Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Svédország és Balti államok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Svédország és Balti államok"— Előadás másolata:

1 Svédország és Balti államok
Kubovics Viktória

2 Svédország hivatalos neve
Svédország hivatalos neve Svéd Királyság, egy skandináv ország Észak- Európában . Határai : Nyugaton Norvégia Északkeleten Finnország Délen és Keleten a Balti tenger mossa határait

3 Szimbóluma zászlaja címere

4 Alapinformációk Területe: 450 295 km2 , a világ 56. legnagyobb állama
Lakosok száma: fő Népsűrűsége: 21 lakos 1 km2 Hivatalos nyelve: svéd, de beszélnek finn és lapp nyelven is Fővárosa: Stockholm, egyben a legnagyobb városa is Pénzneme: svéd korona

5 Államforma Alkotmányos monarchia és parlamentális demokrácia . Az ország királya és egyben államfője XVI. Károly Gusztáv és miniszter elnöke Stefan Löfven . Svédországnak van 349 parlamenti képviselője , más szóval RIKSDAG. Svédország 21 megyére és 290 községre oszlik. Svédország gazdag ország, itt a hetedik legmagasabb az 1 főre eső jövedelem a világon.

6 Svédország fekvése Észak Európában található . Északi fekvése ellenére Svédország legnagyobb részén mérsékelt éghajlat uralkodik a Golf áramlatnak köszönhetően , ami hozza meleg levegőt . Délen lombhullató fák, míg északon fenyők nőnek Svédországon van olyan része , ahol télen egész nap nem kell fel a nap, ez a sarkkörön túli rész, míg nyáron ugyanezen a tájon 24 órán át süt a nap. A tél nem túl hideg, a nyár nem túl meleg.

7 Felszíne Svédország területének jelentős részét erdők borítják ,főleg fenyves erdők . Az északi tájakon a tundra a növénytakaró . Délre haladva egyre több a mezőgazdasági terület , de még az is nagyon kevés (6% a területnek). Állatvilága a jávorszarvas a Lapp tájakon, a rozsomák,a hermelin és a borjúfóka.

8 Állatvilág képekben Jávorszarvas Rozsomák Hermelin Borjúfóka

9 Gazdaság- Ipar Jelentős a gépipara- hajó, repülőgép és autó gyártás.
Mobiltelefonok és számítógépek gyártása. Vasérc bányászat Lappföldön, acél feldolgozás.

10 Turizmus- Idegen forgalom
nagyon jelentős leglátogatottabb a fővárosa Stockholm, Göteborg és Malmö nagyon sok látnivaló, régi épületek, múzeumok és nemzeti parkok találhatók.

11 Gasztronómia Nagyon egyszerű. Fő elemei a hús és a
burgonya minden formában. Húsból a disznó, marhahús, vadhús és sok halat, rákot, kaviárt és kagylót is fogyasztanak. Kevés náluk a gyümölcs, mivel hosszúak a telek.

12 Történelme Svédországnak 1523-tól van önálló történelme.
A Svéd nagyhatalom XII. Károly uralkodására tehető, aki háborúskodott, legnagyobb ellenfele Nagy Péter Orosz cár volt. Svédország a két világháborúban függetlenként vett részt. Svédország csak a jégkorszak vége felé kezdett benépesedni, mivel addig összefüggő jégtakaró borította a Skandináv félszigetett.

13 Svédország képekben Stockholm Göteborg Malmö

14 Videó

15 Balti államok Balti országoknak 3, ma független államot neveznek :
Észtország Lettország Littvánia Mind 3 ország határos a Balti tengerrel. Államformájuk köztársaság, 2004 május 1. óta Európai Unió tagok. Pénz nemük az euró.

16 Észtország Területe: 45 226 km2 Lakossága: 1 316 000 fő
Hivatalos nyelv: észt, de beszélnek oroszul és finnül is Fővárosa: Tallin Határai : Északon és Nyugaton a Balti tenger Keleten Oroszország Délen Lettország Az országnak sok erdeje van, itt él az európai repülőmókus.

17 Lettország Területe: 64 600 km2 Lakossága: 2 070 000 fő
Hivatalos nyelv: lett Fővárosa: Riga Lettország nagy részét erdő borítja, nagyon sok folyoja ( ) és nél is több tava van. Éghajlata hűvös nyarak, enyhe telek. Állatvilága: vaddisznó, őz, medve, farkas, róka. Ipara nyers anyagban szegény, van sok vizierő műve. Jelentős a textilipara és vegyipara. Van repülő tere is.

18 Litvánia Területe: 65 200 km2 Lakossága: 3 043 000 fő
Hivatalos nyelv: litván Fővárosa: Vilnius Litvánia a Balti-Alföld déli részén terül el legmagasabb pontja csupán 292 m, területén találhatók erdők, tavak és mocsarak. Éghajlata nedves, óceáni, mérsékelt nyár és tél. Az évi átlag hőmérséklet 6 fok. Világhírű a borostyántermelése és feldolgozása. Fejlett a hajóközlekedése, sok kikötője van.

19 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Svédország és Balti államok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések