Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Körzetei és az övezetes mezőgazdasága

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Körzetei és az övezetes mezőgazdasága"— Előadás másolata:

1 Körzetei és az övezetes mezőgazdasága
Földrajz: Az USA Körzetei és az övezetes mezőgazdasága

2 Adatai Területe: 9 809 155 km2 Népessége: 299,1 millió fő
Népsűrűsége: 30,5 fő/km2 Nyelve: angol,spanyol Fővárosa: Washington D.C. GDP: USD/fő

3 Északi körzet Az északi körzetben az elektronika az atomipar és a műszeripar területén a folyamatos fejlesztést az egyetemek kutatásai támogatják. A part vidékeken nagy a népsűrűség. Az északi körzet a vaskohászat és az acél termelés központja A körzetben van az ország fővárosa: Washington

4 Északi körzet Chicago New York
Itt a hagyományos nehéz ipar ágazatai mellet mindinkább az új csúcstechnológiai ágazatok törnek előre. Chicago az USA legjelentősebb vasúti és légi csomó pontja. New York Nemcsak a körzet,hanem az ország legjelentősebb ipari, kereskedelmi és kulturális központja. Kikötője és repülőtere az Európába irányuló forgalom fontos állomása.

5 Nyugati körzet A nyugati körzet alumínium- és színesfémkohászata a Sziklás-hegység érceit és a hatalmas vízerőművek olcsó villamos áramát hasznosítja. A barnakőszén és a kőolaj a vegyipart virágoztatja fel. Jelentős a faipar ugyanis az ország erdőállományának 1/3-a itt található

6 Nyugati körzet A helyi uránércre atomipar települt. Itt található a mikroelektronika világszerte ismert központja a Szilícium-völgy. Jelentős a repülőgép gyártás is. A körzet két nagy jelentős ipar városa Los Angeles és San Francisco.

7 Déli körzet A déli körzet energiaigényes ipari ágazatait: az atom- az alumínium- és vegyipart a vízerőművek látják el. A vegyipar anyagai a kőolaj, földgáz, kén és a kálisó. Itt is megjelenik például az: elektronika, biotechnológia, pénzügyi tevékenységek. A körzet az űrkutatás fontos területe. Központja Houston.

8 Az USA mezőgazdasága A termelés üzemek a farmok. Itt a termelést szinte teljesen gépesítették. Általában a farmokon 1-1 fajta terméket képes előállítani de azokat nagyon magas színvonalon. Nagy gondot jelent a farmokon a talaj pusztulása.

9 Övezetes mezőgazdaság
A hőmérséklet miatt nem minden növény terem meg minden hol. Tehát kialakultak növény övezetek. (1) Tavaszi búza övezet. Ez megtalálható például a Prérin. Itt a hosszú hideg tél és a fagyveszély miatt a tavaszi fajtákat vetik

10 Övezetes mezőgazdaság
(2) Kukorica övezet. Az előbbi övezettől délre húzódik. Itt kukoricát, őszi búzát, szóját, dohányt termesztenek. Ebben az övezetben főként sertést tenyésztenek. (3) Vegyes termelési övezet. Fő növénye a gyapot, ezenkívül búzát, szóját, takarmánygabonákat vetnek. Jelentős a szarvas marha és a baromfi tenyésztés.

11 VÉGE!!! Készítette: Telegdy Luca, Oláh Petra


Letölteni ppt "Körzetei és az övezetes mezőgazdasága"

Hasonló előadás


Google Hirdetések