Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Franciaország.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Franciaország."— Előadás másolata:

1 Franciaország

2 Fővárosa: Paris Lakosság száma: (2002-ben) Terület: km² Ebből szárazföld: km²

3 Természetföldrajz Természetes határok övezik
A röghegységek a Variszkuszi-hegységrendszerhez tartoznak. Francia-középhegység (Massif Central) a hegységrendszer csomópontja, többször tönkösödött a felszíne. Az óidei kristályos kőzeteket sok helyen középidei üledékek (főleg mészkő) és harmadidőszaki vulkáni anyagok borítják. A főként gránitból felépülő Vogézek keleti oldala meredeken szakad le a Rajna-árok felé.

4 Bretagne és Normandia óidei kristályos kőzetein kevéssé tagolt tönkfelszín jött létre.
A Francia-lépcsővidék az angliai lépcsők folytatása, elsősorban középidei üledékekből épülnek fel. A lépcsővidék központja a Párizsi-medence. A folyóvizek által feltöltött Loire-, Rhone- és Garonne-medence a mezőgazdasági termelés legfontosabb területei. A Francia-Alpok Olaszország felé és a Pireneusok Spanyolország felé képeznek természetes magashegységi határvonalat.

5

6 Ipar Bányászat feketeszén: Massif Central peremén (egyre kevesebb bánya üzemel) vasérc: Lotharingia (kis vastartalmú, ezért bányászata erősen csökkent) uránérc: Massif Central (Európai szinten a legtöbbet itt termelnek ki) kőolaj, földgáz: Afrikából és a Közel-Keletről importálják

7 Energiagazdaság Az elektromosáram-termelés 3-ét az atomerőművek biztosítják, de az Alpokból és a Pireneusokból érkező folyókon számos vízerőmű is épült. Franciaországban a Rance folyó torkolatában, St. Malonál építették meg a világ első árapályerőművét 1966-ban.

8 Feldolgozóipar vaskohászat: északi iparvidék (Lille, Dunkerque), Lotharingia (Nancy), kikötők (Caen, Le Havre) kőolajfinomítás: kikötőkben (Marseille, Bordeaux, Nantes, Le Havre, Dunkerque) autógyártás: Párizs elővárosi övezetében (Citroën, Renault, Peugeot) repülőgépgyártás: Párizs környékén és Toulouse-ban (Concorde)

9 hajógyártás: Marseille, Le Havre
szervetlen vegyipar: Lotharingia (Nancy, Strasbourg) textilipar, ruházati ipar: Párizs, Lyon, Lille, Strsbourg elektromos berendezések gyártása: Grenoble (csúcstechnológia) élelmiszeripar: tejtermékek, sajt (Bretagne, Normandia), bor (Burgundia, Bordeaux), pezsgő (Champagne), borpárlatok (Cognac)

10 Mezőgazdaság Párizsi-medence, Loire-völgy: búza, cukorrépa, takarmánynövények (sertés és szarvasmarhatenyésztés) Garonne-medence: kukorica, napraforgó Normandia, Bretagne: állattenyésztés (tejelő szarvasmarha, sertés, baromfi), halászat Rhône-völgy: gyümölcs- (citrusfélék, füge, olajfa), zöldség- és szőlőtermelés, virágkertészetek középhegységek, Alpok és Pireneusok lejtői: hegyvidéki állattartás (szarvasmarha, juh), fakitermelés

11 Loire-völgye

12

13 Párizs-Diadalív


Letölteni ppt "Franciaország."

Hasonló előadás


Google Hirdetések