek K-Ny-i irányúak, a nyugatias szeleknek nem állják útját, de az északi hideg szeleknek igen.

3 Aktív tényezők: akciócentrumok (v. klímacentrumok), ciklonok ill
Aktív tényezők: akciócentrumok (v. klímacentrumok), ciklonok ill. anticiklonok kialakulásában játszanak nagy szerepet, meghatározzák Európa időjárását. Izlandi minimum: ciklonok kialakulása, enyhe csapadékos időjárást okoz, egész évben érezteti a hatását. Szibériai maximum: anticiklonok, zord, száraz teleket okoz. Azori maximum: anticiklonok, száraz, meleg idő, egész évben érezteti a hatását. Perzsa minimum: ciklonok, csapadékos, meleg időjárás, nyáron érezteti a hatását.

4 DNy  ÉK irányban csökken  Atlanti-ó. fűtő hatása.
Januári izoterma: DNy  ÉK irányban csökken  Atlanti-ó. fűtő hatása. Csökken a hőmérséklet

5 Júliusi izoterma: ÉNy  DK irányban növekszik  Atlanti-ó. hűtő hatása. (kevésbé érvényesül, mint a fűtő hatás) Növekszik a hőmérséklet

6 Csapadék: A napfénytartam É-D-i és Ny-K-i irányban is növekszik.
A csapadék mennyisége Ny-ról K-re jelentősen csökken, főleg a hegységek nyugati lejtői csapadékosak, a medencék általában szárazak.

7 Hat éghajlati terület alakult ki:
tundra: főleg a kontinens É-i, ÉK-i szélén, az óceán itt is érezteti a hatását. szubarktikus éghajlat: ÉK-en, K-re szélesedő sávban. óceáni éghajlat kontinentális éghajlat nedves kontinentális égh. mediterrán éghajlat

8 Az éghajlatok jellemzői az általános természetföldrajznál, az éghajlati övezetek táblázataiban.

9 Helyi szelek: főn szél: meleg, száraz, alábukó. hideg, száraz, alábukó szelek: bora (Horváto.), mistral (Fro.), nemere (Erdély). északias hideg szelek: sirokkó (Ión-szigetek), szolánó (Ibériai-fsz.).

10 Vízrajza: A tagoltság miatt nincsenek nagy vízrendszerek. Jelentős: a Duna, ill. a Kelet-Európai-síkság folyói. A leghosszabb folyó: Volga 3690 km. A terület 17%-a lefolyástalan (a Volga-vízrendszere is ide tartozik.) A folyóhálózat és a tóhálózat is fiatal, a jégkorszakhoz kötődik.

11

12 Élővilág: A kontinens nagy része kulturtáj, az emberi tevékenység a meghatározó. tundra: moha, zúzmó, cserjék, fajokban szegény állatvilág. tajga: luc-, erdei és vörösfenyő, É-Eu-ban 40 fafaj található meg, Kanadában 400. Prémes állatok, hód, jávorszarvas.

13 vegyes erdők: é. sz. 60°-tól már lombos fák is megtalálhatók.
lombhullató erdők: Ny- és Közép-Európában széles sáv, K-re vékonyodik. Tölgyesek, bükkösök, nagy részük már történelem. erdős és füves puszták: sztyep, csernozjom talaj, K-re félsivatagba megy át. mediterrán keménylombú erdők: nagy részét kiirtották, bozótos növényzet: macchia, terra rossa talaj.

14


Letölteni ppt "Európa éghajlata, vízrajza, élővilága"

Hasonló előadás


Google Hirdetések